Biegunka | Jej leczenie oprócz zastosowania środków farmakologicznych uwzględniać powinno właściwe postępowanie dietetyczne! Pomimo bardzo zbliżonych objawów wsparcie żywieniowe w przypadku różnych schorzeń z biegunką w tle wymaga nieco odmiennej diety.

W biegunkowej postaci zespołu jelita drażliwego (IBS) należy zastosować dietę, która będzie łatwostrawna, niskotłuszczowa, a jednocześnie zawierać będzie niską zawartość błonnika. Szczególnie jego nierozpuszczalna w wodzie frakcja może przyspieszać perystaltykę jelit, a w przypadku IBS działać nawet drażniąco.

Biegunka a zespół jelita drażliwego (IBS)

W tym przypadku z diety należałoby więc wykluczyć takie produkty jak otręby pszenne, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, ciemny ryż i surowe warzywa. Nie oznacza to jednak, że należy w zupełności zrezygnować z tych ostatnich. U osób borykających się IBS warto sięgać po przeciery warzywno-owocowe oraz warzywa gotowane i duszone – najlepiej dojrzałe. Nie mniej jednak w przypadku owoców należy zachować ostrożność i wybierać te, które są ubogie w łatwo fermentujące cukry – fruktozę, sorbitol, rafinozę czy stachiozę. Do owoców tych należą bardzo słodkie owoce – śliwki suszone, świeże, wiśnie, gruszki oraz soki – jabłkowy, gruszkowy czy winogronowy.

Drażniąco na jelito mogą również działać warzywa zawierające kwasy organiczne – kapusta, kalafior, groch, fasola, soja, soczewica, por, cebula, czosnek, ogórki, gruszki, czereśnie, śliwki oraz buraki. Warto również unikać papryki ze względu na jej działanie rozwalniające.

Dieta to nie tylko owoce i warzywa – w  przypadku IBS należy unikać tłustych potraw zawierających tłuszcz zwierzęcy smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa i jego przetwory oraz tłusty nabiał. Zamiast tego warto wybierać chude mięso i ryby.

Osoby cierpiące na biegunkową postać IBS powinni ograniczyć spożycie przypraw – w szczególności ostrego chilli, papryki oraz produktów typu ocet czy musztarda. Również napoje mogą mieć wpływ na perystaltykę jelit – gazowana woda mineralna, piwo, słodkie napoje oraz kawa i alkohol są w tym przypadku przeciwwskazane.

Wszystkie powyższe zalecenia wpisują się w zalecenia diety FODMAP, czyli diety o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols– FODMAP). Za jej twórców uznaje się australijskich naukowców z Monash University, Medicine, Nursing and Health Sciences.

Badania wykazały, że łatwo fermentujące, słabo wchłaniane węglowodany o wysokim ciśnieniu osmotycznym, do których zalicza się fruktozę, laktozę, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe mogą nasilać objawy IBS.

Do grupy tej zalicza się również inne środki słodzące, takie jak sorbitol, mannitol, maltitol czy ksylitol. Uznaje się więc, że dieta o małej zawartości FODMAP jest skuteczną formą leczenia dietetycznego zespołu jelita drażliwego.

Biegunka o podłożu infekcyjnym

W przypadku biegunki ostrej o podłożu infekcyjnym w pierwszej kolejności zadbać należy o odpowiednie nawodnienie organizmu. Można w tym celu skorzystać z gotowych, doustnych roztworów nawadniających (ang. ORS – oral rehydratation solution) albo zwykłej, niegazowanej wody mineralnej.

W przypadku ostrych biegunek wskazane jest picie kakao, czerwonego wytrawnego wina, łagodnych naparów z mięty, rumianku lub suszonych czarnych jagód. W diecie należy uwzględnić produkty zwalniające perystaltykę jelit – takich jak kisiele z mąki ziemniaczanej, owocowe lub mięsne galaretki zawierające żelatynę, kleik marchiowo-ryżowy, bogate w pektyny warzywa i owoce – marchew, banany, seler oraz pietruszkę.

Postępowanie dietetyczne w przypadku nieswoistych zapaleń jelita

W przypadku nieswoistych zapaleń jelita postępowanie dietetyczne uzależnione jest od etapu choroby i stopnia nasilenia objawów.

W okresie zaostrzeń często jedyną możliwą metodą żywienia jest żywienie parenteralne (pozajelitowe) lub z wykorzystaniem specjalnie przygotowanych przemysłowych diet bezresztkowych.

W okresie remisji można stopniowo wprowadzać niskoprzetworzone produkty – słabą herbatę, napar z rumianku, mięty, słaby rosół, galaretkę z czarnych jagód bez cukru, puree z marchewki, a poźniej sucharki, bułkę, ryż, jajo na miękko, mięso gotowane mielone (drobiowe, cielęce, z chudych ryb: dorsz, pstrąg, mintaj) oraz ziemniaki purée. Należy również uwzględnić odpowiednią podaż białka, ale takiego, które nie pochodzi z przetworów mlecznych. Radioklinika | Biegunka, postępowanie dietetyczne

Mleko i niektóre jego przetwory mogą nasilać przebieg choroby! Należy więc śmietanę i tłusty twaróg zastąpić kefirem, jogurtem czy chudym serem twarogowym. Produkty te są lepiej tolerowane niż mleko, ponieważ zawierają mniejsze ilości cukru mlecznego – laktozy.

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Oceń to:
| Liczba ocen: 1 Średnia: 5

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię