Dieta podczas infekcji to sprawa kluczowa, warto więc zadbać o odpowiedni dobór składników odżywczych o udokumentowanym działaniu antyseptycznym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i napotnym. Dlaczego? Bo to silne wsparcie dla organizmu zmagającego się z chorobą.

[aktualizacja 09’2019]

Właściwa dieta podczas infekcji – nie zapominaj o niej!

Kiedy dopada nas infekcja staramy się zwykle działać szybko. Już po pierwszych objawach zaopatrujemy się w zestaw leków i … czekamy na efekty. Bywa, że jednocześnie bagatelizując rolę odpowiedniej diety w tym trudnym dla naszego organizmu czasie.

Nie zawsze jednak pośpiech jest wskazany. Zastosowanie leków przeciwzapalnych i przeciwgorączkowych może okazać się dla naszej kondycji falstartem. W dobie mody na slowfood sentencja „śpiesz się powoli” w kontekście naturalnych metod leczenia infekcji nabiera nowego znaczenia.

Sięgajmy śmiało po naturalne sposoby naszych babć!

Nasze babcie i mamy doskonale sobie z tego zdawały sprawę i w chorobie raczyły nas produktami, które akurat miały pod ręką, zamiast biec pędem do apteki.

Mleko z czosnkiem, syrop z cebuli, domowej receptury maści ze smalcu wieprzowego i kamfory śniły się po nocach niejednemu z nas. Niektóre z tych metod uznawane są dziś za medycynę alternatywną. Sporo z nich doczekało się potwierdzenia w badaniach naukowych!

Dieta podczas infekcji układu oddechowego nie musi zbytnio odbiegać od codziennej, zdrowej i zbilansowanej formy. Powinna jednak uwzględniać surowce o udokumentowanym działaniu antyseptycznym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i napotnym.

Takie właściwości odnajdziemy w czosnku pospolitym, kłączu imbiru oraz pospolitych przyprawach, takich jak pieprz czarny i kurkuma.

Radioklinika | Dieta podczas infekcji - rola przypraw.

Bądźmy świadomi, że sukces naturalnego samoleczenia zależy w dużej mierze od kondycji naszego układu immunologicznego!

Pamiętajmy więc, by nasza dbałość o niego była działaniem długofalowym, a nie wybiórczym i krótkotrwałym. Dlatego też na co dzień zasilajmy organizm niezbędnymi, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT) zawartymi w olejach roślinnych, siemieniu lnianym, żółtkach jaj, owocach morza i rybach.

Sprawdź również: Zdrowotne rady naszych dziadków i babć na wzmocnienie organizmu w chorobie.

Czy cholesterol jest faktycznie taki straszny?

Obecny w jajach kurzych, a okryty złą sławą cholesterol pełni w tym przypadku w organizmie kluczową rolę. Buduje błony komórkowe, które są naturalną barierą dla infekujących ją wirusów. Na odpowiedni stan biologicznych barier – takich jak skóra i błony śluzowe – mają wpływ również witaminy A i E. Znajdziemy je w podrobach, słodkich ziemniakach, marchwi, jarmużu, dyni i szpinaku.

W domowym leczeniu przeziębienia i zapalenia gardła należy zadbać w pierwszej kolejności o odpowiednie nawodnienie. Wysoka gorączka, szczególnie u najmłodszych, idzie bowiem w parze z szybko postępującym odwodnieniem.

Skomponuj barwny talerz w diecie podczas infekcji!

Kolorowe – zielone, czerwone i pomarańczowe warzywa swoją barwną różnorodność zawdzięczają obecności karotenoidów. Jako silne przeciwutleniacze wspomagają organizm w walce z patogenami. Dzieje się to za sprawą beta-karotenu z marchewki i likopenu ze skórki dojrzałych marchewek. Zwalczają one reaktywne formy tlenu, zwane potocznie wolnymi rodnikami.

Obok zanieczyszczonego powietrza, stresu spowodowanego szybkim tempa życia i nieprawidłowym odżywianiem, obarcza się je winą za upośledzoną odporność naszego ustroju. Nieprzypadkowo więc doświadczeni laryngolodzy zalecają rodzicom, aby w okresie infekcji przygotowali pociechom marchwiankę. Łączy w sobie bowiem to, co najlepsze dla błony śluzowej gardła. Ciepło i zawarty w maśle tłuszcz oraz dobrze rozpuszczalny w nim beta-karoten.

Przepis na pożywną zupę krem z marchewki: marchewki umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą tak, aby je ledwo przykrywała i gotować do miękkości. Wodę delikatnie posolić. Gdy marchewka zmięknie, całą zawartość garnka (wraz z wodą) przełożyć do blendera, dodać łyżkę stołową dobrej jakości masła. kurkumę, plasterek imbiru i zmiksować na gładką masę. Można dosłodzić miodem, jeśli ktoś lubi. Krem podawać z zieleniną. Autorka zdjęcia: Ewa Michalska.

Szukasz odpowiedniego blendera? Polecamy ten, ponieważ go dobrze sprawdziliśmy (jeden z efektów codziennej pracy sprzętu widać na zdjęciu poniżej) ⇒ Blender molekularny Wartmann z opcją próżni. Na hasło RADIOKLINIKA10 otrzymacie 10% rabatu.

Do diety można włączyć pieprz czarny (Piper nigrum L.), kurkumę (Curcuma longa) oraz kłącze imbiru (Zingiber rhizoma). Pierwszy z nich zawiera alkaloid – piperynę, która poprawia ukrwienie tkanek stwarzając dogodne środowisko dla komórek układu immunologicznego. Nasila także diurezę, co pozwala na szybszą eliminację ubocznych produktów przemiany materii i toksyn bakteryjnych.

Piperyna (zawarta w pieprzu) ponadto działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Podobne właściwości wykazuje kurkumina zawarta w kurkumie, a obecny w kłączach imbiru gingerol i shogaol, oprócz działania antyoksydacyjnego, wpływa na wydzielanie mediatorów stanu zapalnego.

Radioklinika | Dieta podczas infekcji to m.in. czosnek dodawany do potraw!

Omawiając kanon surowców naturalnych wspomagających leczenie infekcji nie sposób pominąć królującego na naszym stole czosnku. Nieprzypadkowo jest on nazywany przez historyków medycyny „antybiotykiem starożytności”. Jego właściwości zostały docenione przez takie postaci, jak św. Hildegarda czy ojciec Klimuszko.

Dziś już wiemy, że za działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze czosnku odpowiadają zawarte w nim alicyna i garlicyna. Jeden z podręczników medycyny naturalnej z XIX wieku radzi „by czosnek odgotowany w mleku, przecedziwszy zasłodzić cukrem i na czczo pić.”

Dieta podczas infekcji to także domowy rosół z kury 🙂

Dla wielu na pewno będzie sporym zaskoczeniem fakt, że również prozdrowotne właściwości niedzielnego rosołu z kury doczekały się potwierdzenia. Niektóre doniesienia wskazują bowiem, że rosół działa przeciwzapalnie hamując chemotaksję neutrofilów. Jednocześnie podczas jedzenia gorącego rosołu, dochodzi do naturalnej inhalacji parą wodną. Wywiera to pozytywny wpływ na stan górnych dróg oddechowych.

Przeczytaj także: Infekcje górnych dróg oddechowych – sposoby leczenia, możliwe powikłania.

Śmiało sięgajmy po ziołowe napary

W walce z nieżytem górnych dróg oddechowych warto wspomóc się naparami ziołowymi z szałwii, lipy, babki lancetowatej i korzenia prawoślazu.

  1. Liść szałwii (Salviae folium) zawiera olejek eteryczny bogaty beta-tujon, 1,8-cyneol i kamforę, które odpowiadają za jego właściwości antyseptyczne.
  2. Napar z lipy (Tiliae infusum) oprócz powszechnie znanego działania napotnego, osłania, powleka i zmiękcza błonę śluzową gardła. Zawdzięcza to tilirozydowi zaliczanemu do śluzów.
  3. Typowe surowce śluzowe jak liść babki lancetowatej (Plantaginis lanceolatae folium) i korzeń prawoślazu (Althaeae radix) łagodzą kaszel i koją ból gardła.
dieta podczas infekcji

Większość infekcji górnych dróg oddechowych ma łagodny przebieg, a leczenie powinno mieć charakter wyczekujący. W roli tej świetnie odnajdują się domowe sposoby oparte o właściwości lecznicze naturalnych surowców. Są niedrogie i wykluczają konieczność podawania syntetycznych leków.

Warto jednak zachować zdrowy rozsądek i wyraźnie postawić granicę między łagodnym przebiegiem, a pełnoobjawową i wymagającą konsultacji lekarskiej infekcją. Jeśli trudno nam rozróżnić te dwa stany, warto zasięgnąć opinii farmaceuty. Wiedza i doświadczenie specjalisty pozwoli nam poznać odpowiedź na nurtujące nas pytania.

2 KOMENTARZE

  1. Dieta, domowe sposoby to wszystko stosuję jednak wspomagająco, bo przekonałam się, że przy poważnych infekcjach nie ma nic lepszego niż przeciwzapalny fosidal, bo naprawdę szybko i skutecznie hamuje infekcję, żeby nie zeszła na dolne drogi oddechowe.

  2. Od kiedy jem miód wielokwiatowy z CBD + CBDA i pije syrop konopny z Rokitnikiem (dokładnie rok), to nie choruję – nie przeziębiam się, nie mam kaszlu, nie boli nie gardło. Wcześniej notorycznie się przeziębiałam, miałam ogromny katar, który ciągnął się przez dwa tygodnie. Przez ten rok byłam chora tylko raz, ale tego nawet nie można nazwać przeziębienie – kilka razy wydmuchałam nos, bardzo lekko bolało mnie gardło przez jeden dzień. Przyznaję, że konopi nie jem codziennie, wtedy efekty byłyby pewnie jeszcze lepsze, jeżeli chodzi o inne schorzenia. także polecam a te produkty znajdziecie na tej stronie najtańsza wysyłka sprawdziłam 🙂 konopiafarmacja pl lub kupicie w Poznaniu w Konopnej Farmacji na ul. Ratajczaka 33 byłam tam raz miły sklep

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię