Hibiskus od lat cieszy się ogromną popularnością i zachwyca nie tylko swoim wyglądem! Już w Starożytnym Egipcie nazywano go czerwonym złotem faraonów i leczono nim choroby serca oraz układu nerwowego. Współcześnie dzięki licznym właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie, ale także w kuchni i kosmetyce. Jakie korzyści dla naszego zdrowia i urody mogą przynieść hibiskusowe herbaty i napary?

Hibiskus i jego bogactwo odżywcze

Hibiskus, zwany także ketmią i malwą sudańską, to ozdobna roślina pochodząca z północnej Afryki i Azji. Od wieków wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej, a swoją popularność zawdzięcza licznym właściwościom odżywczym i działaniu prozdrowotnym. Współcześnie kwiaty hibiskusa wykorzystywane są głównie jako składnik herbat i naparów ziołowych.

Napar z kwiatów hibiskusa ma właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne.

Roślina doceniana jest zwłaszcza za bogactwo składników odżywczych i właściwości zdrowotne. Liczne badania wykazały, że hibiskus jest bogaty w: potas, sód, wapń, fosfor i magnez. Ponadto zawiera także duże ilości witaminy C i błonnika oraz β-karoten, żelazo, tiaminę i ryboflawinę. Warto wiedzieć, że skład kwiatów różni się w zależności od ich pochodzenia, gatunku (wyróżnia się aż 300 odmian hibiskusa!) czy sposobu zbioru.

Głównymi składnikami hibiskusa są: kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy i polisacharydy.

Kwiaty hibiskusa wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. Co więcej, mogą być również pomocne w zwalczaniu pasożytów! Roślina ma także właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgorączkowe i świetnie radzi sobie z objawami infekcji. Dzięki temu hibiskus jest składnikiem wielu leków na przeziębienie i grypę. Kwiaty hibiskusa mają również silne działanie moczopędne i immunostymulujące.

Dlaczego warto włączyć hibiskus do codziennej diety?

Kwiaty hibiskusa to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, które wspomagają leczenie schorzeń i łagodzą wiele uporczywych dolegliwości. Napary i herbaty z hibiskusa spożywane regularnie obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu i glukozy w krwi, wspierają pracę nerek, chronią wątrobę i oczyszczają organizm z toksyn.

Badania kliniczne wykazały, że związki fenolowe, takie jak kwas protokatechowy, zawarte w hibiskusie mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów!

Hibiscus sabdariffa jest również źródłem antyoksydantów, które chronią przed zachorowaniem na nowotwory. Liczne badania wykazały, że kwas prokatechowy zwarty w hibiskusie może zapobiegać rozwojowi raka skóry i żołądka oraz białaczki!

Napar z hibiskusa wspomaga leczenie cukrzycy.

Hibiskus polecany jest także chorym na cukrzycę typu 2 i osobom mającym problemy z nerkami. Codzienne picie herbat i naparów z kwiatów hibiskusa obniża poziom glukozy we krwi, zapobiega infekcjom układu moczowego i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Ekstrakt z hibiskusa pomaga również regulować cykl miesiączkowy i łagodzi bolesne krwawienia.

Napary z hibiskusa warto pić zwłaszcza latem – doskonale gaszą pragnienie i są zdrową alternatywą dla słodkich napojów.

hibiskus

Herbata z hibiskusa na nadciśnienie i miażdżycę

Badania wykazały, że ekstrakt hibiskusa wykazuje działanie obniżające poziom ciśnienia tętniczego i stężenia lipidów. Z tego względu roślina pełni istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i może zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym takim jak: miażdżyca, choroba wieńcowa, wylew oraz hiperlipidemia.

Napar z hibiskusa zmniejsza ryzyko zawału serca!

Regularne picie naparu z hibiskusa nie tylko zapobiega rozwojowi wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, ale także wzmacnia serce, rozpuszcza powstałe złogi miażdżycowe i poprawia krążenie krwi.

Więcej o chorobach układu krążenia, ich leczeniu i profilaktyce przeczytasz w działach: CHOROBY SERCA I NACZYŃ oraz NADCIŚNIENIE.

Hibiskus – sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi kilogramami

Z tą niepozorną rośliną powinny zaprzyjaźnić się także osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Napar z kwiatów hibiskusa wspomaga proces odchudzania i spożywany regularnie pobudza metabolizm oraz reguluje poziom glukozy we krwi.

Herbata z hibiskusa usprawnia przemianę materii i poprawia trawienie.

Badania kliniczne dowodzą, że hibiskus hamuje aktywność α-amylazy, jednocześnie blokując wchłanianie cukru i skrobi. Ponadto ekstrakt z kwiatów hibiskusa wykazuje również działanie przeczyszczające. Z tego względu regularne picie naparu może wspomagać utratę wagi i zapobiegać nadmiernemu przyrostowi masy ciała. Będąc na diecie warto zastąpić inne napoje herbatą z hibiskusa, która zaspokoi nadmierny apetyt oraz chęć na słodycze!

Dzięki zawartości polifenoli napary z hibiskusa wspomagają odchudzanie.

hibiskus

Hibiskus nie tylko dla zdrowia – stosuj go także dla urody!

Korzyści zdrowotne to nie jedyny powód, dla którego warto włączyć hibiskus do codziennej diety! Kwiaty hibiskusa zawierają duże ilości witaminy C, polifenoli, flawonoidów, antocyjanów oraz kwasy cytrynowy i jabłkowy. Doskonale zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się skóry. Hibiskus polecany jest także osobom z cerą wrażliwą i naczynkową, ponieważ łagodzi podrażnienia – także te powstałe na skutek nadmiernej ekspozycji na słońce.

Napar z hibiskusa uznawany jest za eliksir młodości!

Herbata hibiskusowa wspomaga codzienną pielęgnację i chroni skórę od środka. Hibiscus sabdariffa stymuluje produkcję kolagenu, dzięki czemu niweluje drobne zmarszczki oraz poprawia kondycję i wygląd cery. Ponadto ujędrnia skórę, wyrównuje jej koloryt i pomaga zachować młody wygląd na dłużej.

Herbata z hibiskusa pielęgnuje skórę od wewnątrz, dlatego warto pić ją regularnie!

Napary z kwiatów hibiskusa zatrzymują wodę w skórze, zapewniając jej odpowiednie nawilżenie. Z tego względu będą niezwykle pomocne zwłaszcza w pielęgnacji cery suchej, wrażliwej i delikatnej. Co więcej, hibiskus jest także naturalnym środkiem zwalczającym cellulit! Herbatki z kwiatów hibiskusa dzięki zawartości aminokwasów wspomagają również pielęgnację włosów – stymulują produkcję keratyny będącej ich podstawowym budulcem.

Ekstrakt z hibiskusa nawilży przesuszone włosy, nada im blask i zapobiegnie nadmiernemu rozdwajaniu się końcówek.

Więcej ciekawych artykułów o naturalnej pielęgnacji znajdziesz w naszym dziale: URODA.

Bibliografia:

  1. Tom Villani, H. Rodolfo Juliani, James E. Simon, Qing-Li Wu, Hibiscus sabdariffa: Phytochemistry, Quality Control, and Health Properties, 2013
  2. Ines Da-Costa-Rocha, Bernd Bonnlaender, Hartwig Sievers, Ivo Pischel, Michael Heinrich, Hibiscus sabdariffa L. – a phytochemical and pharmacological review, 2014
  3. Amin Ismail, Emmy Hainida Khairul Ikram, Halimatul Saadiah Mohd Nazri, Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) Seeds – Nutritional Composition, Protein Quality and Health Benefits, 2008

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię