W dniu 19 maja 2018r. odbyła się konferencja naukowa „Mikrobiota 2018” organizowana przez Instytut Mikroekologii z Poznania. W wydarzeniu uczestniczyło liczne grono specjalistów i dziennikarzy zainteresowanych wpływem mikrobioty na zdrowie człowieka.

Z roku na rok dysponujemy coraz większą ilością publikacji i badań świadczących o tym, że bakterie jelitowe wpływają na każdą komórkę naszego ciała, począwszy od przewodu pokarmowego, a skończywszy na układzie nerwowym.

Dysbioza, czyli zaburzenie w składzie i funkcjonowaniu mikrobioty leży u podstaw wielu chorób, w tym biegunki poantybiotykowej, zespołu jelita drażliwego, zapaleń jelit, chorób alergicznych, cukrzycy czy otyłości. Coraz częściej mówi się też o wpływie dysbiozy na powstawanie chorób układu nerwowego.

Jednym z punktów programu konferencji była próba odpowiedzi na pytanie czy stosowanie probiotyków to fanaberia, czy konieczność w dzisiejszych czasach. Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba wiedzieć, że na powstanie dysbiozy ma wpływ sporo czynników, w tym nadużywanie antybiotyków, niektóre leki, spożywanie przetworzonej żywności, produktów kwasotwórczych, konserwantów, ale także niehigieniczny tryb życia a więc stres, używki, brak aktywności fizycznej. Same probiotyki nie zdziałają cudów bez zmiany innych elementów stylu życia, natomiast mogą nas bardzo wspomóc!

Na rynku dostępne są badania ułatwiające pracę lekarzom i dietetykom, bo umożliwiające jakościową i ilościową ocenę wybranych bakterii niepatogennych i grzybów w przewodzie pokarmowym. W analizie oceniane są bakterie fizjologicznie bytujące w ludzkim przewodzie pokarmowym. Drobnoustroje oceniane są w ramach jednej z trzech grup – bakterii ochronnych, immunostymulujących lub proteolitycznych – wyodrębnionych ze względu na posiadane właściwości i cechy biochemiczne. Liczebność mikroorganizmów w kale pacjenta odnoszona jest do ogólnie przyjętych norm. Badanie umożliwia częściową ocenę ekosystemu jelitowego pacjenta i pośrednie wnioskowanie o równowadze mikrobioty.

Jednym z ważnych tematów konferencji był wykład “Mikrobiota w okresie okołoporodowym – piętno na całe życie”. Dzieci rodzące się siłami natury mają kontakt z florą fizjologiczną swojej mamy i jest to dla malucha najlepsza sytuacja – dzięki temu znacznie szybciej dochodzi do kolonizacji jelit pierwszymi szczepami mikroflory. Udowodnione jest, że skład mikroflory jelit dzieci urodzonych fizjologicznie lub drogami natury różni się (in plus) od tych urodzonych przez cesarskie cięcie.

Prawidłowe wykształcenie się mikrobiomu ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka, dlatego tak ważne jest pierwsze 1000 dni malucha. Z wiekiem coraz trudniej zmienić skład mikroflory jeiitowej. Coraz głośniej mówi się o korzyściach z karmienia piersią – i to zarówno dla dziecka, jak i dla matki. Mleko mamy, oprócz świetnie przyswajalnych składników odżywczych obfituje w wiele związków biologicznie czynnych. Należą do nich m.in. laktoferyna, oligosacharydy, przeciwciała, enzymy, hormony, czynniki wzrostu. Pisaliśmy o tym również szerzej ⇒ TUTAJ.

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Oceń to:
| Liczba ocen: 1 Średnia: 5

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię