Masło shea, znane także jako masło Karite, to afrykański olej roślinny znajdujący zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Co sprawia, że jest tak lubianym oraz popularnym surowcem i dlaczego warto stosować go w codziennej pielęgnacji?

Masło shea – bogactwo substancji odżywczych.

Masło shea to olej roślinny pozyskiwany z nasion afrykańskiego drzewa masłosza Parka (łac. Vitellaria paradoxa). Jego owoce obfitują w tłuszcze i substancje odżywcze takie jak: nienasycony kwas oleinowy, nasycony kwas stearynowy, palmitynowy i linolenowy, witaminy A, E i F oraz katechiny, fitosterole i pochodne kwasu cynamonowego.

Afrykańskie masło shea, dzięki licznym właściwościom i składnikom odżywczym znalazło zastosowanie w kuchni i kosmetyce.

Masło naturalnie jest białe, gęste i całkowicie pozbawione zapachu. Od dawna wykorzystuje się je w gastronomii jako dodatek do dań i olej do smażenia, jednak największą popularność zyskało w kosmetyce. Olej z owoców masłosza jest składnikiem wielu kosmetyków pielęgnujących: balsamów, kremów, szamponów i odżywek do włosów. Z powodzeniem można stosować je także bezpośrednio na skórę.

Olej z nasion masłosza Parka jest gęsty, jednak dobrze rozpuszcza się w dłoniach i bez problemu nakłada się go na skórę lub włosy.

Masło ma twardą i kruchą konsystencję, jednak po rozpuszczeniu bardzo łatwo wchłania się w skórę i dzięki dużej zawartości tłuszczu działa natłuszająco, nawilżająco (zapobiega utracie wody z naskórka), odżywiająco i regenerująco. Ponadto przyspiesza gojenie się stanów zapalnych i ran, a także łagodzi zmiany alergiczne. Olej z nasion masłosza Parka doskonale chroni skórę przed wysokimi i niskimi temperaturami oraz szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Właściwości masła shea – nie zapomnij o nim podczas codziennej pielęgnacji!

Masło shea znane jest przede wszystkim ze swoich licznych właściwości pielęgnacyjnych. Naturalny olej nie zawiera chemicznych substancji i sztucznych dodatków. Nie wywołuje alergii i nie powoduje podrażnień, dlatego może być stosowany w pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry.

Dzięki zawartości licznych substancji odżywczych masło shea stało się podstawowym elementem naturalnej pielęgnacji.

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że to afrykańskie masło wykazuje działanie nawilżające, natłuszczające i odżywiające skórę. Olej pozyskiwany z owoców masłosza Parka działa antybakteryjnie i łagodząco, dzięki czemu stosuje się go również w pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej. Będzie idealny także dla cery dojrzałej, ponieważ spłyca drobne zmarszczki i spowalnia procesy starzenia się skóry. Ponadto masło shea wspomaga produkcję kolagenu, niezbędnego do zapewnienia cerze odpowiedniej jędrności i elastyczności.

Masło shea wykazuje właściwości nawilżające, kojące, odżywiające i wzmacniające skórę.

Olej z nasion masłosza Parka sprawdzi się także w pielęgnacji skóry skłonnej do rozstępów i cellulitu. Masło będzie również dobrym rozwiązaniem w przypadku łagodzenia podrażnień po opalaniu. Dzięki zwartości allantoiny koi i nawilża skórę, jednocześnie wspomagając proces odnowy zniszczonego naskórka. Z kolei stosowany przed ekspozycją na słońce będzie chronił skórę przed szkodliwymi promieniowaniem UV. Masło shea uznawane jest za naturalny filtr przeciwsłoneczny!

Masło shea przyspiesza regenerację skóry.

Olej pozyskiwany z owoców masłosza Parka zawiera także witaminę A, odpowiedzialną za właściwy poziom nawodnienia skóry i spowalnianie procesów starzenia. W maśle shea znajduje się również witamina E, która pobudza syntezę kolagenu i spełnia funkcję antyoksydantu, neutralizującego wolne rodniki. Z kolei kompleks wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (nazywany witaminą F) – alfa-linolenowego i linolowego reguluje wydzielanie sebum i regeneruje zniszczoną skórę.

masło shea, olej z masłosza

Rafinowane czy nierafinowane – jak wybrać najlepsze masło shea?

Wybierając masło shea warto zwrócić uwagę, czy mamy do czynienia z masłem rafinowanym lub nierafinowanym. Dlaczego dobry i świadomy wybór jest tak ważny? Rafinacja ma na celu nadać olejom konkretne właściwości, takie jak odpowiednia barwa i neutralizacja zapachu oraz oczyścić je z kurzu, czy pyłków. Skutkiem ubocznym całego procesu jest pozbawienie surowca części wartości odżywczych.

Nierafinowany i nieprzetworzony olej zawiera więcej drogocennych substancji odżywczych.

Chcąc wybrać masło karite zawierające jak największą ilość drogocennych składników odżywczych, warto wybierać te nierafinowane. Warto jednak wiedzieć, że nie nieprzetworzone masło shea charakteryzuje się silnym, orzechowym zapachem oraz grudkowatą, twardą konsystencją, która może utrudniać jego nakładanie.

Więcej o olejach tłoczonych na zimno i właściwościach prozdrowotnych przeczytasz w artykule: Oleje tłoczone na zimno zawierają kwasy tłuszczowe i inne cenne składniki, o których warto wiedzieć.

Poznaj 9 zastosowań masła shea!

Masło shea jest głównym składnikiem wielu kosmetyków. Można wykorzystać je również do robienia własnych kremów, balsamów i maseczek lub nakładać bezpośrednio na skórę. Trzeba jednak pamiętać, że olej z nasion masłosza Parka jest tłusty i może brudzić ubranie!

Masło shea jest składnikiem balsamów do ciała i ust, kremów do twarzy, rąk oraz stóp, a także maseczek do włosów.

Olej z masłosza może być używany jako naturalny środek czyszczący, jednak najczęściej znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów. Jak stosować masło shea? Na różne sposoby i bez ograniczeń! Masło może być dodatkiem do własnoręcznie wykonanych kremów do twarzy, balsamów do ciała, maseczek do włosów, kremów do rąk i stóp oraz emulsji przeciw rozstępom i bliznom. Doskonale sprawdzi się także jako baza mydełek, olejek do masażu lub naturalny balsam do spierzchniętych ust.

Masło shea pozostawi skórę doskonale nawilżoną, gładką i jędrną!

Bibliografia:

  1. Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A., Roślinne surowce kosmetyczne. MedPharm Polska, Wrocław 2008
  2. Gibka, J., Oleje roślinne stosowane w kosmetykach, Rynek Chemii Gospodarczej i Kosmetyków, 2004
  3. Lamer-Zarawska E., Chwała C. Gwardys A., Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012
  4. Iddrisu Abdul-Mumeen, Didia Beauty, Abdulai Adam, Shea butter extraction technologies: Current status and future perspective, 2018
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781782423768000053

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię