Czym jest nalewka sosnowa? Jakie właściwości ma syrop z pędów sosny? Poznaj prozdrowotne działanie nalewki sosnowej i sprawdź, jak łatwo ją przygotować.

 Nalewka sosnowa – lekarstwo z natury?

Sosna to niezwykle powszechnie występujące w Polsce drzewo, w związku z czym niemałym zaskoczeniem może być, jak szerokie właściwości zdrowotne mają jego pędy. Można je wykorzystać do przygotowania nalewki z sosny, określanej także jako syrop z pędów sosny. Sam proces przygotowania nalewki sosnowej jest bardzo prosty, należy jednak pamiętać o odpowiednim czasie zbierania pędów (najlepiej przełom kwietnia i maja) oraz właściwej selekcji pędów.

Nalewka z sosny – jakie ma właściwości?

Nalewka z sosny wyróżnia się bardzo pozytywnym oddziaływaniem na organizm oraz bogatą zawartością różnorodnych składników odżywczych. Pędy sosny są cennym źródłem kwasów żywiczych, garbników, witaminy C, soli mineralnych oraz cukrów. W ich składzie znajdują się także takie substancje, jak borneol, limonen czy flawanoidy.

Pierwszy z wymienionych ma właściwości antybakteryjne i niszczy drobnoustroje. Limonen to z kolei silny przeciwutleniacz, który może hamować rozrost komórek nowotworowych, podczas gdy działanie flawanoidów polega przede wszystkim na gaszeniu stanów zapalnych i usuwaniu toksyn. Ponadto mają one zdolność wzmacniania naczyń krwionośnych i ochrony przez zakrzepami, a także wykazują właściwości uspokajające i antyalergiczne. Oprócz tego mogą również działać antyseptycznie i żółciopędnie.

Na co pomagają pędy sosny?

Z uwagi na swoje bogate właściwości, pędy sosny wykorzystywane są do walki z różnego rodzaju dolegliwościami. Syrop z pędów sosny zalecany jest np. przy przeziębieniu oraz części dolegliwości powstałych w ramach układu pokarmowego. Nalewka z sosny wskazana jest przy nieżytach górnych dróg oddechowych, a także przy:

  • suchym kaszlu
  • katarze
  • chrypce
  • anginie
  • zapaleniu oskrzeli
  • bólu gardła
  • zaburzeniach trawienia
  • chorobach dróg moczowych
  • stanach zapalnych jamy ustnej

Warto też dodać, że nalewka sosnowa bardzo rozgrzewa i pomaga się zrelaksować. Jeśli czujesz się osłabiony lub dopadają Cię pierwsze objawy przeziębienia lub grupy, koniecznie wypij syrop z pędów sosny.

Syrop z pędów sosny – jak przygotować?

Do przygotowania nalewki z sosny potrzeba zaledwie kilku drobiazgów – poza pędami sosny będą to oczywiście słoiki, cukier oraz woda. Zdecydowanie lepiej przygotować syrop w kilku słoikach niż w jednym dużym, gdyż tworzy to ryzyko zepsucia nalewki.

Pędy sosny należy najpierw dokładnie umyć i podzielić na kawałki. Następnie ułożyć naprzemiennie warstwy pędów sosny oraz cukru w słoiku w proporcjach 1:1, a na koniec dodać jeszcze odrobinę wody. Syrop z pędów sosny będzie gotowy w ciągu 2-3 tygodni – wiele zależy tu od miejsca, w którym pozostawisz słoiki. Znakomicie sprawdza się np. parapet, na który dość długo padają promienie słoneczne.

Jeśli to nie sezon na zbieranie pędów sosny, gotowy syrop można kupić w niektórych aptekach, w sklepie zielarskim lub sklepie ze zdrową żywnością. Pamiętaj jednak, aby dokładnie przeczytać skład produktu. Więcej przepisów na prozdrowotne nalewki, ziołowe mikstury i mieszanki znajdziesz na Naturalnie o Zdrowiu, portalu o medycynie naturalnej, zdrowym stylu życia, ziołolecznictwie, zdrowej diecie i ekologii.

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię