Ocet jabłkowy to jeden z naturalnych produktów, który wspomaga zdrowie, urodę i … stan ducha. Nie bez powodu nazywany jest eliksirem urody, ponieważ jest idealnym sposobem na piękna skórę i zdrowe, lśniące włosy. Jakie właściwości ma ocet jabłkowy i dlaczego warto stosować go w codziennej pielęgnacji? Sprawdź!

Zdrowotne właściwości octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy od dawna znany jest z swojego korzystnego wpływu na organizm. Dodaje energii, sił witalnych, poprawia kondycję i pozwala zachować dobre zdrowie. To wszystko ze względu na szereg dobroczynnych właściwości, z których od wieków korzysta medycyna naturalna.

Ocet jabłkowy obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega powstawaniu żylaków, chroni układ krwionośny przed miażdżycą i chorobami serca, a także wspomaga tworzenie czerwonych krwinek. Ponadto stosowanie octu z jabłek zaleca się osobom na diecie, ponieważ wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn.

Ocet jabłkowy jest lekarstwem na wiele dolegliwości.

To jednak nie jedyne zalety octu jabłkowego. Znany jest również ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i łagodzących. Uśmierza i koi stany zapalne skóry, zapobiega powstawaniu ropnych ognisk. Ocet z jabłek ma także silne działanie bakteriobójcze i dezynfekujące, dlatego z powodzeniem można używać go do przemywania ran.

Ocet jabłkowy obfituje w witaminy: A, B, C, E i PP oraz żelazo wapń, potas, żelazo, fosfor, sód, miedź, fluor, krzem i beta-karoten. 

Jak powstaje ocet jabłkowy?

Ocet jest roztworem wodnym kwasu octowego wytwarzanego na skutek procesu fermentacji przez mikroorganizmy w warunkach beztlenowych. Ocet jabłkowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z soku jabłkowego. Do jego produkcji wykorzystuje się pełnowartościowe owoce, najczęściej są to odmiany: boskoop, alkmene i koksa pomarańczowa, jednak można wytworzyć go z dowolnego rodzaju jabłek.

Im bardziej słodkie i dojrzałe jabłko, tym silniejszy ocet.

Proces powstawania kwasu jest zależny od zawartości cukru. Najwięcej w swoim składzie mają go dojrzałe jabłka, dlatego wytwarzany z nich ocet będzie mocny. Współcześnie stosuje się proces fermentacji wgłębnej wspomagany poprzez dodanie drożdży lub bakterii octowych. To szybki sposób, ponieważ ocet jabłkowy jest gotowy już po 24 godzinach, jednak wymaga rocznego leżakowania.

Ocet jabłkowy w pielęgnacji skóry.

Ocet z jabłek ma dobroczynny wpływ na skórę. Regularne stosowanie zaowocuje gładką i jędrną cerą bez niedoskonałości. Ocet pobudza krążenie krwi i poprawia ukrwienie skóry, co skutkuje poprawą kolorytu i wygładzeniem zmarszczek.

Stosowany zewnętrznie poprawia stan skóry, likwiduje niedoskonałości i zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Jedną z zalet octu jabłkowego jest przywracanie naturalnego pH skóry. Jego równowaga jest kluczowa w trosce o zdrową cerę bez wyprysków, zaskórników i rozszerzonych porów (skutek niskiego pH), a także bez podrażnień i skłonności do przesuszania (zbyt wysokie pH). Ocet ma zbliżone pH do odczynu zdrowej skóry, dlatego warto zastąpić nim zasadowe mydła, które niszczą naturalną barierę ochronną. Wystarczy przecierać skórę octem jabłkowym rozcieńczonym z wodą.

Ocet z jabłek pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową skóry.

Ocet wytwarzany na bazie jabłek łagodzi podrażnienia, zmniejsza zaczerwienienia skóry i wzmacnia naczynka krwionośne, dlatego doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery naczynkowej. Świetnie regeneruje oraz wspomaga barierę ochronną skóry i co więcej, ma także silne właściwości nawilżające i zmiękczające. Pozwala to zapobiegać przesuszaniu i uszkodzeniom.

Ocet jabłkowy ma silne właściwości regenerujące
i nawilżające.

Ponadto ocet z jabłek działa kojąco nie tylko na podrażnienia, ale również wspomaga gojenie się ran i skaleczeń. Dodatkowo łagodzi swędzenie skóry i rozjaśnia przebarwienia. Zapobiega także powstawaniu zmian skórnych – wyprysków i zaskórników, a także złuszcza martwy naskórek.

Ocet z jabłek niweluje stany zapalne skóry.

Ocet jabłkowy znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Redukuje również wydzielanie sebum i z tego względu jest szczególnie polecany w pielęgnacji skóry trądzikowej. Sprawdzi się również w pielęgnacji cery normalnej i tłustej.

Ocet jabłkowy zapobiega odwodnieniu skóry.

Warto wspomnieć, że ocet z jabłek zwalcza uczucie swędzenia i ściągania skóry. Z powodzeniem może być stosowany jako oczyszczający tonik do twarzy.

Ocet jabłkowy w pielęgnacji włosów i skóry głowy.

Włosy każdego dnia narażone są na negatywne czynniki zewnętrzne: urazy mechaniczne, promienie słoneczne i zanieczyszczenia, które osłabiają ich kondycję. Skutki szkodliwego oddziaływania może zminimalizować ocet jabłkowy, który podobnie jak na stan skóry, korzystnie wpływa również na kondycję włosów i skóry głowy.

Ocet jabłkowy jest bogaty w witaminy B2, B5 i B6 oraz biotynę, odpowiadające za porost włosów.

Zajrzyj też do naszego działu >>> “Witaminy i minerały”, w którym analizujemy szczegółowo poszczególne witaminy i minerały, podpowiadamy gdzie można je znaleźć i jak układać dietę, aby wydobyć z niej jak najwięcej substancji odżywczych.

Płukanka z octu jabłkowego pozwoli zachować piękno i blask włosów, a także podkreśli ich naturalny kolor. Regularne stosowanie rozcieńczonego octu odżywi włosy, zregeneruje je i zwiększy objętość fryzury. Z kolei wcieranie octu z jabłek w skórę głowy zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia cebulki i likwiduje łupież.

Naturalne kwasy dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym wspomagają walkę z łupieżem i łagodzą swędzenie skóry głowy.

Płukanka polecana jest również osobom z tendencją do przetłuszczania się włosów. Ocet jabłkowy oczyszcza cebulki z łoju i hamuje produkcję sebum.

Przed myciem warto wetrzeć we włosy oraz skórę głowy ocet rozcieńczony z wodą (w proporcji 1:4) i pozostawić na 30 minut. Należy jednak zachować umiar i nie stosować wcierek i płukanek częściej niż dwa razy w tygodniu. Zbyt intensywne zakwaszanie włosów może przesuszyć włosy i podrażnić skórę głowy.

Ocet jabłkowy – sprzymierzeniec odchudzania.

Ocet z jabłek wspomaga rozszczepianie tłuszczów, co wpływa na zmniejszenie masy ciała. Warto jest połączyć go ze zbilansowaną dietą i regularną aktywnością fizyczną, by osiągnąć świetne rezultaty w stosunkowo krótkim czasie.

Ocet jabłkowy poprawia trawienie i hamuje apetyt.

Kwas chlorogenowy zawarty w occie z jabłek ogranicza przyswajanie cukru i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę, natomiast katechiny i pektyny wspomagają przemianę materii. Ponadto regulują także procesy trawienne i ograniczają powstawanie tkanki tłuszczowej

Pektyny zawarte w occie jabłkowym redukują przyswajanie tłuszczu.

Picie octu jabłkowego usuwa nadmiar wody z organizmu, a co za tym idzie – redukuje masę ciała.

Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?

Dobry ocet jabłkowy powinien przede wszystkim mieć naturalny skład. Nie może zawierać konserwantów, barwników, substancji zapachowych i cukru.

Dobry ocet jabłkowy powstaje
z jabłek pochodzących z upraw ekologicznych.

Octu jabłkowego warto szukać w sklepach z żywnością ekologiczną. Ważne jest, aby zwrócić uwagę, czy ocet powstał w wyniku naturalnej fermentacji octowej i posiada Eko Certyfikat.

Domowy ocet jabłkowy pozbawiony jest konserwantów
i sztucznych barwników.

Najlepszym wyborem będzie jednak ocet zrobiony samodzielnie w domu. Jego przygotowanie jest banalnie proste!

Przepis na domowy ocet jabłkowy.

Składniki:
1 kilogram jabłek
1 litr letniej, przegotowanej wody
5 łyżek cukru

Jabłka należy dokładnie umyć i wyjąć gniazda nasienne. Nieobrane, pokrojone w ćwiartki owoce włożyć do dużego słoika. Następnie trzeba zalać je ostudzoną, przegotowaną wodą i wsypać cukier. Słoik należy przykryć szmatką i przewiązać gumką recepturką. Odstawić do fermentacji na około 2-3 tygodnie, po czym przecedzić ocet przez sitko. Potem ponownie odstawić płyn na kolejne 3 tygodnie. Gdy płyn zacznie pachnieć octem, jest gotowy do użycia.

Bibliografia:
1. Heike van Braak, Silke von Kuster, Ocet jabłkowy, 2014.
2. Margot Hellmiss, Ocet jabłkowy dobry dla zdrowia, 2011.

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię