Infekcja daje Ci się we znaki? Częste różnice temperatur, a do tego życie w biegu i ciągłym stresie są wyzwaniem i układ odpornościowy musi sobie z tym poradzić. Powinniśmy zadbać o codzienną profilaktykę zdrowotną w celu wzmocnienia i ochrony naszego układu immunologicznego.

Zapewne już dobrze wiecie, że większość infekcji to infekcje wirusowe, na które antybiotyki nie działają! Niezależnie od rodzaju infekcji, organizm podejmuje walkę, tym skuteczniejszą im mocniejszy jest nasz układ odpornościowy. Pożywienie wówczas może być dla niego przeszkodą albo wsparciem, a nawet lekarstwem!

Jak postępować, gdy nas „coś” dopada? Czy od razu sięgać po leki syntetyczne?

Zachęcam każdego rodzica, aby po antybiotykoterapię sięgał w ostateczności (infekcje bakteryjne!), szczególnie dotyczy to najmłodszych.

Każdy przyjmowany w dzieciństwie antybiotyk ma kluczowy wpływ na odporność w dorosłym życiu.

Gdy organizm podnosi temperaturę ciała, aby zwalczyć intruza – nie odczuwamy głodu, a przy infekcji górnych dróg oddechowych każdy kęs pożywienia smakuje identycznie.

Przede wszystkim należy zadbać w tym o odpowiednią ilość płynów, nawodnienie to ważny element podczas każdej infekcji! Idealna będzie ciepła woda/napar ziołowy (poniżej 40 °C) z cytryną, miodem i z dodatkiem imbiru oraz witaminy C.

Posiłki powinny być znacznie mniejsze i przede wszystkim lekkostrawne a dorośli nie powinni zmuszać swoich dzieci do jedzenia.

Natomiast bezwzględnie należy unikać: słodyczy i wszystkiego, co zawiera rafinowany cukier, białej mąki i produktów ją zawierających, mleka i jego przetworów, potraw smażonych oraz zimnych napojów.

WAŻNE! Rafinowany cukier, który ukrywa się w wielu produktach, bezpośrednio upośledza zdolności obronne białych krwinek (leukocytów). Mleko i jego przetwory zakwaszają i przyczyniają się do nadmiaru śluzu w organizmie.

Zadbaj o dobre odżywianie wzmacniając tym samym układ odpornościowy!

Nasza dieta w tym trudnym dla organizmu czasie powinna obfitować w:

  • warzywa: dynię, marchew, cukinię, ziemniaki, cebulę, czosnek, por, chrzan
  • zboża: proso (kasza jaglana), ryż pełnoziarnisty, owies, kasza gryczana niepalona
  • przyprawy i dodatki: kurkuma, imbir, cynamon, goździki, kardamon, anyż, kozieradka, tymianek, hyzop, rozmaryn, tymianek.

UWAGA: przy gorączce i biegunce, szczególnie u dzieci, nie podawać czosnku i imbiru!

Poniżej kilka przykładowych potraw, które wspomogą organizm w walce z infekcją.

Krem dyniowo-marchewkowy

Składniki:

  • ½ dyni hokkaido lub innej
  • ½ cebuli
  • 4 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobinka oleju kokosowego
  • garstka pestek dyni lub płatków migdałowych
  • przyprawy: łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu, ½ łyżeczki mielonej kozieradki, szczypta gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki mielonej kolendry, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, kilka plasterków świeżego imbiru, szczypta tymianku, sól himalajska (do smaku).

Przygotowanie:

Rozgrzać olej w garnku, dodać kurkumę, cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową i podgrzać. Wrzucić pokrojony wcześniej czosnek, imbir i cebulkę, lekko je zarumienić i dodać pokrojoną marchew, pietruszkę, ziemniaki i dynię. Podsmażyć kilka minut. Następnie wlać ok. 1 litr wrzątku lub bulionu warzywnego, dodać kilka pozostałe przyprawy i gotować ok. 30 minut. Następnie posolić, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi lub pestkami dyni (można również je dodać pod koniec gotowania).

Kleik ryżowy tzw. congee z jabłkiem, cynamonem i migdałami

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu naturalnego
  • 3 szklanki wody
  • 2 jabłka lub gruszki
  • garść płatków migdałowych
  • mielona laska cynamonu

Przygotowanie:

Ryż zalać wodą i gotować ok. 3h na małym ogniu (można ryż wcześniej namoczyć), jeśli nie lubimy papek to krócej. Po ugotowaniu można wrzucić po kołdrę na ½ h. Jabłka w międzyczasie można poddusić na patelni z odrobinką wody, miodu i cynamonu. Congee można podawać z innymi owocami i/lub domowymi konfiturami, musem.

Można również przygotować zupę cebulową, której główny składnik po ugotowaniu staje się delikatny i słodkawy. Innym razem pokrojone, ulubione warzywa upiec z ziołami.

Infekcja, układ odpornościowy i zioła, po które warto sięgać!

Poniżej lista ziół, pomocnych podczas zmagań z infekcją. Zobaczcie, jakie mają działanie:

  • liść szałwii -> antyseptyczne
  • kwiatostan lipy -> napotne, przeciwgorączkowe, łagodzące nieżyt nosa
  • liść maliny -> napotne, przeciwzapalne
  • kwiat bzu czarnego -> napotne, przeciwgorączkowe
  • owoce bzu czarnego -> wzmacniające, moczopędne
  • kora wierzby -> tzw. naturalna aspiryna: napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, lekko uspokajające (nie podawać: dzieciom do 16 r.ż., astmatykom, osobom uczulonym na salicylany oraz osobom z wrzodami żołądka i dwunastnicy)
  • ziele krwawnika -> przeciwzapalne, rozkurczające, napotne
  • korzeń jeżówki -> przeciwwirusowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne (ostrożnie przy przewlekłych chorobach autoimmunologicznych)
  • koszyczek rumianku -> kojące, przeciwzapalne, przeciwalergiczne
  • aloes (biostymina) -> wzmacniające układ immunologiczny
  • owoce dzikiej róży, aceroli -> przeciwzapalne, źródło wit. C
  • ziele czystka -> niezastąpione w walce z drobnoustrojami
  • kora lapacho -> przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, wzmacniająco układ immunologiczny
  • vilcacora (koci pazur) -> wspierające układ odpornościowy
  • korzeń pelargonii afrykańskiej (Kaloba, ImmunoINFEC) -> łagodzące objawy przeziębienia, uśmierzające ból gardła, zmniejszające produkcję flegmy
  • liść podbiału -> przeciwkaszlowe
  • korzeń prawoślazu -> osłaniające, kojące, powlekające
  • porost islandzki -> łagodzące, kojące, osłaniające
  • owoc kopru włoskiego i owoc anyżu -> wykrztuśne
  • ziele tymianku -> wykrztuśne, przeciwbakteryjne

Surowce roślinne (z pewnego źródła!), odpowiednio skomponowane w mieszance  i właściwie stosowane mogą naprawdę pomóc w różnego rodzaju infekcjach, szczególnie wirusowych.

Poza tym, podczas infekcji warto sięgać po:

  • miód (lipowy, gryczany, wrzosowy, spadziowy, rzepakowy, nawłociowy). Tu ważna uwaga: nie wolno podawać go dzieciom w pierwszym roku życia i osobom uczulonym!
  • pierzgę (królewski dar), czyli pyłek kwiatowy przetworzony przez pszczoły. Zwilżony przez nie już na kwiatku zostaje przetransportowany do plastrów, gdzie przechodzi fermentację mlekową. To pokarm dla pszczół matek i młodych, które dzięki temu żyją dłużej niż te, które jedzą pyłek!
  • sok z rokitnika, dzikiej róży, aronii, malin -> działają wzmacniająco na układ odpornościowy, moczopędnie. To doskonałe źródła witaminy C i przeciwutleniaczy.

Naturalny eliksir wzmacniający:

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • pół szklanki soku z malin
  • kilka plasterków kłącza imbiru
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
  • litr wody

Przygotowanie:

 

Plasterki imbiru zalać wrzątkiem i odstawić na 10minut, dodać miód i wymieszać (woda musi mieć mniej niż 40°C), następnie sok z malin, wyciśnięty sok z cytryny i limonki oraz wodę. Pić ciepłe.

Syrop z cebuli i pierzgi

Składniki:

  • 2-4 białe cebule
  • 3 łyżki pierzgi
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki ksylitolu
  • ewentualnie: 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w krążki i naprzemian z ksylitolem układać warstwami w słoiku. Na samą górę położyć zgniecione ząbki czosnku, wsypać pierzgę i zalać miodem. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop będzie gotowy, gdy cebula puści sok, wszystko zatopi się w złotym syropie a pierzga zacznie się rozpadać. Stosować 2-3 razy dziennie dla dzieci od 1 roku życia po 5 ml, a dla dorosłych 10ml.

UWAGA: nie stosować u dzieci poniżej 2 roku życia i u osób uczulonych na produkty pszczele. Ze względu na działanie wykrztuśne, należy podawać nie później niż dwie godziny przed snem.

Radioklinika | Sok z buraków wzmocni Twój układ odpornościowy!

Syrop z buraka – ma łagodniejszy smak i jest zdecydowanie lepiej tolerowany przez małe dzieci. Wystarczy dwa buraki zetrzeć na tarce, dodać 3-4 łyżki miodu i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, następnie schłodzić, przecedzić i podawać na łyżeczce.

Nie przegap sygnałów ostrzegawczych!

Jednym z pierwszych objawów infekcji jest ból gardła, któremu często towarzyszy ogólne rozbicie, ból głowy, osłabienie i stan podgorączkowy. Ważne, aby działać wtedy jak najszybciej!

Gdy tylko pojawi się kłucie w gardle, należy płukać uszy roztworem wody utlenionej, gdyż właśnie w pierwszej kolejności w uchu środkowym następuje rozwój patogenów. Jest to wypróbowany i szczególnie dobry sposób dla dzieci. Warto sięgnąć w tym czasie po środki napotne jak ciepłe zioła (np.: lipa, bez czarny) z dodatkiem soku malinowego, miodu i witaminy C.

Gardło można płukać herbatką z szałwii, tymianku i mięty lub ciepłym roztworem wodorowęglanu sodu. Antyseptyczne i przeciwzapalne działanie ma również olej z czarnuszki, którym można spryskiwać gardło.

Na rynku istnieje szeroki wybór preparatów ziołowych do ssania, głównie na bazie porostu islandzkiego, tymianku, podbiału, miodu, prawoślazu, szałwii, rumianku z dodatkiem różnych olejków eterycznych. Gdy chcemy natomiast podziałać na gardło odkażająco, przeciwzapalnie i miejscowo znieczulająco to idealne są leki, w postaci sprayów na gardło na bazie dobrze przebadanej benzydaminy.

Na katar, zatkane zatoki i uszy świetną metodą jest również roztwór wody utlenionej. Do płukania zatok są odpowiednie zestawy, dostępne w aptekach, z chlorkiem sodu (wodą morską). Do wspomnianego roztworu można dodać kilka kropli wody utlenionej (efekt będzie zdumiewający!).

Przy uciążliwym katarze pamiętajmy, że krople z substancjami obkurczającymi naczynia krwionośne błony śluzowej nosa (jak ksylometazolina, nafazolina) można stosować tylko kilka dni!

Jeśli chodzi o infekcje górnych dróg oddechowych, to spokojnie można zastosować starą dobrą metodę tzw. inhalacji. Można zaopatrzyć się w tym celu w specjalistyczny sprzęt (inhalator) bądź zastosować tzw. „parówki” – użyć ręcznika, garnka z 1 litrem wrzącej wody z dodatkiem rumianku, tymianku oraz kilku kropli olejków eterycznych.

Zarówno w „domowym sposobie”, jak i w inhalatorze możemy zastosować wodę z sodą (wodorowęglan sodu) i olejki eteryczne. Najlepszymi olejkami na udrożnienie nosa i zatok są: olejek z drzewa herbacianego, olejek tymiankowy, olejek sosnowy, olejek eukaliptusowy, olejek lawendowy, olejek anyżowy i olejek jodłowy. Można również zastosować rozcieńczony wodą preparat: amol/aromatol. Inhalacje powinny trwać 10 – 15 minut, 2 – 4 razy dziennie.

UWAGA!: U niemowlaków należy stosować delikatne olejki eteryczne tj.: lawendowy czy olejek z drzewa herbacianego. Nie zaszkodzi również nacieranie amolem, olejkiem kamforowym lub nalewką bursztynową stóp, klatki piersiowej i pleców (szczególnie w infekcjach dolnych dróg oddechowych).

Co zrobić, jeśli wystąpi gorączka?

Gorączka jest naturalnym mechanizmem obronnym generowanym przez układ odpornościowy ! Nie należy jej zbijać, jeśli jest niższa niż 38.5 – 39 °C.

Podczas gorączki najważniejsze jest nawodnienie (zioła napotne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe), które pomaga organizmowi w walce. Z pomocą przychodzą zimne okłady lub (dla bardziej zahartowanych) chłodne kąpiele, szczególnie przy wysokiej gorączce, gdy antybiotyk jest niewłaściwie dobrany i gorączka nie ustępuje po 3 dobie przyjmowania leku.

W każdej infekcji nie można pominąć dwóch kluczowych witamin. Wspomnianej już witaminy C (kwas askorbinowy – tylko duże dawki skracają czas infekcji – spożywać co godzinę łyżeczkę i obserwować tolerancję jelitową – wystąpienie luźnego stolca lub askorbinian magnezu/sodu w dawce podzielonej 8g/dzień, który nie wywołuje przykrych objawów ze strony układu pokarmowego).

Drugą witaminą, jest właściwie hormon, zwany witaminą D, która lubi obecność swoich towarzyszy: witaminy A (koniecznie roztwór wodny), witaminy E i co najważniejsze witaminy K2. Niezależnie czy suplementujemy ją na co dzień, dawki witaminy D w pierwszych dniach infekcji mogą być naprawdę wysokie, rzędu kilkudziesięciu tysięcy! Nie bójcie się tak wysokich dawek, pamiętając przy tym o witaminie K2!

Jedno z najnowszych badań przeglądowych dowodzi, że podanie cynku (w postaci octanu cynku) na początku infekcji w dawce 75mg/dzień skraca czas jej trwania. Dla dzieci od 10 roku życia – siarczan cynku w syropie w dawce 15 mg/dzień.

Radioklinika | Mocny układ odpornościowy to podstawa!

Infekcja? | Sięgaj śmiało po probiotyki!

Probiotyki to kolejny, jakże istotny element układanki, który wspiera nasz układ odpornościowy. Nie ma wątpliwości, że probiotyki mają bezpośredni wpływ na zapadalność na infekcje, gdyż w jelicie gromadzi się aż 75% komórek limfatycznych z całego organizmu, wchodzących w tzw. GALT (z ang. gut-associated lymphoid tissue).

Pewne jest, że osoby stosujące probiotyki profilaktycznie znacznie rzadziej zapadają na infekcje i co za tym idzie, rzadziej przyjmują antybiotyki.

Aby właściwi lokatorzy zamieszkiwali nasze wnętrze, potrzebne są ku temu odpowiednie warunki, które my sami musimy im stworzyć.

Dieta jak najbardziej zbliżona do naturalnej, czyli jak najmniej przetworzona, jadłospis bogaty w produkty z dużą zawartością włókna pokarmowego, całkowity brak rafinowanego cukru, prebiotyki – substancje sprzyjające rozwojowi prawidłowej mikroflory jelitowej i spożywanie produktów fermentacji mlekowej (obecne L. plantarum): kiszone ogórki, kapusta, buraki, koreańska potrawa kimczi (właściwie wszystkie warzywa zawierające dużo wody i cukru można ukisić w domu).

Jaki probiotyk wybrać najlepiej? Odpowiedz znajdziesz tutaj -> https://radioklinika.pl/probiotyk-jaki-wybrac/

 

Partnerem sekcji "Gardłowa Sprawa" jest właściciel marki Uniben

Nazwa produktu leczniczego: Uniben, 1,5 mg/ml, aerozol do stosowania w jamie ustnej. Substancja czynna: chlorowodorek benzydaminy (Benzydamini hydrochloridum). Dawka: chlorowodorek benzydaminy 1,5 mg/ml. Postać farmaceutyczna: Aerozol do stosowania w jamie ustnej. Wskazania do stosowania: Leczenie miejscowych objawów związanych z ostrym stanem zapalnym jamy ustnej i gardła. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na benzydaminy chlorowodorek lub którąkolwiek substancję pomocniczą produktu. Podmiot odpowiedzialny: Zakłady Farmaceutyczne „UNIA” Spółdzielnia Pracy, ul.Chłodna 56/60, 00-872 Warszawa, www.uniben.pl. 

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuje się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Oceń to:
| Liczba ocen: 10 Średnia: 4.2

1 KOMENTARZ

  1. Świetny artykuł, zwłaszcza o ziołach i ich właściwościach. Zapisałem sobie listę, skorzystam z pewnością 🙂 Muszę sprawdzić eliksir wzmacniający!

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię