Mnogość gatunków sprzedawanych na rynku wód coraz częściej przyprawia o ból głowy kupujących, kiedy stają przed „uginającymi” się pod nimi półkami marketów. Jak wybrać tę najbardziej odpowiednią, najlepszą dla mnie? Woda źródlana czy mineralna? Postarajmy się wspólnie znaleźć odpowiedź na to nurtujące coraz więcej osób pytanie.

Woda źródlana czy mineralna – jak dokonać wyboru?

Z całą pewnością na wybór wody decydujący wpływ powinny mieć nasze indywidualne potrzeby. Weźmy pod uwagę codzienny tryb życia, ale również sytuacje „wyjątkowe”, do których możemy zaliczyć m.in. pogodę lub intensywniejszą niż zwykle aktywność fizyczną. Nie bez znaczenia są również jej walory smakowe, którymi często kierujemy się kupując wodę.

Aby podjąć właściwą decyzję, musimy umieć rozróżnić dwa podstawowe typy wód oferowane konsumentom, tj. wodę mineralną i źródlaną. Jaka jest najlepsza dla Ciebie? Podejmijmy próbę znalezienia odpowiedzi na to pytanie.

Kropelka definicji

Jak określić, z jakiego typu wodą mamy do czynienia? Woda źródlana czy mineralna? Podstawowym kryterium decydującym do jakiej grupy zaliczana jest dana woda jest ilość zawartych w niej składników mineralnych, a wynoszą one odpowiednio:

  • dla wody źródlanej – ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych – do 500 mg/l;
  • dla wody mineralnej – ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych – powyżej 500 mg/l do ok. 1000 mg/l (powyżej 1000 mg/l, mówimy o wodach leczniczych).

Zarówno woda źródlana, jak i mineralna pozyskiwane są ze źródeł podziemnych o pierwotnej czystości i nie wymagają one uzdatniania. Opakowania, w których są one oferowane konsumentom, napełnia się bezpośrednio po wydobyciu wody.

Stopień nasycenia CO2 nie jest istotny z punktu widzenia parametrów jakościowych wody, ma jedynie znaczenie w kontekście jej walorów smakowych i jest indywidualnym wyborem konsumenta zależnym od jego preferencji.

Woda źródlana

Woda źródlana, która ma niską zawartość składników mineralnych, jest rekomendowana dla wszystkich bez względu na stan zdrowia i wiek. Jej neutralny smak oraz charakter sprawiają, iż jest powszechnie wykorzystywana do przygotowywania posiłków oraz jako baza do parzenia kawy lub herbaty. Zwłaszcza, gdy walory smakowe wody z kranu pozostawiają wiele do życzenia, odsetek konsumentów wykorzystujących wodę źródlaną do tych celów, systematycznie rośnie.

W tego typu sytuacjach doskonale sprawdzi się ekonomiczne opakowanie wody źródlanej, które wraz z dystrybutorem do jej serwowania proponuje wiodący dystrybutor tych produktów na naszym rynku – firma Dar Natury.

Woda źródlana polecana jest dla:

  • osób starszych;
  • osób, których aktywność fizyczną określimy mianem „umiarkowanej”;
  • dzieci i niemowląt – wybierajmy jednak wodę o niskiej zawartości siarczanów i sodu. Dla niemowląt wodę bezwzględnie należy przegotować;
  • osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze;
  • osób borykających się z dolegliwościami serca lub nerek.

Woda mineralna

Woda mineralna znana była już w starożytności, a wodzie – o innym niż „zwyczajnym”  smaku – współcześni przypisywali moc uzdrawiania.

Z pewnością woda mineralna posiada bardziej wyrazisty smak, na co wpływ ma wyższa zawartość rozpuszczonych w niej minerałów. Niekiedy jej posmak odbierany jest jako „metaliczny”, ale również woda o tak dużym wysyceniu minerałami ma zagorzałe grono zwolenników, którzy cenią ją za jej wyjątkowe właściwości.

Kiedy spożywamy ten rodzaj wody, nasz organizm otrzymuje większa dawkę składników mineralnych. Zwykle należą do nich: magnez, wapń, żelazo oraz cynk. Przy założeniu, iż występują one w odpowiednim stężeniu, mają znaczący wpływ na właściwe funkcjonowanie naszych mięśni, systemu odpornościowego, układu trawiennego oraz nerwowego.

Dla kogo woda mineralna?

  • dla osób aktywnych, uprawiających sport
  • dla uskarżających się na dolegliwości żołądkowe;
  • dla osób zmagających się z problemami z układem trawienia;
  • dla osób cierpiących na osteoporozę;
  • dla przebywających w wysokich temperaturach.

Reasumując: woda źródlana czy mineralna?

Znalezienie odpowiedzi na pytanie jaki rodzaj wody, źródlana czy mineralna jest najlepsza lub najzdrowsza dla organizmu człowieka nie jest możliwe.

W zależności od wieku, stanu zdrowia oraz trybu życia danej osoby odpowiedź będzie inna. Zarówno woda źródlana, jak i mineralna mają swoje zalety, z których powinniśmy we właściwy dla nas sposób korzystać.

Oczywiście, zważywszy na swoją charakterystykę, do znacznie szerszej populacji konsumentów może docierać woda źródlana, którą mogą spożywać praktycznie wszyscy, łącznie z niemowlętami – po jej właściwym przygotowaniu. Dużo węższe, ale również znacznie bardziej specjalistyczne spektrum oddziaływania ma woda mineralna. Niesie ona ze sobą moc rozpuszczonych w niej minerałów, co będzie miało dobroczynny wpływ na optymalne nawodnienie i równowagę wodno-elektrolitową naszego organizmu.

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Oceń to:
| Liczba ocen: 1 Średnia: 5

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię