Wszędobylski cukier – uzależnia, zniewala i bardzo szkodzi!. „Potrzeba przyjemności to worek bez dna” – mówi nasz gość, dr Paweł Brudkiewicz. Choć w klasyfikacjach psychiatrycznych nie istnieje coś takiego jak uzależnienie od cukru, to zjawisko jest dobrze znane specjalistom na całym świecie.
[aktualizacja: 08’2020]
W jakich produktach można znaleźć cukier?
Słodycze, napoje, serki, chleb, ketchup, a nawet mleko. Coraz więcej produktów jest słodzonych! Producenci żywności dodają do nich nie tylko sam cukier, ale również syrop glukozo-fruktozowy – jeszcze gorszy dla naszego zdrowia. Jest on często spotykany w składzie produktów, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali (czytajmy składy!). Jeszcze kilkadziesiąt lat temu cena cukru była spora, teraz jest on wszędzie dostępny i niemal wszędzie dodawany.
Przeciętny Polak zjada go około 42 kilogramów rocznie!
Nasz organizm żywiony nim od maleńkości, przywykł do cukru i wciąż bardziej go pożąda. Nie dostrzegamy w tym problemu, a to wielki błąd! Nadużywanie słodyczy – jak podkreśla dr Brudkiewicz – zmienia naszą fizjologię i psychikę. Budzimy się, gdy okazuje się, że mamy już cukrzycę, nadwagę i podupadamy na zdrowiu.
Uzależnienie od cukru. Dlaczego sięgamy po słodycze?
Zwykle sięgamy po słodycze, bo mamy skłonność za zajadania stresu i wynagradzamy swoje niepowodzenia, lęki i trudności. To niebezpieczne! Także dzieci pochłaniają za duże ilości słodyczy – spożywanie ich staje się stałym elementem dnia. Jako rodzice przykładamy rękę do uzależniania się maluchów i wyrządzamy im wielką krzywdę.
„Potrzeba przyjemności to potrzeba bez dna!”
Trzeba patrzeć na to co jemy – podkreśla dr Brudkiewicz. Dzieciom i dorosłym trzeba mówić – „brzuch to nie śmietnik!”. Wyzbycie się starych nawyków jest jednak trudne! Dodatkowo jesteśmy poddawani ciągłej presji otoczenia społeczno-kulturowego. Zewsząd atakują nas piękne opakowania słodyczy i produktów – z dużą zawartością cukru! Dlatego powiedzenie „nie” powinno być naszym pierwszym krokiem.
Zastanówmy się na tym, co jemy i jaki przykład dajemy swoim dzieciom?
Najlepiej uczy dobry przykład! Generalizowanie nie jest jednak dobre. Każdy z nas jest inny. Dr Brudkiewicz wskazuje, że uzależnienie od słodyczy trzeba analizować jednostkowo. Trzeba odpowiedzieć sobie na pytania:
- co daje nam cukier?
- czy ma dać nam przyjemność?
- w jaki sposób ma rozładować napięcie?
- czy odczuwamy przewlekłą deprywację przyjemności?
Nie zaczynajmy od walki – nie tędy droga! Pytajmy najpierw – „dlaczego”?
To może Cię zainteresować: Nawyki żywieniowe a stres. Co jeść, by ukoić nerwy i zachować zdrowie?
Jak walczyć z uzależnieniem od cukru?
Nawet mały sukces w walce z uzależnieniem od cukru może dać nam wiele satysfakcji. Metoda drobnych zwycięstw jest bardzo dobra. Jeżeli zrezygnujemy ze słodyczy, możemy się za to nagrodzić inaczej – radzi nasz Ekspert.
Uzależnienie od cukru to nałóg, z którym trudno walczyć!
Dlatego warto wziąć się za siebie. Uporanie się ze słodyczami może przynieść nam nie tylko poprawę zdrowia, ale też dać impuls do ułożenia kolejnych sfer w życiu i wzięcie znacznie większego byka za rogi!
Uzależnienie od cukru! Podcast do wysłuchania
Gościem Radiokliniki był dr Paweł Brudkiewicz, specjalista psychiatra, psychoterapeuta, lekarz z kilkunastoletnim doświadczeniem zawodowym (w tym w zakresie medycyny somatycznej). Absolwent studiów dziennych na Wydziale Lekarskim UJ CM. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Katedrze i Klinice Psychiatrii UJ CM i w Specjalistycznym Szpitalu im. dr. J. Babińskiego w Krakowie. Uczestnik licznych kursów, konferencji i warsztatów. Założyciel i Redaktor Naczelny czasopisma specjalistycznego „Medycyna Praktyczna – Psychiatria”. Jego zainteresowania kliniczne obejmują: medycynę snu (bezsenność i inne zaburzenia snu), zaburzenia afektywne (depresja, choroba afektywna dwubiegunowa), lękowe (nerwice), zaburzenia osobowości, ADHD u dorosłych, psychofarmakologię, psychoedukację, motywację osób uzależnionych do podjęcia terapii odwykowej oraz pomoc w problemach, które legły u podłoża uzależnienia. Ceni zaangażowanie rodziny w leczenie pacjenta. Przyjmuje w Centrum Dobrej Terapii w Krakowie.
Nadmiar węglowodanów prostych jest przyczyną większości chorób cywilizacyjnych, warto ograniczać 🙂
to prawda! Ludzie z reguły bardziej boją się tłuszczy i to w nich upatrują przyczyny swojej nadwagi.
U mnie odstawienie cukru pomogło na objawy alergiczne związane z pyłkami roślin. Nigdy bym nie zgadła, celem początkowym było zrzucenie paru kilo, co oczywiście też ma miejsce, jest jeszcze parę innych plusów rezygnacji z mojego uzależnienia. Nie wahajcie się!