Słodkie bułki, chipsy, wafelki, słodzone kolorowe napoje. Jeżeli dieta twojego dziecka w przedszkolu czy szkole opiera się na tych produktach, to najwyższy czas, aby to zmienić!

Oceń to:
| Liczba ocen: 1 Średnia: 5

Badania wskazują, że ponad 80% dzieci zjada za dużo soli i cukru. Maluchy jedzą za to za mało ryb, czy razowego pieczywa. Nasze pociechy żywią się kiepsko, a wpływ na to, co podają im w żłobkach, przedszkolach i szkołach mamy przecież my sami.

Program “Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy!”  służy propagowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych, ale i u rodziców. Bo bez ich zaangażowania efekty nie będą takie jakie być powinny.

Celem programu  jest wzrost świadomości na temat roli żywienia we wczesnym okresie życia wśród pracowników żłobków i przedszkoli oraz rodziców, promowanie zrównoważonej diety oraz kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych.

Organizatorzy oferują placówkom bezpłatnie:

  • przeprowadzenie przez edukatorów programu bezpłatnych 24h warsztatów lub konsultacji dla personelu placówki;
  • przeprowadzenie analizy jadłospisów oraz przygotowanie rekomendacji doskonalenia żywienia dzieci w placówce według najnowszych norm i zaleceń żywieniowych.

Placówki po zakończeniu warsztatów/konsultacji i wprowadzeniu w jadłospisach stosownych zmian – zgodnie z rekomendacjami Edukatora, otrzymują stosowny certyfikat.

Dlaczego warto przystąpić do programu?

Zapewniając zdrową i zbilansowaną dietę zmniejszamy m.in. ryzyko nadwagi dziecka a także innych, często poważnych problemów zdrowotnych – zarówno teraz, jak i w dorosłym życiu.
Dostarczając dziecku wraz z pokarmem odpowiednich proporcji witamin i składników mineralnych, dbamy o prawidłowy rozwój kości i zębów oraz chronimy u niego wciąż rozwijające się nerki przed nadmiernym obciążeniem.
Dostosowując jadłospis dziecięcy do specyficznych dla każdego etapu życia dziecka potrzeb żywieniowych, zapewniamy mu najlepsze warunki do rozwoju!

Prawidłowe zwyczaje żywieniowe najmłodszych zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, których koszty będzie ponosiło całe społeczeństwo.

Jak podkreśla nasz Ekspert: Pani Monika Rościszewska–Woźniak z Instytutu Komeńskiego w Warszawie, ze świadomością dyrektorów placówek oświatowych jest  coraz lepiej, ale w każdej jest coś do zrobienia. Bywa, że problemem jest otyłość dzieci, w innych jest sporo niejadków, jeszcze w innych maluchy często chorują. Pomoc jest zatem uzależniona od sytuacji w danym żłobku czy przedszkolu.

W drugiej części rozmowy, naszym gościem jest dr n. med. Witold Klemarczyk z Instytutu Matki i Dziecka.

Pan doktor podkreśla, że najważniejszym elementem w żywieniu dziecka jest śniadanie. Jego absolutnie nie powinno zabraknąć! To porcja niezbędnej energii na kolejne godziny nauki i aktywności. Nasz przewód pokarmowy po nocy jest wypoczęty i gotowy, zatem… korzystajmy 🙂

Róbmy naszym pociechom kanapki pełne warzyw. Warto poświęcić parę minut rano i samemu przygotować dla dziecka pełnowartościowe śniadanie!

Istotny jest też obiad. Pan doktor podkreśla, że bardzo dobrym rozwiązaniem jest posiłek dwudaniowy. Zupa powinna być robiona na wywarze z jarzyn. Tu pole do popisu jest duże, bo na tej “bazie” za każdym razem możemy komponować inne smaki. Nie zapominajmy o mega zdrowych kaszach: jaglanej, gryczanej, itd.

Drugie danie natomiast powinno w połowie składać się z surówek, bo są one cennym źródłem bardzo ważnych składników odżywczych i nie zawierają wielkiej ilości energii. Druga część talerza powinna dostarczyć białka. Sprawdzają się lekkie mięsa, ryba najlepiej taka gotowana na parze (przyp. red. bez panierki!) . Frytki odpadają! Zamiast nich niech na talerzu pojawią świeże ziemniaki z wody, wspomniane już kasze, czy ryż.

Deser lepiej podać później – nie od razu po obiedzie. Zamiast niezdrowych batonów warto postawić na ciasta domowej roboty. W diecie nie może zabraknąć też owoców, choćby w formie pysznych koktajli.

Program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” współtworzony jest przez Fundację Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego, Fundację Nutricia, Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, Instytut Matki i Dziecka oraz Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości

Więcej informacji o akcji:  „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” www.zdrowojemy.info oraz 1000dni.pl

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Panią Moniką Rościszewską–Woźniak i dr Witoldem Klemarczykiem

Monika Rościszewska–Woźniak

Monika Rościszewska–Woźniak

dr n. med. Witold Klemarczyk

dr n. med. Witold Klemarczyk

Oceń to:

| Liczba ocen: 1 Średnia: 5

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Tomasz Zielenkiewicz

Tomasz Zielenkiewicz

Zawód wyuczony i wykonywany - dziennikarz informacyjny. Tematyką zdrowia zajmuję się od dawna. Pracowałem m.in. przy realizacji programu “Encyklopedia Zdrowia” w Polsat News. Zapraszam do komentowania moich audycji i wpisów.