Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) jest chorobą na którą w Polsce cierpi ponad 1 milion osób. Na całym świecie liczba chorych przekracza 20 mln, a choroba ta jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u seniorów. W badaniu okulistycznym widać żółte plamki w oku, jednak chory często nie jest świadomy swojego schorzenia.

AMD (ang.age-related macular degeneration), czyli zwyrodnienie plamki żółtej związanej z wiekiem jest schorzeniem, które dotyka światłoczułej tkanki znajdującej się w dnie oka. Medycyna nadal nie znalazła skutecznej metody terapii tego schorzenia.

Zwyrodnienie plamki żółtej – różne postaci i tempo postępu choroby.

W profilaktyce wykorzystuje się jak na razie postępowanie dietetyczne oraz niwelowanie czynników ryzyka. AMD może występować w obu oczach, ale może się różnić stopniem zaawansowania zmian. Najczęściej występują dwie postaci zwyrodnienia plamki żółtej – częstsza sucha, która ma łagodniejszy przebieg oraz rzadsza wysiękowa o większej dynamice progresji.

W przypadku AMD proces uszkadzania plamki może zachodzić w różnym tempie. Wczesne stadium choroby związane jest z pojawianiem się złogów lipidowo-białkowych (tzw. druzów), które w badaniu okulistycznym przybierają postać żółtych plamek w oku.

Chory, u którego diagnozuje się AMD często nie jest świadomy istnienia swojej przypadłości.

Niekontrolowane zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) może prowadzić do stopniowego obumierania komórek niezbędnych w procesie widzenia. W czasie choroby dochodzi do procesu tworzenia patologicznych naczyń krwionośnych (neowaskularyzacji), które ulegając uszkodzeniu, pogarszają jakość widzenia.

Pierwszymi objawami zgłaszanymi przez chorych są trudności z czytaniem, prowadzeniem pojazdów oraz rozpoznawaniem twarzy.  

Zwyrodnienie plamki żółtej – profilaktyka dietetyczna.

WAŻNE! Literatura naukowa donosi, że osoby stosujące dietę z dużą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, witamin C i E, beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny i cynku rzadziej zapadały na zwyrodnienie plamki żółtej.

Badacze zwrócili również uwagę, że część czynników odpowiedzialnych za rozwój chorób serca i udarów dotyczy również rozwoju AMD. Co ciekawe wykazano, że statyny – popularne leki stosowane w hipercholesterolemii, mogą również hamować postęp AMD. 

Na razie najważniejszymi i udowodnionymi naukowo metodami profilaktyki AMD jest zaprzestanie palenia tytoniu oraz noszenie okularów z odpowiednim filtrem UV. Palacze chorują na zwyrodnienie plamki żółtej 6-krotnie częściej niż osoby niepalące!

Suplementy diety w przypadku AMD – czy faktycznie przynoszą korzyść?

Suplementy diety “na oczy” różnią się składem oraz zawartością poszczególnych składników m.in. luteiny, zeaksantyny, oraz karotenoidów oraz innych witamin. Na przyswajalność określonych produktów ma wpływ również technologia oraz forma chemiczna.

Luteina – najczęstszy składnik suplementów diety pod względem chemicznym jest barwnikiem karotenoidowym. Występuje w żółtku jaj, pomidorach, szpinaku oraz dyni.

W przypadku, gdy dieta jest niewłaściwie zbilansowana, pojawia się ryzyko, że podaż luteiny jest niewystarczająca, co w świetle badań grozi rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej.

Dzienne spożycie już 6-15 mg luteiny chroni przed rozwojem tej choroby. Na rynku aptecznym sporym segmentem suplementów diety są produkty z luteiną i zeaksantyną w składzie.

Producenci prześcigają się w przekazie marketingowym, którego celem jest fałszywe przypisywanie suplementom właściwości leczniczych. Warto zwrócić uwagę, że suplement diety z punktu widzenia prawa jest żywnością. Przeznaczony jest wyłącznie osobom zdrowym (!), chcącym uzupełniać swoją dietę w określone składniki odżywcze. Suplement diety w żaden sposób nie wywiera mierzalnego efektu farmakologicznego zależnego od dawki!

Suplementy nie leczą zwyrodnienia plamki żółtej, jednak mogą zapobiegać lub hamować rozwój choroby.

W farmaceutykach może spotkać różne formy chemiczne luteiny – wolną oraz zestryfikowaną. Obie postacie tego związku w równym stopniu przyswajają się do organizmu. Jednak postać zestryfikowana musi dodatkowo zostać przekształcona w formę wolną. Proces ten jest zależny od aktywności enzymów jelitowych oraz obecności w pokarmie innych związków tłuszczowych.

UWAGA! Producenci prześcigają się w zawartości luteiny w jednej kapsułce suplementu. Należy pamiętać, że często wysokie dawki wynikają z dużej masy cząsteczkowej  postaci zestryfikowanej, która potem i tak ulega przemianom w jelicie. Zwracajcie uwagę nie tylko na dawkę, ale postać luteiny!

Oceń to:
| Liczba ocen: 4 Średnia: 2.8

1 KOMENTARZ

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię