Alkohol jest znaczącym elementem społecznym, który w naszym kraju wciąż jednoczy wiele ludzi. Jak napoje wysokoprocentowe wpływają na organizm człowieka i jego funkcjonowanie? O tym, jak pić odpowiedzialnie i nie szkodzić swojemu zdrowiu mówi Mateusz Durbas, dietetyk kliniczny.

Czy alkohol może służyć zdrowiu?

Do niedawna uważano, że małe ilości alkoholu mogą przynieść korzyści zdrowotne dla serca w kontekście zmniejszenia ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych. Ostatnie doniesienia naukowe dowodzą jednak, że nawet niewielka ilość alkoholu może zwiększać ryzyko zgonu ze wszystkich możliwych przyczyn! Automatycznie wzrasta również ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, schorzeń wątroby i trzustki.

Zdrowotne korzyści alkoholu są obecnie podważane przez naukowców.

Nie ma jednak przeciwskazań, aby spożywać napoje wysokoprocentowe okazjonalnie i umiarkowanych ilościach. Trzeba przy tym pamiętać, że napoje alkoholowe nie przynoszą organizmowi żadnych właściwości odżywczych i prozdrowotnych.

Nie istnieją zdrowotne powody, dla których abstynenci i osoby stroniące od alkoholu powinny włączyć napoje wysokoprocentowe do swojej diety.

Bez wątpienia alkoholem, który kojarzy się z prozdrowotnymi właściwościami jest wino. Ma to ścisły związek z zawartością polifenoli, m.in. resweratrolu. To jedna z substancji, która może wpływać ochronnie na układ krążenia, jednak jego właściwości są obecnie podważane. Badania dowodzą, że stężenie resweratrolu w winie jest zbyt niskie, aby skutkować korzyściami zdrowotnymi i realnie zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia (na rynku dostępny jest natomiast resweratrol – świetny preparat będący ekstraktem ze skórek winogron! – przyp. red.).

Wino nie zastąpi właściwej diety, aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu i odpoczynku!

Napoje wysokoprocentowe nie powinny także łagodzić napięcia czy zmniejszać smutek lub poziom stresu. Picie to nie sposób na poprawę samopoczucia i nastroju! Alkohol pozwala tylko na moment zrelaksować się, ale nie rozwiązuje problemów!

Alkohol uzależnia! Warto o tym pamiętać sięgając po napoje wysokoprocentowe!

Napoje alkoholowe spożywany codziennie, nawet w niewielkich ilościach, to niepokojący sygnał. Kieliszek wina czy kufel piwa wypijane codziennie mogą prowadzić do uzależnienia! To stymulacja neuroprzekaźnictwa substancją zewnętrzną, która może mieć tragiczne konsekwencje!

Alkohol negatywnie wpływa na jakość snu!

Paradoks picia alkoholu w porze snu polega na tym, że po napojach wysokoprocentowych szybciej zasypiamy. To jednak złudne zjawisko, ponieważ spędzamy znacznie krótszy czas w śnie głębokim, co znacznie obniża jakość snu!

Alkohol i jego długotrwała konsumpcja. Jak picie wpływa na wydolność psychofizyczną?

Długotrwałe spożywanie alkoholu, nawet w umiarkowanych ilościach może prowadzić do szybkiego uzależnienia się od wysokoprocentowych trunków. W takim przypadku można mówić o alkoholizmie, czyli ciężkiej chorobie alkoholowej, z której nie wiele osób potrafi wyjść!

Uzależnienie od alkoholu jest bardzo silne i wymaga długiej, żmudnej terapii.

Warto mieć świadomość, że długotrwała konsumpcja alkoholu jest równoznaczna z uzależnieniem. Osoby uzależnione od napojów wysokoprocentowych potrzebują dużo samozaparcia, czasu i wsparcia, aby skutecznie pokonać nałóg. Leczenie alkoholizmu jest bardzo trudne, co powinno zniechęcać do nadużywania alkoholu!

Alkoholizm jest chorobą emocji.

Alkohol w naszym kraju wciąż jest czynnikiem, który spaja społeczeństwo i przełamuje bariery. Dla wielu ma to zgubne i tragiczne konsekwencje! Alkoholicy to ludzie, których codziennie mijamy na ulicy. Nierzadko to osoby zaradne, o wysokim statusie społecznym, które w piciu alkoholu znalazły sposób na ujście negatywnych emocji!

Alkohol znacznie zmniejsza zdolności psychofizyczne.

Nadużywanie wysokoprocentowych trunków skutkuje zaburzeniami pracy mózgu i koncentracji. Ma to istotny wpływ zwłaszcza na efektywność pracy, jej organizację i wydajność. To umiejętności, które w obecnych czasach są bardzo pożądane na rynku pracy!

alkohol

Pijesz w ciąży? Narażasz swoje dziecko na wady rozwojowe!

Wszyscy doskonale wiedzą, że picie alkoholu w ciąży poważnie szkodzi nienarodzonemu dziecku, jednak spożywanie napojów alkoholowych przez ciężarne kobiety nie są odosobnionymi przypadkami. Zdarza się, że przyszłe mamy lub kobiety karmiące piersią pozwalają sobie na wypicie np. lampki wina!

Nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu dla kobiet w ciąży!

Do niedawna brakowało stanowiska, które jednoznacznie wskazywałoby na to, że w okresie ciąży kobiety nie powinny pić alkoholu nawet w marginalnych ilościach. Obecne doniesienia naukowe na temat żywienia kobiet w ciąży oraz kobiet w okresie laktacji jednoznacznie wskazują, że alkohol niekorzystnie wpływa na rozwój płodu oraz noworodka. Z tego względu kobiety w ciąży i karmiące mamy nie powinny w ogóle pić alkoholu! W tym miejscu odsyłamy do artykułu: Sięgasz po alkohol w ciąży? Sprawdź, czy Twojemu dziecku nie grozi FASD!

Kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią nie powinny pić alkoholu nawet w małych dawkach!

Należy zachować szczególną ostrożność i całkowicie wyeliminować spożycie napojów wysokoprocentowych zwłaszcza w tym okresie. Stanowisko ekspertów jest jednoznaczne – kobiety w ciąży nie powinny spożywać alkoholu, który przenikając przez łożysko może wywoływać poważne wady rozwojowe płodu!

Konsekwencją spożywania alkoholu w ciąży jest płodowy zespół alkoholowy (FAS).

Jeśli kobieta w okresie ciąży sięga po alkohol, jej dziecko może urodzić się z płodowym zespołem alkoholowym (FAS). To nieuleczana choroba charakteryzująca się zaburzeniami rozwojowymi! W Polsce każdego roku rodzi się około 900 dzieci z pełnoobjawowym płodowym zespołem alkoholowym. Trzeba mieć świadomość, że wiele łagodniejszych przypadków zaburzeń rozwojowych będących skutkiem picia alkoholu w ciąży wciąż może pozostawać nierozpoznanych!

Jesteś w ciąży lub karmisz piersią? Odłóż picie alkoholu na później!

Kiedy więc po urodzeniu dziecka można powrócić do spożycia alkoholu? Kobieta karmiąca piersią może pozwolić sobie na alkohol okazjonalnie (w maksymalnym stężeniu 10g alkoholu etylowego), jednak nie jest to zalecane! Warto więc odłożyć picie napoi wysokoprocentowych i nie sięgać po nie w czasie karmienia piersią.

alkohol

Picie alkoholu a antybiotykoterapia? Poznaj fakty i mity!

Zdarza się, że ludzie stroniący od wysokoprocentowych trunków tłumaczą się przyjmowaniem antybiotyku. Antybiotykoterapia jest wskazaniem do przestania spożywania alkoholu, okazuje się jednak, że wiele potencjalnych interakcji alkoholu i leków przeciwdrobnoustrojowych nie ma poparcia dowodami naukowymi.

Alkohol w połączeniu z antybiotykiem nie zawsze jest zagrożeniem dla zdrowia!

Paradoksalnie niewiele antybiotyków może skutkować groźnymi dla zdrowia interakcjami. Warto jednak wiedzieć, że picie alkoholu w trakcie antybiotykoterapii może obniżać efektywność leczenia. Z tego względu przyjmując antybiotyki, warto nie nadużywać alkoholu.

Alkohol po wysiłku fizycznym. Lepiej go unikaj!

Jednym z aspektów, na który zwraca się uwagę podczas badań z udziałem osób aktywnych lub sportowców, jest negatywny negatywny wpływ alkoholu na regenerację powysiłkową. Paradoksalnie alkohol zawiera duże ilości wody, więc teoretycznie powinien dobrze nawadniać organizm, jednak przez zawartość alkoholu dlatego nie jest odpowiedni do uzupełniania płynów po wysiłku!

Alkohol po treningu i wysiłku fizycznym jest niewskazany.

Warto nawadniać się innymi napojami i wprowadzić do diety dodatkowe węglowodany. Zdecydowanie lepszym wyborem niż np. piwo, będzie napój izotoniczny. Izotonik ma na celu uzupełnienie utraconych płynów po wysiłku fizycznym. Można wykonać go także samodzielnie – z dodatkiem miodu i soku z pomarańczy lub cytryny.

Alkohol wpływa negatywnie na proces regeneracji po wysiłku.

Napoje wysokoprocentowe nie są sprzymierzeńcem w rozbudowywaniu masy mięśniowej. Alkohol przyczynia się do obniżenia stężenia hormonów anabolicznych, które rozbudowują tkanki rozbudowanie tkanek. Pogarsza również nawodnienie i obniża zdolność do resyntezy, czyli ponownego uzupełnienia glikogenu po wysiłku.

alkohol

Jak pić z głową i ustrzec się kaca?

Alkohol jest znaczącym elementem społecznym, a abstynencja podczas imprez rodzinnych i spotkań towarzyskich bardzo często spotyka się z niezrozumieniem. Jak z kolei pić z głową i ustrzec się mało przyjemnego kaca?

Istnieje kilka możliwości zapobiegania i walki z kacem, jednak najbardziej skuteczne jest umiarkowane picie.

Żadne produkty spożywcze czy środki nie wyeliminują kaca do zera, jeśli wypijamy znaczną ilość alkoholu. Umiejętność picia z głową i umiejętność ograniczenia alkoholu to podstawa, która może zapobiec przykrym dolegliwościom po spożyciu trunków wysokoprocentowych.

Warto pić spokojnie, bez pośpiechu i dobrze nawadniać organizm w trakcie spożywania alkoholu.

Alkohol działa moczopędnie, dlatego pijąc bardzo często zapomina się o sięganiu po inne napoje. Należy uzupełniać płyny i sięgać po różnego rodzaju soki! Te dobrej jakości zawierają m.in. witaminę C, która jest naturalnym antyoksydantem i niweluje procesy zapalne. Kac jest właśnie pewnego rodzaju stanem zapalnym!

Warto również mądrze dobierać rodzaj spożywanego alkoholu!

Duże znaczenie w zapobieganiu kaca ma także rodzaj spożywanego alkoholu. Największe kacotwórcze działanie można przypisać burbonowi, whisky i czerwonemu winu. Na intensywność kaca z kolei nie ma wpływu mieszanie trunków. Według badań naukowych mieszanie alkoholi nie zwiększa intensywności kaca. Warto jednak zwrócić uwagę na rodzaj spożywanego alkoholu i zawartość kongenerów, czyli związków kacotwórczych. Mieszanie napoi alkoholowych bogatych w te związki przyczyni się do mocniejszego kaca.

Spożywając alkohol trzeba pamiętać także o regularnym jedzeniu.

Wiele osób o tym nie pamięta, ale podczas pica alkoholu warto jeść regularnie. Pożywienie korzystnie wpływa na metabolizm alkoholu i spowalnia go. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia kaca na następny dzień. Jak jednak radzić sobie, gdy już doświadczymy już kaca? Zjedzmy śniadanie! Niskie stężenie glukozy we krwi po wypiciu dużych ilości we krwi znacznie obniża samopoczucie!

Cierpiąc na zespół dnia następnego (kaca) sięgaj po produkty lekkostrawne. Nie nasilą uporczywych dolegliwości i dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Podcast do wysłuchania

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, z której dowiecie się także, czy warto pić piwo bezalkoholowe i czy rzeczywiście każdy bursztynowy napój ma 0%.

Zachęcamy też do zapoznania się z poniższym raportem:

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię