Gliceryna dzięki swoim właściwościom nawilżającym i natłuszczającym jest świetnym składnikiem wielu kosmetyków do twarzy i ciała. Doskonale regeneruje skórę i pozytywnie wpływa na kondycję włosów.

Gliceryna kosmetyczna, inaczej zwana glicerolem, to alkohol cukrowy, który ma postać gęstej i przezroczystej cieczy. Łatwo rozpuszcza się w wodzie, jest słodka w smaku i nie ma zapachu.

Sposoby pozyskiwania gliceryny.

Glicerol jest produktem ubocznym powstającym w trakcie produkcji mydła. Otrzymuje się go w sposób naturalny poprzez zmydlenie tłuszczy roślinnych, najczęściej palmowego albo kokosowego lub metodą syntetyczną-glicerynę pozyskuje się z propylenu, który jest gazowym węglowodanem wytwarzanym z benzyny.

Ludzkie nerki i wątroba mogą produkować glicerynę naturalną.

Gliceryna znajduje zastosowanie w medycynie jako środek o działaniu przeczyszczającym, a dzięki swoim licznym właściwościom jest surowcem używanym do produkcji kosmetyków.

Gliceryna kosmetyczna a farmaceutyczna.

Glicerol znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, jest popularnym i często wykorzystywanym surowcem w medycynie i kosmetyce. Glicerynę farmaceutyczną wykorzystuje się w postaci leku doustnego lub doodbytniczego, a w najwyższych stężeniach aplikuje się na obtarcia i uszkodzenia skóry.

Gliceryna ma właściwości przeczyszczające-pobudza perystaltykę jelit i zwalcza uporczywe zaparcia.

Coraz częściej gliceryna jest składnikiem kropli do oczu, a także substancją pomocniczą w kosmetykach. Używa się jej do produkcji kremów, balsamów do ciała oraz pomadek, ponieważ ułatwia łączenie się substancji i spowalnia wysychanie produktów.

Właściwości gliceryny kosmetycznej.

Gliceryna kosmetyczna wygładza, odżywia i regeneruje skórę. Wykazuje właściwości nawilżające i łagodzące podrażnienia oraz higroskopijne. Oznacza to, że pochłania wilgoć i zatrzymuje wodę w naskórku.

Gliceryna ujędrnia i poprawia elastyczność skóry.

Glicerol niweluje drobne zmarszczki i zmniejsza ich widoczność oraz chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Wspomaga tworzenie bariery wodno-lipidowej odpowiadającej za procesy wchłaniania oraz przenikania substancji do wnętrza skóry.

Gliceryna ma właściwości łagodzące i jest idealnym sposobem na rozwiązanie problemów wysuszonej i zniszczonej skóry.

Zastosowanie gliceryny kosmetycznej.

Gliceryna nie wykazuje właściwości leczniczych. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym dzięki właściwościom nawilżającym i regenerującym. Glicerol ułatwia rozprowadzanie substancji i umożliwia połączenie składników (tłustych z wodnymi), które w naturalnych warunkach nie wiążą się.

Glicerol wiąże wodę, co zapobiega jej niedoborowi w głębszych warstwach skóry.

Dzięki tej właściwości gliceryna doskonale nawilża skórę. Zawarta w kremach i balsamach nawilżających wygładza i poprawia jej elastyczność. Glicerol można bez obaw nałożyć bezpośrednio na skórę lub stosować go jako bazę kosmetyków.

Wpływ gliceryny na kondycję skóry.

Gliceryna jest odpowiednia dla wszystkich rodzajów cery, szczególnie poleca się ją osobom z cerą suchą, atopową i dojrzałą.

Glicerol jest składnikiem kremów do cery dojrzałej-ujędrnia skórę i wygładza zmarszczki.

Kremy do rąk z gliceryną nadają dłoniom gładkość, a kremy do stóp z glicerolem zapobiegają uciążliwemu pękaniu pięt i niwelują rogowacenie naskórka.

Glicerol doskonale nawilża skórę nawet do 24 godzin po użyciu! Zwiększa jej odporność na czynniki zewnętrzne oraz nadaje elastyczność i gładkość.

Gliceryna w pielęgnacji włosów.

Glicerol znajduje się we wielu kosmetykach do włosów. Wzmacnia, polepsza ich kondycję i dodaje blasku.

Gliceryna poprawia wygląd rozdwojonych końcówek i  zapobiega wypadaniu włosów.

Wiele szamponów, odżywek i masek zawiera glicerol. Można samodzielnie dodawać go do preparatów do włosów lub samodzielnie tworzyć kosmetyki na bazie gliceryny. Wystarczy zmieszać kilka kropel z ulubionym preparatem do włosów, by już po kilku aplikacjach zauważyć znaczącą różnicę.

Gliceryna kosmetyczna-przeciwskazania.

U niektórych osób glicerol może powodować uczulenie w postaci czerwonej wsypki.

Uczulenia wstępujące po użyciu glicerolu są rzadkie i uzależnione od indywidualnych predyspozycji organizmu.

UWAGA! Stężenie gliceryny w kosmetykach najczęściej wynosi 5-15%. Jeśli nasycenie jest większe niż 25%,  glicerol ma działanie odkażające i wysuszające. Pochłania wodę znajdującą się w skórze oraz uniemożliwia jej pobieranie z zewnątrz.

Dlaczego warto włączyć glicerynę do codziennej pielęgnacji?

Gliceryna kosmetyczna jest niedroga i dostępna w aptekach. Warto dodawać ją do samodzielnie robionych kosmetyków lub stosować z gotowymi kremami i maseczkami. Stosowana regularnie poprawi kondycję skóry, nawilży ją oraz pozwoli zachować młody i piękny wygląd.

Bibliografia:

  1. https://skinmed.pl/skladniki-kosmetyczne-skladniki-inci.php
  2. Mark G. Lebwohl, Warren R. Heymann, John Berth-Jones, Ian Coulson, Treatment of Skin Disease E-Book: Comprehensive Therapeutic Strategies, 2017.
Oceń to:
| Liczba ocen: 9 Średnia: 4.9

1 KOMENTARZ

  1. Kocham glicerynę i często jej używam. Warto mieć zawsze pod ręką, bo to kosmetyk naturalny za grosze. Dodaję odrobinę do hydroaltów, mieszam w kremach i maskach do wosów.

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię