Dlaczego stoimy w obliczu epidemii raka? Co jest tego przyczyną i jak temu zapobiec? Wzrostowi liczby zachorowań na tę chorobę towarzyszy też bardzo niepokojące zjawisko – coraz częściej dotyka ona ludzi młodych, w tym także małe dzieci! Dlaczego dieta antyrakowa pełni istotną rolę w prewencji chorób onkologicznych i co powinniśmy jeść, aby uniknąć rozwoju nowotworów?

[aktualizacja: 08’2020]

Nowotwory – epidemia XXI wieku!

Dlaczego nowotworów wciąż przybywa? Lekarze alarmują, że wkrótce czeka nas prawdziwa epidemia zachorowań na różnego rodzaju choroby nowotworowe! Okazuje się, że człowiek przeciętnie przyswaja z pożywieniem aż 9 kg substancji chemicznych rocznie! To nie tylko konserwanty, ale także substancje barwiące oraz antybiotyki i stymulatory wykorzystywane w produkcji mięsa.

Dużym problemem jest zatrucie środowiska – wody, gleby, powietrza i pożywienia.

Największym zagrożeniem w przypadku kobiet jest rak piersi, na który zapadają coraz młodsze osoby. Bardzo często nie zdają sobie sprawy, jak uchronić się przed tego rodzaju nowotworem. Niepokój budzi również duża zachorowalność na raka szyjki macicy, o którym każdego roku dowiaduje się 3 tys. kobiet!

W Stanach Zjednoczonych odnotowuje się większą zachorowalność na nowotwory niż na choroby miażdżycowe!

Więcej artykułów o rodzajach nowotworów oraz sposobach ich leczenia przeczytasz w naszym dziale: CHOROBY NOWOTWOROWE, WALKA Z RAKIEM.

Dieta antyrakowa czy po prostu zdrowe odżywianie?

Janusz Pić proponuje dietę w oparciu o lata doświadczeń w pracy z pacjentami onkologicznymi, ale także alergicznymi. Przekonuje, że nowotwór to nie wyrok! Pierwszym pacjentem, na którym wypróbował zalecenia programu był on sam. Jego pracę naukową pozytywnie oceniła m.in Polska Unia Onkologii, z dr n. med. Januszem Mederem na czele.

Dieta, którą proponuje Janusz Pić nie jest jednak niczym rewolucyjnym, a zbiorem informacji zaczerpniętych z wielu źródeł. To nie jest kolejny poradnik “magicznego” leczenia raka.

Najlepsza dla człowieka zdrowego i już chorego jest dieta wegańska – dużo warzyw, owoców, ziarna zbóż, nasiona strączkowe, ryby, a mięso jedynie okazjonalnie!

Co zatem powinniśmy jeść, aby zminimalizować ryzyko nowotworu? Janusz Pić, autor książki, wskazuje nie tylko na konkretne grupy produktów, których spożycie zaleca, ale podaje również te, które powinniśmy w pierwszej kolejności wyeliminować. To głównie: biała mąka, cukier, oleje rafinowane, margaryna, mięso i gotowe produkty zawierające glutaminian sodu. Warto ograniczyć także spożycie: kawy i herbaty, napojów typu coca-cola, śmietany, lodów i słodzonych jogurtów oraz produktów mrożonych i konserwowanych. Autor oprócz przestrzegania podstawowych zasad żywienia i diety zaleca również ruch, opanowanie stresu i relaks.

Dieta antyrakowa to przede wszystkim nasiona strączkowe, kasze, warzywa i owoce. Nie można również zapominać o ziołolecznictwie i przyprawach w codziennym jadłospisie.

Do codziennej diety warto włączyć także kurkumę i spożywać ją w ilości około 1 łyżeczki dziennie. To przyprawa, która ułatwia apoptozę czyli samozniszczenie komórek nowotworowych!

Sprawdź także: Kasza jaglana – pożądana w codziennej diecie oraz Bogato odżywcza gryka, czyli dlaczego warto jeść kaszę gryczaną!

Dieta antynowotworowa może być skuteczna!

Odpowiednia dieta pozwala na uniknięcie wznowy procesu nowotworowego po przebyciu leczenia onkologicznego. Kluczową rolę w profilaktyce pełnią nasze jelita i to, jak odżywiamy swój organizm. Niestety, społeczeństwo wciąż nie jest odpowiednio wyedukowane.

Podstawa to przede wszystkim regeneracja jelit za pomocą diety!

Z książki można dowiedzieć się m.in. jak wygląda dieta najdłużej żyjących ludów na świecie i co powinniśmy jeść, a czego w diecie unikać? Na te i inne pytania odpowiada autor Janusz Pić, specjalista z zakresu technologii żywności i odżywiania makrobiotycznego.

To może Cię zainteresować: Sprawnie funkcjonujące jelita to podstawa! Co im sprzyja a co szkodzi?

Poprzedni poradnik autora był oparty na pozytywnych efektach zdrowotnych około 8000 pacjentów onkologicznych przeszkolonych na turnusach edukacyjnych w Sanatorium Goczałkowice Zdrój i Sanatoriach Ustronia koło Cieszyna, był programem zatwierdzonym w 2002r. przez Polską Unię Onkologii w Warszawie.

Dieta antyrakowa to jednak nie wszystko. Oprócz odpowiedniego żywienia należy zadbać także o zdrowy styl życia i ruch, które razem pełnią kluczową rolę w prewencji chorób nowotworowych.

Podcast do wysłuchania

Gośćmi Radiokliniki byli:
Pan Janusz Pić – specjalista w zakresie technologii żywności i odżywiania makrobiotycznego oraz  Pani Barbara Pić – psycholog. Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

Janusz Pić Barbara Pić

Strona internetowa autorów: wygrajznowotworem.pl

2 KOMENTARZE

  1. Witam.czy slyszal Pan o suplemencie diety LAMININA?
    Zawiera ona czynnik wzrostu fibroflastow odpowiedzialny za pobudzenie uśpionych komorek macierzystych do działania.

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię