Elektroniczna waga kuchenna to duże ułatwienie podczas codziennego przygotowywania posiłków, ale nie tylko! To nieocenione wsparcie podczas odchudzania i redukcji tkanki tłuszczowej. Precyzyjne wagi pozwolą nam nie tylko dokładnie i bezbłędnie odmierzać składniki niezbędne do gotowania i przygotowywania potraw, a nawet mogą obliczyć ilość kalorii i składników odżywczych w konkretnym produkcie. Dlaczego ten kuchenny gadżet powinien znaleźć się w każdej kuchni i czym powinniśmy kierować się przy wyborze wagi?

Po co nam waga kuchenna?

Dokładna waga kuchenna, która precyzyjnie określa wagę produktów i potraw, to podstawa podczas odchudzania, ale nie tylko! Ten kuchenny gadżet to urządzenie, z którym powinni zaprzyjaźnić się miłośnicy gotowania i zdrowego stylu życia, osoby z nadwagą, otyłością czy insulinoopornością, a także diabetycy i sportowcy.

Waga spożywcza to urządzenie, dzięki któremu gotowanie i pieczenie staje się prostsze, a odchudzanie czy przestrzeganie diety wcale nie musi być udręką.

Na rynku dostępna jest cała gama najróżniejszych wag. Sklepy oferują nam urządzenia z różnymi funkcjami. Do wyboru mamy:

  • wagę elektroniczną
  • wagę mechaniczną
  • kuchenną wagę z misą
  • standardową wagę spożywczą

Jak widać, do wyboru do koloru, ale jaką wagę wybrać, jeśli zależy nam na precyzyjnym pomiarze i otrzymaniu dokładnej masy produktu lub potrawy? Sprawdźmy, czym kierować się przy zakupie i na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.

waga kuchenna

Waga elektroniczna czy waga mechaniczna?

Podczas zakupu wagi stajemy też przed dylematem: elektroniczna czy mechaniczna? Choć podjęcie decyzji dotyczącej wyboru odpowiedniego urządzenia może wydawać się niełatwym zadaniem, warto poznać bliżej specyfikację każdej wagi i wybrać tę spełniającą nasze oczekiwania. 

Do wyboru mamy dwa podstawowe rodzaje wag — mechaniczne lub elektroniczne.

Waga mechaniczna to tradycyjne urządzenie służące do pomiaru masy produktów, które wyposażone jest w mechaniczną konstrukcję, czyli tarczę, wewnętrzny odważnik i połączony z nim wskaźnik. Do jej najważniejszych zalet zaliczają się przede wszystkim prosta budowa, łatwość obsługi i stosunkowo niska cena. Tradycyjna waga z mechaniczną konstrukcją ma jednak dość istotną wadę — niedokładność pomiaru. Nie będzie więc najlepszym wyborem dla osób na diecie czy chorych na cukrzycę.

I tu z pomocą przychodzą wagi elektroniczne charakteryzujące się dużą dokładnością pomiaru. Urządzenia te mają wbudowany płaski odważnik, a pomiar wyświetla się na elektronicznym wyświetlaczu. Źródłem zasilania elektronicznej wagi najczęściej jest wymienna bateria. Co więcej, większość tego typu urządzeń nie trzeba nawet wyłączać — waga zrobi to sama po dłuższym czasie nieużytkowania.

Waga zaopatrzona w elektroniczny wyświetlacz to gwarancja precyzyjnego pomiaru i dokładnego odmierzania składników, nawet tych o niewielkiej masie.

Elektroniczna waga kuchenna jest nieco droższa od swojego tradycyjnego odpowiednika, jednak już stosunkowo niedrogie modele oferują dokładność co do jednego grama. To istotne zwłaszcza w przypadku niewielkich i drobnych produktów oraz składników o wysokiej kaloryczności. Precyzyjny pomiar umożliwi dokładniejsze porcjowanie posiłków, z uwzględnieniem ich rzeczywistej wartości energetycznej. W odróżnieniu od urządzeń mechanicznych wagi elektroniczne mają także znacznie więcej funkcji ułatwiających przygotowywanie potraw. Czytelny wyświetlacz to nie jedyna zaleta tego typu modeli. Producenci urządzeń oferują użytkownikom także dotykowy panel sterowania, wskaźnik przeciążenia wagi czy funkcję tarowania.

Waga kuchenna z misą czy waga standardowa?

Do wyboru mamy także wagi płaskie lub wagi z misą, talerzem czy tacką, do których możemy wkładać ważone produkty. Urządzenia z pojemnikiem sprawdzą się przy ważeniu składników wymagających przesypania lub przelania, na przykład mąki czy mleka. 

Powinniśmy zwrócić uwagę, czy pojemnik dołączony do wagi posiada miarkę i czy bez problemu można go zdjąć. Zdecydowanie łatwiej będzie go czyścić i przygotowywać do ważenia kolejnych składników. Warto także sprawdzić, czy pojemnik wykonano ze stali nierdzewnej, co ułatwi utrzymywanie go w czystości.

Waga z misą będzie przydatna zwłaszcza w przypadku odmierzania ilości mąki, cukru czy mleka. Sypki produkt łatwiej wówczas zważyć bez konieczności sięgania po inne naczynie. Oczywiście płaskie wagi bez pojemnika również mogą służyć ważeniu sypkich i płynnych produktów. Takie urządzenie zwykle ma wbudowaną funkcję tarowania. To funkcja przejścia w tryb ważenia netto, czyli bez masy opakowania lub pojemnika. Uzyskamy w ten sposób precyzyjny pomiar.

A może inteligentna waga kuchenna?

Na rynku znajdziemy także inteligentne wagi spożywcze. To niezwykle przydatny kuchenny gadżet, który może wykonać całą robotę za nas podczas odchudzania czy zdrowotnej diety! 

Jak to możliwe? Nowoczesne wagi mają funkcję wyliczania kalorii i zawartości składników, takich białka, węglowodany czy tłuszcze. To ogromnie ważne podczas diety czy przy intensywnych treningach, kiedy liczenie wartości energetycznej i ilości składników odżywczych jest trudne i niezwykle czasochłonne.

Ponadto inteligentna waga umożliwia połączenie bluetooth ze smartfonami czy tabletami. Może być także wyposażona w bazę produktów uwzględniającą ich zawartość kaloryczną i odżywczą, a także umożliwiać rozbudowywanie jej o własne składniki i ulubione potrawy.

Liczenie kalorii na diecie a ważenie produktów — porady

Dokładny i precyzyjny pomiar składników jest szczególnie ważny zwłaszcza w przypadku osób na diecie odchudzającej. Nawet niewielkie wahania mogą zniweczyć plany na zredukowanie masy ciała i tkanki tłuszczowej. 

Z pewnością nie raz każdy z nas przekonał się, że w walce o szczupłą sylwetkę znaczenie ma nawet pojedyncza kaloria czy gram. I niestety nie ma w tym ani odrobiny przesady, bo w przypadku produktów o dużej kaloryczności i zawartości tłuszczu wystarczy niewiele, aby pogrzebać marzenia o szczupłej sylwetce. Dla przykładu: garść orzechów włoskich, która waży około 35 g, zawiera 229 kalorii. Jeśli pomiar będzie niedokładny i zamiast oczekiwanych 35 g dostarczymy swojemu organizmowi na przykład 10-15 gramów orzechów więcej, zwiększymy kaloryczność tej niewielkiej przekąski nawet o 66-100 kcal. Przy zalecanym dziennym deficycie kalorii 400-500 kalorii podczas redukcji to naprawdę sporo!

Przestrzeganie diety nie musi być trudne, o ile skrupulatnie ważymy spożywane porcje.

Jak więc prawidłowo liczyć i ważyć jedzenie, aby nie zwariować? Podstawa to oczywiście dobra waga kuchenna, ale powinniśmy wiedzieć, że składniki lepiej ważyć przed obróbką. Mięso w trakcie obróbki cieplnej traci na wadze, ponieważ odparowuje z niego woda, a pewna ilość tłuszczu się wytapia. Ważąc je po przygotowaniu, możemy więc dostarczyć swojemu organizmowi znacznie więcej kalorii niż zamierzaliśmy. Z kolei produkty sypkie podczas gotowania nasiąkają wodą i stają się coraz cięższe, co może zaburzyć prawidłowe pomiary.

To warto wiedzieć! Każdy produkt spożywczy powinniśmy odmierzać we właściwych dla jego konsystencji jednostkach.

Jak sprawdzić czy waga kuchenna dobrze waży?

Czasami zdarza się, że nie mamy pewności czy waga działa prawidłowo i pokazuje nam precyzyjny wynik. Niestety elektroniczny mechanizm może być zawodny, zwłaszcza jeśli urządzenie ma już swoje lata i dzielnie służy nam przed długi czas. Warto raz na jakiś czas sprawdzić, czy waga nie fałszuje pomiarów. Jak to zrobić?

Wystarczy położyć na wadze przedmiot o określonej przez producenta masie, na przykład kilogram cukru czy mąki lub niewielkie hantle do ćwiczeń. Zwłaszcza w przypadku tych ostatnich trudno mówić o pomyłce.

Waga kuchenna— podsumowanie

Waga kuchenna to bez wątpienia niezbędny kuchenny gadżet, który pozwoli z łatwością i przyjemnością przygotowywać smaczne potrawy — i to bez obawy o ich kaloryczność. Z pomocą wagi możemy planować posiłki na cały dzień tak, aby nie ucierpiała na tym nasza sylwetka.

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię