Obecnie mleko matki [siara] uznawane jest za prawdziwy fenomen matki natury, a karmienie piersią znajduje się na czele współczesnych zaleceń dotyczących karmienia noworodków i niemowląt.

Oceń to:
| Liczba ocen: 472 Średnia: 3.3

Tymczasem, jeszcze w latach 60. ubiegłego wieku utrzymywano, że nie ma istotnej różnicy między mlekiem sztucznym, a mlekiem matki. Przekonanie to legło w gruzach na początku lat 70, które przyniosły odkrycie w matczynym pokarmie substancji aktywnych immunologicznie.

Jak organizm kobiety przygotowuje się do produkcji pokarmu?

Mleko powstaje w pęcherzykach mlecznych zlokalizowanych w gruczołach piersiowych kobiet. Pęcherzyki te zbudowane są z wyspecjalizowanych komórek zwanych laktocytami, które mają zdolność wychwytywania wielu związków wprost z krwi matki. Sieć pęcherzyków mlecznych przypomina kiście winogron, a na każdej brodawce sutkowej znajduje się kilka przewodów wyprowadzających.

Już od początku ciąży w obrębie piersi zachodzi wiele zmian anatomiczno-fizjologicznych. Pod wpływem działania estrogenów i progesteronu tkanka gruczołowa rozrasta się, piersi powiększają się, a brodawki sutkowe ciemnieją. Już od 16 tygodnia ciąży wzmaga się aktywność wydzielnicza piersi, a na powierzchni brodawek pojawia się wydzielina – colostrum (siara).

Radioklinika | Konflikt płytkowy | Siara | Colostrum | Mleko matki

Proces wytwarzania pokarmu w obrębie gruczołów piersiowych jest regulowany hormonalnie przy pomocy tzw. “odruchów”. Pierwszy z nich – odruch prolaktynowy jest uruchamiany pod wpływem pierwszego ssania piersi przez noworodka.

Z przedniego płata przysadki wydzielana jest prolaktyna, która pobudza pęchrzyki mleczne do syntezy pokarmu. Drugi z odruchów – odruch oksytocynowy związany jest oksytocyną wydzielaną z tylnego płata przysadki mózgowej pod wpływem ssania, dotyku i płaczu dziecka. Odruch oksytocynowy umożliwia miarowe wypływanie mleka z piersi, dzięki skurczowi mięśni gładkich okalających pęcherzyki i przewody wyprowadzające.

UWAGA! Stres, negatywne emocje oraz bodźce bólowe mogą skutecznie upośledzić neurohormonalny proces wytwarzania mleka.

Gdy karmienie piersią jest już ustabilizowane, główną rolę w procesie wytwarzania mleka zaczyna grać tzw. mechanizm autokrynny indukowany przez regularne opróżnianie piersi przez karmione niemowlę. Poziom mleka w piersi jest regulowany przez tzw. czynnik hamujący laktację (FIL), który hamuje proces wytwarzania pokarmu w sytuacji zalegania pokarmu.

Mleko matki to bogactwo składników odżywczych.

Mleko matki bogate jest w liczne związki od których zależy prawidłowy rozwój dziecka.

Należą do nich dobrze przyswajalne białka, lekkostrawne tłuszcze, cukry, związki mineralne, witaminy oraz czynniki odpornościowe.

Białka oprócz dziewiętnastu niezbędnych aminokwasów, zawierają spore ilości tauryny – biorącej udział w rozwoju narządy wzroku noworodków.

Tłuszcze obecne w mleku matki są lekkostrawne z powodu obecności specjalnego enzymu – lipazy. Zawierają również duże ilości cholesterolu – niezbędnego w procesie syntezy błon komórkowych i rozwoju cewki nerwowej. W procesie tym udział biorą również długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LC-PUFA).

Laktoza oraz różne oligosacharydy stymulują rozwój naturalnej flory fizjologicznej oraz regulują proces wchłaniania wapnia przez organizm noworodka.

Żelazo i wapń pomimo niskich stężeń w mleku matki pokrywają w zupełności zapotrzebowanie dziecka, nawet w sytuacji dużych niedoborów w organizmie rodzicielki.

W mleku matki obecne są liczne czynniki odpornościowe – między innymi laktoferyna, interferon, swoiste przeciwciała, liczne elementy krwi – pozwalają zapewnić chronić organizm dziecka przed chorobotwórczymi patogenami już od pierwszych dni życia.

Co to jest siara (colostrum)?

Od lat uwagę naukowców przykuwają pierwsze krople mleka matki, czyli siara (colostrum). Colostrum jest bogate przede wszystkim w endogenny kwas gammalinolenowy, który pełni kolosalną rolę w metabolizmie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Udowodniono, że kwas gammalinolenowy przekazany wraz z pierwszymi kroplami pokarmu noworodkowi działa przeciwuczuleniowo, dzięki czemu wycisza potencjalne reakcje alergiczne, szczególnie wobec białka mleka. Kwas gammalinolenowy działa również przeciwzapalnie oraz zapobiega ujawieniu się u dziecka nadpobudliwości nerwowej.

Co ciekawe wiarygodne wyniki badań wskazują, że podawanie colostrum korzystnie wpływa na przebieg biegunki wywołanej rotawirusami.

Siara bydlęca (colostrum bovinum) – obiecujące wyniki badań!

Obecnie na rynku aptecznym i spożywczym dostępna jest siara bydlęca (colostrum bovinum). Obfituje ona w swoiste przeciwciała klasy IgG, lizozym, laktoferynę i laktoperoksydazę.

Odkryty stosunkowo wcześnie lizozym (lata 20. XX w., Fleming) jest silnie przeciwbakteryjnym białkiem, wydzielanym przez makrofagi i granulocyty. Laktoferyna, która jest pierwszą linią obrony przed patogenami wiąże jony żelaza, dzięki czemu są one niedostępne dla patogennych bakterii. Ostatnia laktoperoksydaza w obecności nadtlenku wodoru działa utleniająco na wiele struktur patogenów, dzięki czemu utrzymuje czystość mikrobiologiczną mleka i wydzielin błon śluzowych.

Siara obfitująca w aktywnie przeciwdrobnoustrojowo związki, pozytywnie wpływa na naturalne mechanizmy obronne organizmu. Colostrum zaleca się m.in. rekowalescentom, osobom z upośledzona odpornością czy po przebytej chemioterapii.

Obecnie trwają intensywne badania nad wykorzystaniem siary bydlęcej w terapii chorób autoimmunologicznych. Polscy naukowcy (z Instytutu Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytetu Wrocławskiego) przekonują, że zawarta w siarze kolostrynina zapobiega odkładaniu się w mózgu beta-amyloidu – białka odpowiedzialnemu za procesy degeneracyjne w mózgu. Inny związek obecny w colostrum – glikomakropeptyd działa z kolei przeciwzakrzepowo.

Obecny stan badań nad colostrum nie jest obszerny. Wiele z badań nadal trwa, a świat nauki z niecierpliwością czeka na ich wyniki. Z racji tego wykorzystanie siary bydlęcej w terapii i zapobieganiu chorobom nadal postrzegane jest jako element medycyny alternatywnej.

Jak można szybko zaradzić infekcji u karmiącej matki?

Chcąc znaleźć ulgę w uporczywym bólu gardła towarzyszącym infekcjom GDO warto sięgnąć po środki lecznicze z benzydaminą. Związek ten cechuje się szerokim spektrum działania, a jednocześnie jako jeden z niewielu jest bezpieczny u karmiących kobiet i dzieci poniżej 6. roku życia!

Partnerem sekcji "Gardłowa Sprawa" jest właściciel marki Uniben

Nazwa produktu leczniczego: Uniben, 1,5 mg/ml, aerozol do stosowania w jamie ustnej. Substancja czynna: chlorowodorek benzydaminy (Benzydamini hydrochloridum). Dawka: chlorowodorek benzydaminy 1,5 mg/ml. Postać farmaceutyczna: Aerozol do stosowania w jamie ustnej. Wskazania do stosowania: Leczenie miejscowych objawów związanych z ostrym stanem zapalnym jamy ustnej i gardła. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na benzydaminy chlorowodorek lub którąkolwiek substancję pomocniczą produktu. Podmiot odpowiedzialny: Zakłady Farmaceutyczne „UNIA” Spółdzielnia Pracy, ul. Chłodna 56/60, 00-872 Warszawa, www.uniben.pl. 

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuje się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Oceń to:
| Liczba ocen: 472 Średnia: 3.3

2 komentarze

  1. Justyna
    Październik 9, 2016 at 8:41 am — Odpowiedz

    Witam, tydzień temu urodziłam dziecko, od samego początku karmione tylko piersią i niestety niemal od razu zaraziłam się jakąś infekcją od starszego dziecka. Katar, kaszel i gorączka. Robię inhalacje z soli fizjologicznej, do nosa używam hipertonicznej wody morskiej. Na kaszel lekarz zalecił Stodal. W aptece potwierdzono, że w ciąży można stosować. Jednak po przeczytaniu ulotki, lek ten zawiera etanol. Czy jest to bezpieczne dla dziecka? Nie zamierzam przerywać karmienia. Czy jest coś co mogę stosować na podniesienie odporności podczas karmienia piersią? Dodatkowo stosuję domowe sposoby – czosnek, sok z malin, miód, imbir.

    • Październik 10, 2016 at 3:38 pm — Odpowiedz

      Pani Justyno,
      Stodal jest syropem homeopatycznym z powodzeniem stosowanym u kobiet w ciąży i karmiących. W 1 łyżeczce od herbaty jest około 0,07g etanolu – jest to bardzo mała/śladowa ilość. Poza tym etanol nim trafi do mleka matki zostaje zneutralizowany w wątrobie. Proszę się nie martwić, gdyż taka ilość etanolu nie jest w stanie przejść do mleka. Pozdrawiam ciepło i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

mgr farm. Aurelia Uchman-Rakowska

mgr farm. Aurelia Uchman-Rakowska

Na co dzień pracuje w jednej z lubuskich aptek. Kocha zapach lasu i wieczorne "granie" świerszczy. Większą część swojego wolnego czasu spędza w kuchni zgłębiając tajniki sztuki kulinarnej. Pasjonuje się medycyną żywieniową i stara się być na bieżąco z jej postępem.