W książce „Dieta wzmacniająca odporność” znajdujemy wiele cennych porad psychodietetyka, Agaty Lewandowskiej. Dowiemy się jak dbać o odporność cały rok. Przeczytamy co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania w sezonie jesienno-zimowym. Sprawdzimy jaką dietę stosować w czasie trwającej infekcji, aby wzmocnić odporność i wspomóc organizm w walce z chorobą. Poradnik wzbogacony jest o przepisy o różnym stopniu trudności, aby każdy znalazł coś odpowiedniego dla siebie.

Jak wzmocnić odporność?

To pytanie pojawia się bardzo często, głównie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy chorobotwórcze wirusy atakują ze wzmożoną siłą a my zaczynamy zmagać się z infekcjami i szukać różnego rodzaju specyfików, które w sposób szybki i skuteczny pomogą nam uporać się z problemem.

Tymczasem „budowanie odporności jest jak budowanie armii. Na pozyskanie i przygotowanie żołnierzy, a także na organizację struktur, potrzeba czasu”. Pospieszne działania na ostatnią chwilę zwykle przynoszą znacznie gorszy skutek niż realizacja długoterminowej strategii”, tłumaczy autorka książki „Dieta wzmacniająca odporność”, Agata Lewandowska.

Co, jeśli nie mamy już czasu na długoterminową strategię?

Nigdy nie jest za późno na zmiany i to jest pokrzepiające. Już samo wyeliminowanie bieżących błędów żywieniowych, wyrównanie niedoborów, zadbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu, wysypianie się i codzienna porcja aktywności fizycznej może wzmocnić odporność i zapobiec jej dalszemu obniżaniu się.

Prawidłowy stan odżywienia organizmu jest gwarantem optymalnej pracy naszych komórek, narządów i układów. 

Sięgnij po garść zdrowych przepisów wzmacniających odporność!

Osłabienie, przemęczenie, częste infekcje to czytelne sygnały wysyłane przez organizm i mówiące o tym, że już najwyższa pora na zwolnienie obrotów i regenerację!

Czosnek, cebula, kurkuma, imbir, miód, olej z czarnuszki, aloes, owoce jagodowe, warzywa krzyżowe (kapusta, brokuły, jarmuż, kalafior, kalarepa, rzeżucha) – to przykłady produktów spożywczych, po które zawsze warto sięgać!

Sok warzywno-imbirowy

Składniki (na 2 porcje):

  1. 1 i 1/2 grubo poszatkowanej kapusty
  2. mała pomarańcza
  3. 2 małe marchewki
  4. korzeń imbiru długości 1-2 cm,
  5. szczypta kurkumy

Wyżej wymienione składniki po obraniu i umyciu wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej i pij bezpośrednio po wyciśnięciu.

Pieczone warzywa z sosem czosnkowym

Składniki (na 1 porcję):

  1. 150-250 g świeżych warzyw (żółta lub czerwona papryka, marchewka, cukinia lub bakłażan, cebula),
  2. 1/2 kubeczka gęstego jogurtu naturalnego,
  3. ząbek czosnku,
  4. łyżka oleju rzepakowego lub oliwy,
  5. pieprz i szczypta soli.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Płaską blachę wyłóż papierem do wypieków. Wymieszaj jogurt z przyprawami. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Przykryj i odstaw do lodówki. Warzywa umyj, osusz, obierz (jeśli to konieczne) i pokrój w słupki. Nasmaruj je tłuszczem; wysyp na blachę; rozłóż tak, by miały przestrzeń i zapiekaj 15-20 minut. Upieczone warzywa podawaj z dipem.

Zupa z soczewicy

Składniki (na 2 porcje):

  1. 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
  2. pietruszka,
  3. marchewka,
  4. mała cebula,
  5. sól, pieprz ziołowy,
  6. mielona kolendra lub kumin,
  7. mielona słodka i ostra papryka,
  8. po 2 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego,
  9. 2 łyżki oleju rzepakowego,
  10. 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  11. 04 l wrzącej wody.

Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój na plasterki. cebulę pokrój w półplasterki. Soczewicę opłucz starannie na sitku i wsyp do garnka z wrzącą wodą Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, marchewkę, cebulę i pietruszkę, a następnie gotuj 15-20 minut. Zdejmij z ognia. Upewnij się, czy soczewica jest miękka. Lekko przestudź. Dodaj do soczewicy olej i koncentrat, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zmiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku i podawaj.

Więcej zdrowych, aromatycznych i apetycznych przepisów znajdziecie w książce „Dieta wzmacniająca odporność”, nad którą Radioklinika.pl objęła patronat medialny.

Książka „Dieta wzmacniająca odporność” może być Twoja!

Jak to zrobić?

  1. Dołącz do naszej grupy na Facebooku: Jelita-Centrum Zdrowia,
  2. Dołącz do wydarzenia „Dieta wzmacniająca odporność”, które wystartuje w dniu 5.10 i potrwa tydzień,
  3. Śledź informacje udostępniane w wydarzeniu, bądź aktywny i odpowiedz na zadane w wydarzeniu pytanie.
https://www.facebook.com/groups/JelitaCentrumZdrowia/

POWODZENIA 🙂

To może Cię zainteresować: Odporność swoista, czyli nabyta. Skuteczna broń w walce z infekcjami, ale pod kilkoma warunkami…

2 KOMENTARZE

  1. Podstawa to probiotyki – kiszonki, a czasem i suplementacja np. środkami typu estabiom. Sam byłem zaskoczony jak zaczynałem o tym czytać, jak dużą rolę dla naszej odporności odgrywają jelita.

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię