Działanie i właściwości miodu oraz innych produktów pszczelich są wielokierunkowe, co wpływa na różnorodność zastosowań. Charakteryzują się one między innymi: działaniem przeciwdrobnoustrojowym, regeneracyjnym, detoksykacyjnym oraz stymulującym układ immunologiczny i metabolizm. Świetnie sprawdzają się zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu przeziębień. Odpowiedź na pytanie: czy miód jest zdrowy, wydaje się być więc jednoznaczna. Czym jest apiterapia i dlaczego produkty pszczele mogą być z powodzeniem stosowane w leczeniu i profilaktyce przeziębień?

[aktualizacja: 11’2020]

Miód i produkty pszczele w terapii chorób układu oddechowego

Miód, a także pozostałe produkty pszczele są od wielu lat stosowane w medycynie naturalnej w terapii chorób układu oddechowego oraz leczeniu wielu innych schorzeń czy ran, co mieści się całościowo w pojęciu apiterapii. Poza miodem istotne znaczenie odgrywają:

  • propolis,
  • pyłek kwiatowy,
  • pierzga,
  • mleczko pszczele,
  • jad pszczeli,
  • preparaty wytwarzane z udziałem wyżej wymienionych.

Miód jest najważniejszym i najpowszechniej stosowanym produktem pszczelim. Wytwarzany jest z nektaru zbieranego przez pszczoły poprzez reakcję enzymatyczną i usunięcie nadmiaru wody. Smak, kolor, tekstura i aromat miodu zależą od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar.

apiterapia
Autor zdjęcia: Pasieki rodziny Sadowskich

Rodzaje, skład i właściwości miodu

Miód z kwiatów malin ma wyjątkowo jasny kolor i lekki owocowy posmakiem. Z kolei miód gryczany ma prawie czarny kolor i mocny, ostry zapachem oraz smakiem.

Ciemniejsze miody wykazują wyższą zawartość składników odżywczych i minerałów, niż miody jaśniejsze.

Większość składu miodu stanowią cukry proste: fruktoza i glukoza oraz woda. Poza nimi znajdziemy także węglowodany złożone, kwasy organiczne (przede wszystkim kwas glukonowy) odpowiedzialne za kwaśne pH, minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez, cynk), witaminy (A, B, C, D, E, K), enzymy (inwertaza, amylaza, oksydaza glukozowa), olejki eteryczne z nektaru oraz naturalne barwniki – karotenoidy.

Spośród wszystkich miodów najbardziej złożony zestaw różnych składników zawiera miód wielokwiatowy.

Ziołomiody wspomagają leczenie stanów zapalnych

Ciekawym produktem są także ziołomiody, których skład jest zależny od pszczelarza przygotowującego pożywkę dla pszczół na bazie roślin, z których nie jest możliwe uzyskanie tradycyjnego miodu. Przykładem może być ziołomiód tymiankowy o działaniu wykrztuśnym i przeciwzapalnym.

miód
Autor zdjęcia: Pasieki rodziny Sadowskich

Jak przechowywać miód?

Często spotykamy się ze zjawiskiem krystalizacji miodu, który jest procesem całkowicie normalnym i nie wpływa na jego jakość. W większości przypadków można ten proces odwrócić, delikatnie ogrzewając go do rozpuszczenia kryształów. Odporność na krystalizację zależy od temperatury przechowywania miodu.

Przy normalnym użytkowaniu wystarczy przechowywać miód w temperaturze pokojowej i poza działaniem promieni słonecznych, które zmniejszają jego korzystne właściwości. Miodu nie należy też dodawać do gorących napojów, ponieważ straci wtedy wiele ze swoich zalet.

Apiterapia – działanie przeciwdrobnoustrojowe miodu

W naszej szerokości geograficznej, w miejscach o znacznych wahaniach temperatur, miód od lat jest stosowany wspomagająco w leczeniu przeziębienia oraz infekcyjnych schorzeń gardła, czy oskrzeli. Wynika to przede wszystkim z właściwości miodu, tj. z jego działania przeciwdrobnoustrojowego, które opiera się m.in. na kwaśnym pH miodu, tworzeniu nadtlenku wodoru przez oksydazę glukozową i zawartości różnych roślinnych substancji ograniczających rozwój patogenów.

Nie wszystkie miody są w tym względzie równe. Najbardziej przebadanym pod tym kątem miodem jest miód Manuka pochodzący z nektaru krzewów rosnących w Nowej Zelandii.

Oprócz działania antybakteryjnego, miód ma także właściwości łagodzące męczący kaszel u dzieci.

Zobacz także: Miód manuka – w czym tkwi źródło jego popularności?

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania miodu?

Nie zaleca się stosowania miodu u dzieci poniżej 1. roku życia ze względu na ich nie do końca rozwinięty układ trawienny i odpornościowy. W miodach mogą występować także zarodniki drobnoustrojów z rodzaju Clostridium. Dopiero w późniejszych latach życia organizm jest już w stanie sobie z nimi poradzić.

apiterapia

Pyłek pszczeli – źródło pełnowartościowego białka i składników odżywczych

Pyłek wykorzystywany jest przez pszczoły do ​​karmienia ich larw. Ludzie używają go jako multiwitaminy, wzmacniacza energii i/lub do budowania ich odporności na alergeny przenoszone przez powietrze (leczenie kataru siennego).

Pyłek jest wyłącznym źródłem białka pszczoły miodnej, zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebują ludzie.

Co ważne, pyłek zawiera komplet niezbędnych nam składników odżywczych począwszy od aminokwasów (co najmniej 18 różnych, w tym niezbędne w pożywieniu aminokwasy egzogenne), przez witaminy, minerały (około 28), enzymy, antyoksydanty, korzystne kwasy tłuszczowe, aż po węglowodany.

Pyłek, ze względu na swój skład, korzystnie wpływa na wzmacnianie układu immunologicznego organizmu. Warto rozpocząć jego przyjmowanie przed okresem jesienno-zimowym, w którym obserwuje się wzrost zachorowań na choroby układu oddechowego.

Pyłek można bezpiecznie przyjmować doustnie przez okres 30-60 dni. Dawka zalecana do zwalczenia objawów chorobowych, czy uzupełniania braków odżywczych to łyżeczka pyłku przyjmowana 3 razy dziennie.

Zaleca się przyjmowanie pyłku z miodem, mlekiem lub twarożkiem. Przed spożyciem dobrze jest go rozdrobnić, aby rozbić otoczki i ułatwić wchłanianie. Inną dobrą metodą jest zalanie go wodą lub mlekiem, odczekanie do spęcznienia i spożycie. Uwaga: przeciwwskazaniem do stosowania są alergie na jakiekolwiek składniki pyłku.

Pierzga – cenna ze względu na zawartość enzymów i świetną przyswajalność

Utrwalony pyłek kwiatowy nazywa się pierzgą. W jej skład wchodzi miód, mleczko oraz pyłek pszczeli, a powstaje w wyniku fermentacji mlekowej pyłku w plastrze.

Dzięki temu procesowi pierzga staje się bardziej wartościowym produktem od pyłku. Ma większą przyswajalność, skład jest bogatszy, a co za tym idzie, działanie również jest lepsze. Sposób działania jest podobny, różni się jedynie ze względu na większą zawartość enzymów, mniejszą ilość białek i tłuszczów oraz brak otoczki pyłkowej, która ogranicza wchłanianie cennych składników pyłku. Dzienna dawka pierzgi dla osoby dorosłej to 30-40g.

Do wzmocnienia organizmu przed sezonem chorobowym wystarczy zalać łyżkę stołową pierzgi 1/2 szklanki wody, zostawić na noc i rano wypić na czczo.

Propolis. Doskonałe wsparcie układu immunologicznego!

Propolis, substancja budulcowa używana przez pszczoły przy pracy nad budową ula, ma charakter żywiczny i zawiera ponad 300 różnych składników. Dowiedziono już jego działania przeciwdrobnoustrojowego, antyoksydacyjnego i przeciwzapalnego.

Propolis znany jest z aktywowania funkcji makrofagów, komórek układu immunologicznego. Z powodzeniem stosowany jest we wzmacnianiu odporności i wspieraniu terapii konwencjonalnej chorób dróg oddechowych

UWAGA! Stosowanie propolisu warto skonsultować z lekarzem. Zawiera bowiem składniki, które nie są trawione i mogą powodować biegunki oraz podrażnienie błony śluzowej żołądka.

Propolis dobrze rozpuszcza się w alkoholu, co pozwala na przyrządzenie domowej nalewki. Należy przechowywać ją w butelce z ciemnego szkła, a następnie spożywać np. z rozpuszczonym w wodzie miodem.

Mleczko, wosk i jad pszczeli – pozostałe produkty pszczele wykorzystywane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób

Mleczko i wosk pszczeli nie wykazują istotnego działania w przypadku chorób układu oddechowego. Wykorzystuje się je jednak w wieloraki sposób w terapii innych schorzeń, a także przy produkcji kosmetyków.

Jad pszczeli również nie znalazł zastosowania w terapii przeziębienia. Sprawdza się natomiast m.in.: w chorobach reumatycznych, migrenie i leczeniu ran.

Apiterapia i miód – podsumowanie

Produkty pszczele mogą być z powodzeniem stosowane w leczeniu i profilaktyce przeziębień i nie tylko. Ich stosowanie jest całkowicie bezpieczne, za wyjątkiem dzieci poniżej 1. roku życia i alergików.

Wytwory z pasieki są jednym z ogromnych dóbr natury, którego żal nie wykorzystać, tak więc wzmacniajmy odporność póki czas, przy okazji lekko osładzając sobie życie.

2 KOMENTARZE

  1. Witam, w wielu miejscach można znaleźć informację o pozytywnym działaniu miodu w leczeniu ran, ale w zasadzie nie znalazłem nigdzie “instruktażu”, który wprost powie jak i w jakich sytuacjach można “miód na rany” stosować. Czy można prosić o pociągnięcie tematu?

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię