Działanie i właściwości miodu oraz innych produktów pszczelich są wielokierunkowe, co wpływa na różnorodność zastosowań. Charakteryzują się one między innymi działaniem przeciwdrobnoustrojowym, regeneracyjnym, detoksykacyjnym, stymulującym układ immunologiczny i metabolizm. Świetnie sprawdzają się zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu przeziębień. Odpowiedź na pytanie, czy miód jest zdrowy, wydaje się być więc jednoznaczna.

Miód i produkty pszczele w terapii chorób układu oddechowego.

Miód, a także pozostałe produkty pszczele są od wielu lat stosowane w medycynie naturalnej w terapii chorób układu oddechowego oraz wielu innych schorzeń czy ran, co mieści się całościowo w pojęciu apiterapii. Poza miodem istotne znaczenie odgrywają:

  • propolis,
  • pyłek kwiatowy,
  • pierzga,
  • mleczko pszczele,
  • jad pszczeli,
  • preparaty wytwarzane z udziałem wyżej wymienionych.

Miód jest najważniejszym i najpowszechniej stosowanym produktem pszczelim. Wytwarzany jest z nektaru zbieranego przez pszczoły poprzez reakcję enzymatyczną i usunięcie nadmiaru wody. Smak, kolor, tekstura i aromat miodu zależą od tego, z których roślin pszczoły zbierały nektar.

Rodzaje i skład oraz właściwości miodu.

Miód z kwiatów malin jest wyjątkowo jasny w kolorze z lekkim owocowym posmakiem, a miód gryczany ma prawie czarny kolor z mocnym, ostrym zapachem i smakiem.

Ciemniejsze miody wykazują wyższą zawartość składników odżywczych i minerałów, niż miody jaśniejsze.

Większość składu miodu stanowią cukry proste: fruktoza i glukoza oraz woda. Poza nimi znajdziemy także węglowodany złożone, kwasy organiczne (przede wszystkim kwas glukonowy) odpowiedzialne za kwaśne pH, minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez, cynk), witaminy (A, B, C, D, E, K), enzymy (inwertaza, amylaza, oksydaza glukozowa), olejki eteryczne z nektaru oraz naturalne barwniki – karotenoidy.

Spośród wszystkich miodów najbardziej złożony zestaw różnych składników zawiera miód wielokwiatowy.

Ziołomiody wspomagają leczenie stanów zapalnych.

Ciekawym produktem są także ziołomiody, których skład jest zależny od pszczelarza przygotowującego pożywkę dla pszczół na bazie roślin, z których nie jest możliwe uzyskanie tradycyjnego miodu. Przykładem może być ziołomiód tymiankowy o działaniu wykrztuśnym i przeciwzapalnym.

Jak przechowywać miód?

Często spotykamy się ze zjawiskiem krystalizacji miodu, który jest procesem całkowicie normalnym i nie uszkadza miodu. W większości przypadków można ten proces odwrócić, delikatnie go ogrzewając do rozpuszczenia kryształów. Odporność na krystalizację zależy od temperatury przechowywania miodu.

Przy normalnym użytkowaniu wystarczy przechowywać miód w temperaturze pokojowej i poza działaniem promieni słonecznych, które zmniejszają jego korzystne właściwości. Miodu nie należy też dodawać do gorących napojów, ponieważ straci wtedy wiele ze swoich zalet.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe miodu.

W naszej szerokości geograficznej, w miejscach o znacznych wahaniach temperatur miód od lat jest stosowany wspomagająco w leczeniu przeziębienia oraz infekcyjnych schorzeń gardła, czy oskrzeli. Wynika to przede wszystkim z właściwości miodu, tj. z jego działania przeciwdrobnoustrojowego, które opiera się m.in. na kwaśnym pH miodu, tworzeniu nadtlenku wodoru przez oksydazę glukozową i zawartości różnych roślinnych substancji ograniczających rozwój patogenów.

Nie wszystkie miody są w tym względzie równe. Najbardziej przebadanym pod tym kątem miodem jest miód Manuka pochodzący z nektaru krzewów rosnących w Nowej Zelandii.

Oprócz działania antybakteryjnego miód jest rekomendowany do łagodzenia męczącego kaszlu u dzieci.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania miodu?

Miód nie jest zalecany do stosowania u dzieci poniżej 1. roku życia ze względu na ich nie do końca rozwinięty układ trawienny i odpornościowy oraz możliwość występowania w miodach zarodników drobnoustrojów z rodzaju Clostridium, z którymi w późniejszych latach organizm jest w stanie sobie poradzić.

Pyłek pszczeli – źródło pełnowartościowego białka i składników odżywczych.

Pyłek jest wykorzystywany przez pszczoły do ​​karmienia ich larw. Ludzie używają go jako multiwitaminy, wzmacniacza energii i/lub do budowania ich odporności na alergeny przenoszone przez powietrze (leczenie kataru siennego).

Pyłek jest wyłącznym źródłem białka pszczoły miodnej, zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebują ludzie.

Pyłek zawiera komplet niezbędnych nam składników odżywczych począwszy od aminokwasów (co najmniej 18 różnych, w tym niezbędne w pożywieniu aminokwasy egzogenne), przez witaminy, minerały (około 28), enzymy, antyoksydanty, korzystne kwasy tłuszczowe, aż po węglowodany.

 

Pyłek, ze względu na swój skład, korzystnie wpływa na wzmacnianie układu immunologicznego organizmu. Warto rozpocząć jego przyjmowanie przed okresem jesienno-zimowym, w którym obserwuje się wzrost zachorowań na choroby układu oddechowego.

Pyłek można bezpiecznie przyjmować doustnie przez okres 30-60 dni. Dawka zalecana do zwalczenia objawów chorobowych czy uzupełniania braków odżywczych to łyżeczka pyłku przyjmowana 3 razy dziennie.

Pyłek można przyjmować z miodem, mlekiem, twarożkiem, a przed spożyciem dobrze jest go rozdrobnić, aby rozbić otoczki i ułatwić wchłanianie. Inną metodą jest zalanie go wodą lub mlekiem, odczekanie do spęcznienia i spożycie. Przeciwwskazaniem do stosowania są alergie na jakiekolwiek składniki pyłku.

Pierzga, cenna ze względu na zawartość enzymów i świetną przyswajalność.

Utrwalony pyłek kwiatowy nazywa się pierzgą. W jej skład wchodzi miód, mleczko oraz pyłek pszczeli, a powstaje w wyniku fermentacji mlekowej pyłku w plastrze.

Dzięki temu procesowi pierzga staje się bardziej wartościowym produktem od pyłku: ma większą przyswajalność, skład jest bogatszy, a co za tym idzie działanie również jest lepsze. Sposób działania jest podobny, różni się jedynie ze względu na większą zawartość enzymów, mniejszą ilość białek i tłuszczów oraz brak otoczki pyłkowej, która ogranicza wchłanianie cennych składników pyłku. Dzienna dawka pierzgi dla osoby dorosłej to 30-40g.

Do wzmocnienia organizmu przed sezonem chorobowym wystarczy zalać łyżkę stołową pierzgi 1/2 szklanki wody, zostawić na noc i rano wypić na czczo.

Propolis to doskonałe wsparcie układu immunologicznego.

Propolis, substancja budulcowa używana przez pszczoły przy pracy nad budową ula, ma charakter żywiczny i zawiera ponad 300 różnych składników. Dowiedziono już jego działania przeciwdrobnoustrojowego, antyoksydacyjnego i przeciwzapalnego.

Propolis znany jest z aktywowania funkcji makrofagów, komórek układu immunologicznego. Z powodzeniem stosowany jest we wzmacnianiu odporności i wspieraniu terapii konwencjonalnej chorób dróg oddechowych.

UWAGA! Stosowanie propolisu warto skonsultować z lekarzem, ponieważ zawiera składniki, które nie są trawione i mogą powodować biegunki oraz podrażnienie błony śluzowej żołądka.

Propolis dobrze rozpuszcza się w alkoholu co pozwala na przyrządzenie domowej nalewki, którą należy przechowywać w butelce z ciemnego szkła, a następnie spożywać np. z rozpuszczonym w wodzie miodem.

Mleczko, wosk i jad pszczeli – pozostałe produkty pszczele wykorzystywane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób.

Mleczko i wosk pszczeli nie wykazują istotnego działania w przypadku chorób układu oddechowego. Wykorzystuje się je jednak w wieloraki sposób w terapii innych schorzeń, a także przy produkcji kosmetyków.

Jad pszczeli również nie znalazł zastosowania w terapii przeziębienia, natomiast sprawdza się między innymi w chorobach reumatycznych, migrenie i leczeniu ran.

Podsumowując …

Produkty pszczele mogą być z powodzeniem stosowane w leczeniu i profilaktyce przeziębień i nie tylko. Ich stosowanie jest całkowicie bezpieczne, za wyjątkiem dzieci poniżej 1 r.ż. i alergików.

Wytwory z pasieki są jednym z ogromnych dóbr natury, którego żal nie wykorzystać, tak więc wzmacniajmy odporność póki czas, przy okazji lekko osładzając sobie życie.

Mecenasem naszych działań jest UNIBEN, sprawdzony i skuteczny lek na ból gardła, który szybko likwiduje ogniska zapalenia w gardle i jamie ustnej, działa odkażająco, miejscowo znieczulająco, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, nie pozwalając na rozwój infekcji!

Oceń to:
| Liczba ocen: 4 Średnia: 4.3

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię