Aloes | Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aloes jest najbardziej biologicznie czynną rośliną. Jest w nim ponad 75 substancji czynnych, które zwiększają odporność organizmu!

Oceń to:
| Liczba ocen: 37 Średnia: 4.3

W literaturze można odnaleźć 300 – 420 gatunków tej niezwykłej rośliny, z czego 20 gatunkom przypisuje się właściwości lecznicze. Najbardziej popularny jest aloes zwyczajny (Aloe barbadensis Mill, zwany też Aloe vera L.) i aloes drzewiasty (Aloe arborescens Mill), który często znajduje się na naszych parapetach. Historia wykorzystania aloesu sięga zamierzchłych czasów. Już pierwsze ślady można odnaleźć na Dalekim Wschodzie 3000 lat przed naszą erą.

Aloes to roślina, której działanie można wykorzystać w niemal każdym miejscu naszego organizmu i są na to dowody naukowe.

Można go stosować zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz. Aby w pełni można było wykorzystać właściwości aloesu, musi on być hodowany przez 3 – 4 lata w odpowiednich warunkach.

Zła sława aloesu, dlaczego?

Przez dłuższy czas aloes nie cieszył się dobrą sławą. Zarzucano mu, że ma działanie silnie przeczyszczające i uczulające. Nie było to bezpodstawne.

W liściu aloesu, a dokładniej w jego skórce znajdują się substancje należące do grupy tzw. antrachinonów – aloina i emodyna, które wykazują działanie niekorzystne i wyklucza się ich spożycie. To właśnie te substancje są na tyle silne, że w stanie naturalnym aloesu nie ruszają żadne zwierzęta ani owady, jest to jego tajna broń.

Gdzie szukać cennych składników aloesu?

Wszystkie substancje zdrowotne/lecznicze znajdują się w miąższu tej rośliny. Dlatego tak ważna jest odpowiednia technika pozyskiwania miąższu. Polega ona na obieraniu liścia ze skóry, tzw. „filetowaniu”. Pozyskany miąższ musi być bardzo sprawnie przekazany do dalszej obróbki, by zachować wszystkie cenne składniki.

„Filetowanie” liści aloesu pozwala na usunięcie substacji szkodliwych a pozostawieniu tylko tego, co najbardziej wartościowe.

Miąższ aloesu składa się w około 95% z wody, reszta to sucha masa, która to wykazuje niezwykłe właściwości. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aloes jest najbardziej biologicznie czynną rośliną, bo jest w nim ponad 75 substancji czynnych.

Sprawdź naszą rekomendację ⇒ TUTAJ.

Substancje czynne zawarte w aloesie

Aloes to prawdziwa skarbnica substancji czynnych, znajdziemy w nim:

  • substancje mineralne: wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan, sód, potas, chrom, fosfor
  • witaminy: wszystkie z grupy B w tym witamina B12 – absolutny ewenement wśród roślin, C, beta-karoten, cholina, kwas foliowy
  • aminokwasy: alanina, arginina, cystyna, kwas asparaginowy i glutaminowy, glicyna, histydyna, hydroksyprolina, seryna, leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tyrozyna i walina
  • białka: lektyny
  • nienasycone kwasy tłuszcowe: linolowy, linolenowy, myristilowy, kaprylowy, palmitynowy, stearynowy
  • substancje działająco przeciwbólowo: lupeol (naturalny kwas salicylowy), mleczan magnezowy
  • substancje działająco przeciwzapalnie: bradykinaza, beta-sitosterol (pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi), kampesterol (chroni stawy i kości przed degradacją)
  • substancje działająco przeciwbakteryjnie: kwas cynamonowy, lupeol, fenole, związki siarkowe
  • antrachinony i pochodne: aloina, barbaloina, izobarbaloina, antracen, antranol, kwas aloetynowy, emodyna, estry kwasu cynamonowego, kwas chryzopranowy, rezistannol. Spośród tych substancji tylko aloina i emodyna wykazują niekorzyste działanie, dlatego zaleca się spożywanie jedynie czystego miąższu
  • enzymy: peroksydaza, amylaza, cellulaza, katalaza, oksydaza, karboksypeptydaza, fosfatada zasadowa i inne
  • ligniny: podstawowym ich składnikiem jest celuloza. Badania wskazują, że dzięki tym składnikom aloes ma zdolonść wnikania w głąb ludzkiej skóry
  • saponiny: związki z grupy glikozydów, mające działanie sciągające, lekko odkażające i myjące
  • węglowodany: mannan czysty i acetylowany, glukomannan acetylowany, glukogalaktomannan, galaktan, arabinogalaktan, substancje pektynowe
  • sacharydy: mannoza, glukoza, L-ramnoza, aldopentoza.

Aloes i zawarty w nim silny przeciwutleniacz – polisacharyd!

Podkreślić należy odkrycie w aloesie polisacharydu, do tej pory mało znanego i jego zaskakujących właściwości. Pełna jego nazwa brzmi: 8-C-beta-D-[2-O-(E)-kumaroil]glukopiranozyl-2-[2-hydroksy]-propylo-7-metoksy-5-metylochromon.

Polisacharyd to bardzo silny antyutleniacz, działający antyrakowo, antystarzeniowo, ma zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników.

Warto również podkreślić cenne właściwości mukopolisacharydu aloesowego jakim jest acemannan. Mukopolisacharydy to naturalne związki chemiczne należące do grupy wielocukrów o długim łańcuchu węglowym. To właśnie tym związkom naukowcy przypisują to niezwykłe działanie zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz.

Acemannan określany jest mianem „najsilniejszego immunomodulatora pochodzenia roślinnego”, poza tym ma działanie przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, przyspiesza gojenie się ran. Trwają badania i próby podania tego izolatu chorym na AIDS.

Polisacharydy aloesowe łączą się z toksynami słabo lub wcale nierozpuszczalnymi w wodzie, wspomagając oczyszczanie nerek, wątroby i skóry, które wydalane są następnie przez jelito grube.

Aloes | Zakres działania udokumentowany naukowo

Miąższ aloesowy zwiększa odporność organizmu, reguluje przemianę materii, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, odkażające, przyspiesza regenerację i odbudowę tkanek i skóry.

Aloes_drink_Radioklinika

Aloes i jego działanie na układ pokarmowy

Aloes pobudza wzrost dobroczynnych bakterii Lactobacillus, a hamuje namnażanie grzybów m.in. Candida albicans, Helicobacter pylori, Salmonelli, Shigelli.

Aloes w żołądku i dwunastnicy wzmacnia mechanizmy obronne błony śluzowej, działa przeciwwrzodowo i przyspiesza gojenie nadżerek (te właściwości zawdziecza m.in. zawartości mukopolisacharydów). Wspomga również leczenie m.in. choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejacego zapalenia jelita grubego, zespołu jelita nadwrażliwego.

Aloes ułatwia prawidłowe wchłanianie pokarmów, przez co zapobiega niedoborom substancji odżywczych.

Naukowcy widzą przyszłość czystego miąższu do picia również w walce z objawami, które towarzyszą takim zespołom złego wchłaniania jak celiakia czy nietolerancja mleka krowiego.

Czysty miąższ aloesowy reguluje funkcje jelitowe. Ludzie na całym świecie cierpią na zaparcia, stosują więc różnego rodzaju środki przeczyszczające, powodujące często biegunki, odwodnienie, a nade wszystko uzależniają się od nich. U osób systematycznie pijących czysty sok aloesowy następuje regulacja częstotliwości wypróżnień, poprzez tonizujące działanie aloesu w jelitach.

Wątroba to narząd o który powinniśmy zadbać w sposób szczególny. To tutaj następuje wstępna „filtracja” wszystkiego, co wprowadzimy do organizmu z zewnątrz. Poza tym wątroba m.in. umożliwia przyswajanie białek, węglowodanów i tłuszczów, uczestniczy w wytwarzaniu substancji biorących udział w prawidłowym krzepnięciu krwi czy też w mechanizmach odpornościowych.

Badania naukowe pokazują, że aloes ma na wątrobę działanie oczyszczające i osłonowe. Aloe vera może służyć jako czynnik wspomagający usuwanie z organizmu reaktywnych metabolitów, w tym chemicznych czynników rakotwórczych i leków.

Aloes dla cukrzyków

Najwięcej badań dotyczy wpływu czystego miąższu aloesu na cukrzycę i stany nieprawidłowej tolerancji glukozy. Z badań tych wynika, że składniki zawarte w miąższu działają regulacyjnie na metabolizm cukrów, nie powodują one hipoglikemii u osób zdrowych.

U cukrzyków regularnie pijących miąższ aloesowy obserwuje się stopniowe obniżenie poziomu cukru we krwi. W czasie regularnego spożywania aloesu poprawiają się też inne parametry, które nie są prawidłowe u chorych na cukrzycę, np. reguluje się poziom trójglicerydów we krwi.

Poza tym picie miąższu aloesowego doskonale zapobiega cukrzycy, nawet u osób ze złą tolerancją glukozy – nie dochodzi do rozwoju choroby.

Można powiedzieć, że aloes działa kompleksowo, gdyż jego doskonałe właściwości sprawdzają się również u osób z miażdżycą. Należy podkreślić, że u osób regularnie pijących czysty miąższ aloesowy odnotowuje się zwiększenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, kosztem redukcji „złego” LDL.

Aloes dla osób z obniżoną odpornością

Jak już pisałam, aloes działa wszechstronnie. Należy również uwzględnić jego cudowne działanie na układ odpornościowy, a odporności ludziom zaczyna brakować najbardziej.

To właśnie zachwiane działanie układu odpornościowego powoduje kolejno po sobie następujące schorzenia, w tym choroby autoimmunologiczne.

Wydaje się, że organizm jest bezradny w walce z coraz to bardziej zmiennymi wirusami i grzybami. Prawdą jednak jest, że układ odpornościowy sprawny w 100% poradzi sobie w walce z nimi.

Bardzo duże znaczenie dla prawidłowo funkcjonującego układu odpornościowego mają jelita, a dokładniej flora bakteryjna w nich się znajdująca.

Systematyczne, codzienne spożywanie czystego miąższu aloesowego sprzyja odpowiedniej regeneracji mikroflory jelitowej.

Widzicie już to bardzo szerokie spektrum korzystengo wpływu aloesu na przewód pokarmowy i na prawidowe działanie poszczególnych układów (m.in. odpornościowy, pokarmowy, trawienny). A to jeszcze nie wszystkie zalety tej cudownej rośliny.

Aloes i jego działanie na skórę

Aloes nazywany jest „rośliną od oparzeń”, gdyż doskonale sprawdza się w leczeniu uszkodzonej skóry, spowodowane zarówno wysoką jak i niską temperaturą, ale także promieniowaniem jonizującym czy prądem elektrycznym.

Jak aloes działa na skórę? Wnika głęboko w warstwy naskórka, utrzymuje odpowiedni odczyn kwasowo-zasadowy skóry, zapobiega namnażaniu się bakterii, wirusów i grzybów, działa przeciwzapalnie i ściągająco, zmniejsza ból i świąd, nawilża skórę, przyspiesza podskórne krążenie krwi i regenerację tkanek.

Dermatolodzy polecają zastosowanie aloesu w kosmetologii, gdyż aloes również regeneruje i odmładza skórę. Dzięki temu, że ma zdolność przenikania przez naturalny hydrolipidowy płaszcz ochronny dociera do warstw głębokich skóry i działa już tam, a nie tylko na powierzchni.

Ciekawostka: miąższ aloesowy i ludzka skóra mają to samo pH 5,2 – 5,6.

Aloes znajduje również zastosowanie przy otarciach, trądziku, przebarwieniach, egzemie, atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy, rozstępach i bliznach, alergiach skórnych, łupieżu, nowotworach skóry, żylakach, hemoroidach, problemach ze stawami, ukąszeniach.

Aloes_krem_Radioklinika

Aloes odnajdziemy w kremach nawilżająco-regenerujących, maseczkach kosmetycznych, tonikach, mydłach i produktach do higieny intymnej, w płynach na porost włosów, szamponach i odżywkach do włosów, a także w okładach antycellulitowych.

Aloes doceniają też stomatolodzy oraz osoby borykające sie z chorobami jami ustnej

Aloes odgrywa dużą rolę w leczeniu m.in. liszaja płaskiego, nawracajacych aft, zapalenia wyrostka zębodołowego, przyzębia, stanów zapalnych po leczeniu kanałowym, wspomaga leczenie zapalenia dziąseł.

Problemy te może leczyć zarówno płynny miąższ aloesowy jak i pasta do zębów z zawartością czystego miąższu. Wykorzystać ją można również w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej u dzieci poprzez pędzlowanie jamy ustnej.

Aloes | Kto powinien zachować środki ostrożności?

Czysty miąższ aloesowy ma jednak pewne zaostrzenia do stosowania. Nie należy wprowadzać go do diety u kobiet w ciąży jak i karmiących, gdyż wypłukiwane toksyny mogą przedostać się do dziecka, powodując m.in. nadpobudliwość czy biegunki.

Poza tym badania sugerują, że aloes może powodować skurcze macicy i przedwczesny poród, bądź zagrożenie dla ciąży.

Uważać muszą też osoby ze stwierdzonymi kamieniami w pęcherzyku żółciowym lub nerkach. Niektóre osoby mogą reagować pieczeniem, zaczerwienieniem i uczuciem kłócia, biegunką, bólami brzucha, stąd też należy go wprowadzać do diety stopniowo i obserwować swój organizm, z czasem zwiększając przyjmowaną ilość.

INTERAKCJE: ze względu na to, że miąższ aloesu pełni rolę błonnika to teoretycznie może hamować przyswajanie niektórych leków. Aloes może przyspieszać perystaltykę jelit, więc może powodować przyswajanie mniejszych dawek leków. Dlatego też, w ramach ostrożności, warto zachować 2-godzinną przerwę między lekiem a preparatem na bazie aloesu.

UWAGA! Pamiętać należy, że stosowanie aloesu z niesprawdzonych źródeł, bądź z dodatkiem skórki może nasilać dolegliwości.

Będąc świadomym nieocenionych właściwości czystego miąższu aloesowego zastosujmy go w codziennej diecie juz dzisiaj, podając go najmłodszym w rodzinie, dorosłym a także seniorom.

Istnieją firmy mające w swojej ofercie różne produkty i preparaty zawierajace miąższ aloesowy.

Należy uważnie podchodzić do tego skąd i co kupujemy, pamiętając, że jedynie produkty z czystym miąższem aloesowym mają działanie prozdrowotne i lecznicze. Szukajmy firm certyfikowanych, z potwierdzoną jakością oferowanych produktów.

Oceń to:

| Liczba ocen: 37 Średnia: 4.3

11 komentarzy

  1. Marcin
    Marzec 20, 2017 at 8:21 am — Odpowiedz

    Witam,
    gdzie kupić aloes, którego pochodzenie i skład są udokumentowane?

    • Marzec 22, 2017 at 8:59 am — Odpowiedz

      Mógłbym polecić Aloes – wrocławskiej firmy Oleofarm. Sprawdzony produkt, długo na rynku i znacznie wyższej jakości niż te dostępne za kilkanaście złotych.

      • Marcin
        Marzec 22, 2017 at 10:44 am — Odpowiedz

        Dziękuję za informację i pozdrawiam. MR

    • Lech
      Czerwiec 14, 2017 at 8:12 am — Odpowiedz

      Jeśli jesteś zainteresowany skontaktuj się ze mną np. np na maila Ld2@o2.pl pozdrawiam

    • anna
      Październik 18, 2017 at 1:45 pm — Odpowiedz

      w firmie LR , ma certyfikat Instututu Fersenius co oznacza ze kontrolowany jest proces produkcji od poczatku do końca . Mamy gwarancje ze to co w butelce jest zgodne z opisem. Aż 90 % miąższu z aloesu – to największe stężenie na rynku polskim

  2. Małgorzata
    Marzec 22, 2017 at 5:28 pm — Odpowiedz

    Witam,
    ze swojej strony polecam aloes i produkty oparte na jego bazie firmy Forever Living Porducts. Pytanie odnosnie dostepności produktów proszę kierować na adres sklep@radioklinika.pl

    Pozdrawiam,
    M.S.

  3. Michał
    Kwiecień 4, 2017 at 6:52 pm — Odpowiedz

    Witam,
    również mogę polecić bardzo dobrego producenta AloeVera i produkty na jego bazie, ale nie będę podawał nazwy firmy bo nie chciałbym żeby były komentarze czy firma x czy może y jest lepsza. Osoby chcące uzyskać szczegółowe informacje zapraszam do kontaktu michal@poziom21.com

    Pozdrawiam,
    Michał

  4. Sabina
    Maj 31, 2017 at 8:20 pm — Odpowiedz

    Kwasy sterarynowy, palmitynowy, kaprylowy i mirystynowy są kwasami nasyconymi.

  5. Aga
    Sierpień 14, 2017 at 7:43 pm — Odpowiedz

    Aloes Forever to czysty miąższ. Wyciągnął mnie i syna z choroby. Naprawdę działa!

  6. Monika
    Wrzesień 6, 2017 at 7:45 am — Odpowiedz

    Dla mnie na odporność organizmu świetne są Cukierki Aloesowe z Trawą Cytrynową od Reuttera. Zawierają naturalny wyciąg z aloesu i trawy cytrynowej, to producent znany z wysokiej jakości, a poleciła mi je starsza aptekarka.
    Dawniej więcej szło się w naturę i ja tak robię.

    • Ewa Michalska
      Wrzesień 6, 2017 at 7:49 am — Odpowiedz

      Cukierki aloesowe z trawą cytrynową od Reuttera mają taki oto skład:
      Składniki: cukier, syrop glukozowy, kwas cytrynowy (regulator kwasowości), ekstrakt z aloesu (1%), olejek z trawy cytrynowej (0,3%), ekstrakt z kurkumy, ekstrakt z pokrzywy.

      100g produktu zawiera:
      – wartość energetyczna 1664kJ/392kcal,
      – tłuszcz 0,4g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g), węglowodany 96,9g (w tym: cukry 59,2g), białko 0,1g, sól 0g,
      – ekstrakt z aloesu 1g; olejek z trawy cytrynowej 0,3g.

      Hmmm… cukier, syrop glukozowy!! Jak dla mnie, wolę jednak czysty wyciąg z aloesu. Proszę zerknąć na ilość gram cukru oraz ekstraktu z aloesu i trawy cytrynowej. Ja w każdym razie nie dałabym tych cukierków dzieciom.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Małgorzata Słomka SmakoszZdrowia

Małgorzata Słomka SmakoszZdrowia

Dyplomowany dietetyk. Wieloletnia stewardesa, łącząca pasję związaną z lotnictwem z szeroko pojętym zdrowym stylem życiem. Absolwentka SGGW, Wydziału Technologii Żywności oraz studiów podyplomowych w zakresie Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Swoją wiedzę wciąż pogłębia na licznych kursach i szkoleniach. Prywatnie mama dwóch córek, w tym jednej alergiczki (z czym, dzięki zdobywanej wiedzy doskonale dajemy sobie radę!)