Komu zalecana jest dieta dr Budwig? Jakie są jej poszczególne etapy? Które produkty należy wykluczyć i jakimi je zastąpić? Na te i inne pytania postaramy się dać Wam odpowiedź!

Oceń to:
| Liczba ocen: 20 Średnia: 4.6

Opracowana ponad 60 lat temu dieta autorstwa błyskotliwej dr Budwig ma charakter oczyszczający, ale powstała z myślą o leczeniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Choć uważana jest za dietę restrykcyjną, dla osób ją stosujących nie jest jednak uciążliwa.

Johanna Budwig była wszechstronnie wykształconym naukowcem, siedmiokrotnie nominowanym do Nagrody Nobla z dziedziny medycyny. Jej badania nad kwasami tłuszczowymi i olejem lnianym wywołały prawdziwy przewrót w pojmowaniu chorób cywilizacyjnych, dlatego w wielu kręgach jej poglądy uznawano za kontrowersyjne. Fascynujący życiorys niemieckiej doktor znajdziecie TUTAJ.

W centrum uwagi opracowanej przez dr Budwig diety jest olej lniany. To na nim opiera się jadłospis i jego aktywność biologiczna gra w tej diecie pierwsze skrzypce. Szerzej o jego właściwościach zdrowotnych pisaliśmy w poprzednim artykule.

Pierwotnym założeniem diety było leczenie nowotworów, ale jak się potem okazało zalecenia dietetyczne dr Budwig są pomocne także w innych schorzeniach: chorobach sercowo-naczyniowych, stłuszczeniu wątroby, chorobach przewodu pokarmowego, chorobach starczych, a nawet problemach dermatologicznych.

Co więcej dieta ta spełnia wymogi diety niskowęglowodanowej i piramidy racjonalnego żywienia, dzięki czemu stosować ją mogą osoby dbające o linię.

Skuteczność diety doktor Budwig zależy w dużej mierze od bezwzględnego przestrzegania wszystkich jej zasad oraz doboru odpowiednich produktów żywnościowych.

Zasada nr 1 | Wyeliminuj złe tłuszcze!

Dieta dr Budwig co do zasady przypomina dietę DASH i dietę śródziemnomorską, z tą różnicą, że niemiecka doktor zakłada całkowitą eliminację z diety złych tłuszczy (zwierzęcych oraz marnej jakości tłuszczów roślinnych – margaryn miękkich i utwardzanych).

Pierwszy okres – trwający 4 tygodnie, jest więc okresem wysycenia organizmu zdrowymi tłuszczami pochodzenia roślinnego – z oleju lnianego, kokosowego i oliwy z oliwek. W tym okresie należy bezwzględnie wykluczyć tłuszcze innego pochodzenia. Uzupełnieniem powinno być w tym okresie źródło dobrego białka – chudy twaróg, który łączy się na różne sposoby ze wspomnianymi olejami.

W podstawowej wersji jadłospisu olej lniany uciera się z chudym twarogiem o 20% zawartości białka na gładką masę. Dzięki takiej formie uzyskana pasta ma postać łatwo przyswajalnej emulsji, w której cysteina obecna w serze wspiera metabolizm kwasów tłuszczowych z oleju lnianego. Pastę można spożywać samodzielnie lub łączyć ją ze ściśle określonymi dodatkami, urozmaicającymi posiłek – płatkami zbożowymi, mielonym siemieniem lnianym czy tartym jabłkiem. Pastę dr Budwig należy przechowywać w lodówce. Niemiecka uczona opracowała również specjalne smarowidło – Oleolux powstałe z oleju lnianego, kokosowego, czosnku i cebuli.

Zasada nr 2 | Wybieraj odpowiednie produkty!

Drugim filarem diety budwigowej jest wyeliminowanie z diety konserwantów i substancji wzbogacających smak i zapach.

Warunkiem koniecznym dla powodzenia kuracji jest wybieranie produktów nieprzetworzonych, z ekologicznymi certyfikatami oraz przygotowywanie posiłków bezpośrednio przed spożyciem!

Dr Budwig nie zalecała cukru (nawet trzcinowego!), a tym bardziej sztucznych słodzików opartych o aspartam i acesulfam. Zamiast nich dopuszczała stosowanie miodu i soku z winogron.

Źródłem witamin i minerałów powinny więc być świeże owoce, ale tylko te o niskim indeksie glikemicznym (kiwi, grapefruit, jabłka, porzeczki) – suszone i kandyzowane owoce są w diecie przeciwwskazane ze względu na dużą zawartość węglowodanów.

Soki warzywne i owocowe muszą być tylko i wyłącznie świeżo wyciskane, a nie takie  ”100% soki odtwarzane z koncentratu”.

Tłuste, wieprzowe mięso należy zastąpić chudym, dobrej jakości drobiem wolnym od antybiotyków, jagnięciną i mięsem króliczym. Źródłem zwierzęcego białka mogą być również ryby – łosoś, tuńczyk, makrela, sardela, śledź i pieczony pstrąg.

Dopuszczalne jest pieczywo z pełnego przemiału, żytnie i owsiane płatki oraz kasze – jaglana, gryczana i pęczak.

Zamiast pełnotłustego twarogu sięgać należy po chudy, zamiast śmietan i śmietanek – po chude kefiry. Niemiecka doktor co rano zalecała również spożycie szklanki świeżo przygotowanego soku z kiszonej (a nie – kwaszonej!) kapusty!

Zasada nr 3 | Odpowiednio przygotuj się do zmiany diety!

Jeśli jesteś osobą zdrową to kompletną dietę lub niektóre jej elementy możesz wdrożyć niezwłocznie.

UWAGA! W przypadku poważnych stanów, które utrudniają przyswajanie niektórych pokarmów, należy właściwą dietę poprzedzić etapem wstępnym. W tym czasie przez okres kilku dni należy zastosować specjalny post, poprzez spożywanie płatków z grubo zmielonych nasion lnu wzbogaconych o miód i świeże mleko. Płyny należy uzupełniać za pomocą świeżo wyciskanych soków warzywanych i herbat.

O prozdrowotnym poszczeniu pisaliśmy również TUTAJ.

Zasada nr 4 | Zaplanuj swój dzienny jadłospis!

Dr Budwig w swojej diecie niezwykłą wagę przywiązywała do pór spożywania posiłków. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis.

6:00      1 szklanka wyciśniętego soku z kiszonej kapusty

7:00      Owsianka lub kasza gryczana lub kasza jęczmienna lub kasza jaglana zmieszana z siemieniem lnianym, pastą olejowo-  serową i surowymi owocami. Jako dodatek: 1 szklanka zielonej, czarnej lub owocowej herbaty osłodzonej miodem.

8:00      1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi lub rzodkiewki, lub pokrzywy, lub cytryny. Albo sok z buraka, marchwi, selera i jabłek

9:00      Kilka pokrojonych kosteczek żółtego sera (eko) z winogronem, jabłkiem lub melonem

10:00    1 lampka szampana z łyżką siemienia lnianego

10:15    Surówka z dressingiem na bazie pasty dr Budwig z ziołami i przyprawami, w tym: sól, pieprz, musztarda, czosnek, chrzan oraz dozwolone zioła.

12:30   Obiad: Kasze, warzywa z dodatkiem smarowidła dr Budwig

              Deser: Krem zmiksowany ze świeżych owoców oraz pasty dr Budwig z dodatkiem łyżeczki rumu lub wiśniówki

14:00    1 szklanka soku z winogron i ananasa

14:30    1 szklanka soku wiśniowego, borówkowego lub z papai

17:00    Kolacja: Ziarna zbóż ugotowane w bulionie warzywnym z dodatkiem smarowidła dr Budwi,g z małą łyżeczką drożdży    liofilizowanych.

O żywności liofilizowanej pisaliśmy TUTAJ.

19:30 1 lampka czerwonego wytrawnego wina z małą ilością miodu

Zatem do dzieła i powodzenia 🙂

Oceń to:

| Liczba ocen: 20 Średnia: 4.6

1 Komentarz

  1. ZOFIA
    Maj 5, 2017 at 9:04 pm — Odpowiedz

    Nie trzeba; pracować,
    mieć rodziny,
    być leniuchem ,
    ALE TRZEBA BYĆ ZDYSCYPLINOWANĄ!!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

mgr farm. Aurelia Uchman-Rakowska

mgr farm. Aurelia Uchman-Rakowska

Na co dzień pracuje w jednej z lubuskich aptek. Kocha zapach lasu i wieczorne "granie" świerszczy. Większą część swojego wolnego czasu spędza w kuchni zgłębiając tajniki sztuki kulinarnej. Pasjonuje się medycyną żywieniową i stara się być na bieżąco z jej postępem.