SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to nienaturalny, zbyt liczny przerost mikroorganizmów w jelicie cienkim. Jest to też kolejny poważny problem przy zaburzeniach autoimmunologicznych w temacie jelit i najczęstsza przyczyna problemów jelitowych.

Czy to w dietetyce czy w każdej innej dziedzinie życia towarzyszyć nam powinna równowaga. Organizm ludzki zawsze będzie dążył do homeostazy i jakiekolwiek odchylenia od norm objawiać się będą różnymi dolegliwościami – to sygnał ze środka, by coś z tym zrobić! W przypadku flory bakteryjnej, która aktualnie jest jednym z ciekawszych obiektów badawczych, również mogą wystąpić odchylenia od normy, które dadzą nieprzyjemne objawy.

Skąd bierze się SIBO?

Na to pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi. Ile przypadków tyle możliwych przyczyn. Należy jednak nadmienić, że SIBO najczęściej ma swoje podłoże w innej chorobie.

Czy to autoimmunologia, czy długotrwałe leczenie infekcji prędzej czy później doprowadzą do zubożenia dobroczynnej flory bakteryjnej, która pozostawiona bez opieki rozwinie się w nierównowadze. Dlatego tak ważnym jest dobra probiotykoterapia, kiedy konieczne jest leczenie antybiotykami.

Najczęściej SIBO powiązane jest z długotrwałym stosowaniem antybiotyków. Bardzo często obserwuje się SIBO po leczeniu Helicobacter pylori, jak również w przypadku przewlekłych infekcji pasożytniczych. Przyczyn upatrywać należy także w długotrwałym stresie, który ma negatywny wpływ na naszą mikroflorę. Winowajcami są też choroby autoimmunologiczne jelit, np. celiakia, czy choroba Leśniowskiego-Crohna. To tylko najczęstsze powody, ale tak naprawdę, podłoże może być jeszcze inne.

Przystępując do leczenia SIBO należy stawiać na indywidualny, obszerny wywiad i przestudiować historię chorobową.

Jak objawia się SIBO?

Przede wszystkim będą to problemy z układem pokarmowym, ale nie tylko. Bardzo często wiele niezdiagnozowanych przypadków IBS, czyli zespołu jelita drażliwego wynika właśnie z SIBO.

Do najbardziej powszechnych objawów przerostu należą:

  • wzdęcia,
  • gazy,
  • bóle brzucha,
  • biegunki,
  • zaparcia występujące przewlekle bądź na zmianę,
  • kłopoty z trawieniem i niestrawione resztki pokarmów znajdowane w toalecie,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • niepokój, stany lękowe i depresyjne oraz inne problemy natury psychicznej.

Generalnie SIBO to po prostu notoryczne kłopoty z działaniem przewodu pokarmowego!

Co więcej, anemia, niedobory widoczne w morfologii, utrata wagi bądź kłopot z jej zrzuceniem także mogą wynikać z SIBO. Wysypki, problemy skórne, sucha skóra są także efektem SIBO, które wynika z niedożywienia, niedoborowości organizmu w składniki budulcowe i regeneracyjne.

Jak wygląda diagnostyka?

W Polsce diagnostyka jest dość słaba. W całym kraju dotarłyśmy zaledwie do 3 ośrodków wykonujących badania na poziomie przerostu: zarówno wodoru i metanu produkowanego przez bakterie jelitowe w przeroście.

Więcej punktów diagnostycznych wykonuje jedynie przerost samego wodoru, ale często jest to mało miarodajne, gdyż w przypadku SIBO w postaci zaparciowej to metan jest dominujący!

Pozostaje też kwestia trzeciej odmiany czyli siarkowej, objawiającej się specyficznym odorem gazów jelitowych. Tej postaci niestety w Polsce nie zbadamy.

Konsekwencje nieleczonego SIBO

Jelito cienkie odpowiada głównie za wchłanianie składników odżywczych. Jakiekolwiek kłopoty związane z jego pracą będą skutkowały niedoborami, a w konsekwencji brakiem odżywienia całego organizmu.

Zdrowe jelita = dobre wchłanianie = odpowiednie odżywienie = energia do życia i ZDROWIE!

Kiedy organizm boryka się z długotrwałym stanem zapalnym, niedożywieniem i w związku z tym musi silniej pobudzać układ odpornościowy do działania to może rozwinąć się choroba autoimmunologiczna czy nowotworowa.

Owszem, organizm ludzki potrafi znieść naprawdę wiele, pracować długo w trybie awaryjnym, ale w pewnym momencie osłabnie. Jelita to jego główne centrum dowodzenia w kontekście zdrowia. To tu składowane jest ponad 80% naszej odporności. By móc ją w pełni wykorzystywać musimy zadbać o pracę jelit.

Więcej cennych informacji znajdziecie w książce “Rozszyfruj swoją krew”

Warto też znać ten adres ⇒ Poradnia Medycyny Żywienia MedFood.

Radioklinika | Diagnostyka SIBO w Polsce kuleje!

Oceń to:
| Liczba ocen: 15 Średnia: 3.7
Poprzedni artykułKaszel Twoim sojusznikiem?
Następny artykułPożyteczne mikroby na straży odporności!
Kim jesteśmy? Nazywamy się Emilia Ptak i Paulina Ihnatowicz. Specjalizujemy się w dietetyce klinicznej i tzw. „trudnych przypadkach. Jesteśmy magistrami dietetyki po CM UMK ze swoistą misją „naprawiania świata” przez dietę. Wierzymy, że dobra dieta jest wstępem do zmian na lepsze w życiu. Wiemy, że problem nie dotyczy tylko kalorii ani tego, co na talerzu. W swojej pracy łączymy różne dziedziny nauki by wypracować trwały i solidny efekt u podopiecznych. Zajmujemy się głównie dietoterapią różnych jednostek chorobowych. W wielu przypadkach, w których medycyna konwencjonalna „rozkłada ręce” odpowiednio dobrana dieta rozwiązuje często wieloletni problem. Emilia Ptak Dietetyk ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz. Współzałożycielka Poradni MedFood. Obecnie jest szkoleniowcem wielu firm, a w MedFood prowadzi wiele własnych, autorskich szkoleń i webinariów. Pisze artykuły dla polskich czasopism branżowych. Występuje na licznych wydarzeniach i konferencjach dietetycznych. Współpracowała z wieloma stowarzyszeniami, biorąc udział w wielu akcjach promujących zdrowy styl życia. Na bieżąco bierze udział w szkoleniach stale rozszerzając swoją wiedzę. Paulina Ihnatowicz Dietetyk ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz. Dodatkowo uzyskała tytuł licencjata na kierunku Administracja Zdrowiem Publicznym. Współzałożycielka Poradni MedFood. Obecnie odbywa studia online na uczelni amerykańskiej Functional Medicine University a od 2017 roku planuje rozpocząć doktorat z dietetyki. Jest szkoleniowcem wielu firm, a MedFood prowadzi wiele własnych, autorskich szkoleń i webinariów. Pisze artykuły dla polskich czasopism branżowych. Występuje na licznych wydarzeniach i konferencjach dietetycznych. Współpracowała z wieloma stowarzyszeniami, biorąc udział w wielu akcjach promujących zdrowy styl życia. Sama była prezesem Stowarzyszenia Propagatorów Zdrowia “Medella” nabierając doświadczenia dietetycznego np. w warsztatach żywieniowych dla dzieci przedszkolnych. Na bieżąco bierze udział w szkoleniach stale rozszerzając swoją wiedzę.

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię