Mozga jest dobrze znana hodowcom gołębi wystawowych. Pytanie tylko dlaczego mozga jest na tyle ważna, że Radioklinika przygotowała podcast na jej temat? Zapraszamy na rozmowę Eweliny Myłek z dr n.med. Danutą Myłek, specjalistą alergologii i dermatologii.

[aktualizacja: 06’2021]

Czym jest mozga kanaryjska i co warto o niej wiedzieć?

Mozga kanaryjska, znana także jako kanar, wcale nie pochodzi z Wysp Kanaryjskich, a z Kanady. W naszym kraju na temat tego cennego zboża napisano do tej pory niewiele. Warto wspomnieć, że kanadyjski rząd stworzył specjalny program żywieniowo-zdrowotny dla swoich obywateli oparty właśnie na mozdze, określając ją jako najbardziej cenne i wartościowe ziarno na naszej planecie. Podobnie, już starożytne kultury nazywały mozgę kanaryjską – ziarnem długowieczności.

Mozga to zboże zasadogenne i bezglutenowe.

To cenna informacja dla wszystkich, którzy dbają o odpowiednie pH swojego organizmu oraz dla osób zmagających się z celiakią oraz tych, którzy powinni ograniczyć spożywanie glutenu. Na mozdze, tak jak na gryce, amarantusie i quinoi, nie bytują również grzyby pleśniowe z gatunku Fusarium, które są silnym alergenem.

Mozga kanaryjska jest tzw. pokarmem pełnym, ponieważ zawiera wszystkie łatwo przyswajalne aminokwasy.

Węglowodany, które zawiera mozga to dobre źródło energii, a tłuszcze mają charakter nienasycony. Oznacza to, że są bardzo korzystne dla człowieka. Dzięki swoimi walorom biologicznym i komplecie składników odżywczych, mozga kanaryjska jest produktem spożywczym, który może zapobiegać rozwojowi wielu schorzeń. Wspomaga również ich leczenie oraz rekonwalescencję.

Jakie składniki zawiera mozga kanaryjska?

Mozga kanaryjska jest zbożem, które powinno zagościć w każdym polskim domu – jej pozytywne oddziaływanie można zauważyć niemalże od razu! Można zaliczyć ją do tzw. super foods. Mozga ma pozytywny wpływ na cały nasz organizm, który jest przecież całością!

W 100 g ziarna mozgi (ok. pół szklanki) znajduje się: około 19-22 g łatwostrawnych i dobrze przyswajalnych białek o pełnym składzie aminokwasowym, 60 g węglowodanów, 3 g tłuszczów oraz bogactwo witamin, mikroelementów i enzymów.

W ciągu całego życia trwa stała wymiana komórek naszego ciała. Codziennie organizm człowieka musi odbudowywać około 30 miliardów komórek. Do tego potrzebne jest przede wszystkim wysokowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne witaminy, mikroelementy i zapasy energetyczne. Wszystkie te składniki zawiera właśnie mozga kanaryjska.

Dorosły człowiek potrzebuje 0,5 g białka na kilogram masy ciała na dobę. Oznacza to, że już pół szklanki mleczka z mozgi kanaryjskiej pokrywa ponad 1/2 dziennego zapotrzebowania organizmu na białko u osoby dorosłej i 1/3 u nastolatka lub dorastającego dziecka.

Zboże to ma szczególne znaczenie zwłaszcza w odbudowie i wzmacnianiu tkanki mięśniowej. Mozga kanaryjska jest więc bardzo wartościowym pokarmem dla sportowców, wegan, wegetarian oraz ludzi pracujących fizycznie lub na wolnym powietrzu (zwłaszcza w niskich temperaturach). Poleca się ją oczywiście również wszystkim osobom, które chcą urozmaicić codzienny jadłospis.

Mozga kanaryjska to bogate źródło antyoksydantów.

Antyutleniacze (antyoksydanty), czyli substancje neutralizujące wolne rodniki chronią wszystkie nasze komórki przed degeneracją, a więc przed przedwczesnym starzeniem się skóry oraz narządów wewnętrznych. Minimalizują również ryzyko rozwoju wielu schorzeń, takich jak nowotwory czy miażdżyca.

Mleczko z mozgi kanaryjskiej nie tylko chroni przed rozwojem wielu schorzeń, ale także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Mleczko mozgi kanaryjskiej – bogate źródło enzymów

Mozga kanaryjska, a zwłaszcza przygotowywane z niej enzymatyczne mleczko, zawiera dużą ilość enzymów, które stymulują procesy trawienia, przyśpieszają procesy przemiany materii i przeciwdziałają zaparciom. A te, jak wiadomo, są jedną z poważniejszych przyczyn wielu schorzeń jelit, wątroby oraz innych narządów, a także alergii.

Zaparcia są także przyczyną zwolnienia przepływu limfy w układzie limfatycznym, co prowadzi m.in. do obrzęków. Enzymy mleczka z mozgi pomagają więc pośrednio także w ich zwalczaniu. Ponadto poprawiają pracę trzustki, a nawet wspomagają leczenie cukrzycy typu II.

Mleczko mozgi kanaryjskiej zawiera lipazę – enzym, którego na próżno szukać w innym pokarmie.

Lipaza wpływa na redukcję zjawisk zachodzących w procesach miażdżycowych, co oznacza: nadciśnienie, chorobę wieńcową serca, zawały, wylewy do mózgu, choroby naczyniowe kończyn dolnych, głuchotę związaną z miażdżycą, a także część otępiennych schorzeń mózgu, zwłaszcza tych, w których przebiegu dochodzi do utarty pamięci.

Lipaza – co jeszcze potrafi ten enzym?

To będzie szczególnie ważne dla pań! Mianowicie, lipaza przyczynia się do usuwania nadmiernej ilości nagromadzonych tłuszczów, a więc sprzyja zdrowemu odchudzaniu, pozbywaniu się zmory kobiet – cellulitu, redukcji otyłości brzusznej nękającej nie tylko panie, ale również mężczyzn i w ogóle usuwaniu zbędnego tłuszczu także z wnętrza organizmu.

Większość ludzi z nadwagą stosuje różne diety z ograniczeniem jedzenia lub wręcz głodówki, których nie jestem zwolenniczką! W odchudzaniu potrzebujemy energii, a odchudzanie z mozgą i zrównoważona dieta z przewagą warzyw nie powoduje słabnięcia. Dlaczego? Ponieważ ziarno to dostarcza sporo pozytywnych kalorii dzięki dużej zawartości węglowodanów i białka dla odnowy komórek i produkcji przeciwciał. Nie mówiąc już o komplecie witamin i minerałów.

Mozga kanaryjska i jej wpływ na zdrowie człowieka?

Dostarczenie dużej zawartości enzymów, przeciwutleniaczy, witamin i mikroelementów, sprzyjają efektywnemu działaniu naszego systemu odpornościowego. Czy to oznacza, że jesteśmy po prostu zdrowsi?

Mozga kanaryjska ma liczne minerały i mikroelementy, w tym duże ilości wapnia i żelaza, które sprzyjają prawidłowej funkcji grasicy i zależnego od niej całego systemu immunologicznego. Dlatego ziarno to jest wsparciem w leczeniu chorób zależnych od tego ważnego i niedocenianego narządu.

Grasica z jej systemem immunologicznym odpowiada za pięć obszarów chorobowych: alergie, autoagresje, nowotwory, infekcje i poprzez wpływ na podwzgórze i przysadkę – bezpłodność. Także rehabilitacja po urazach w najszerszym tego słowa znaczeniu przebiega gorzej przy niesprawnym układzie immunologicznym.

Od sprawności układu immunologicznego i prawidłowej pracy wątroby zależy gojenie ran. Pijąc mozgę kanaryjską wspomagany gojenie się ran i zapobiegamy infekcjom: bakteryjnym, wirusowym, pasożytniczym, pierwotniakowym i grzybiczym.

Mozga kanaryjska przyśpiesza gojenie się ran.

W jaki sposób mozga może wspomóc nas w rekonwalescencji? Jej bogaty skład powoduje, że jest ona skuteczna we wszystkich stanach pooperacyjnych, pourazowych, pozawałowych, powylewowych, przy zamierzonych i niezamierzonych głodówkach i w każdej rehabilitacji.

Mozga kanaryjska może wspomóc także przyszłe mamy. Kobieta w ciąży musi zbudować drugie zdrowe i silne życie w sobie, ale nie… kosztem siebie. Mleczko ma tak bogaty skład i tak korzystne substancje odżywcze, że wzmacnia przyszłą mamę w całym okresie oczekiwania na dziecko, a także już po porodzie, w czasie karmienia piersią.

mozga kanaryjska
Ziarno długowieczności i super foods

Jak przygotować mleczko z mozgi kanaryjskiej?

Pięć łyżek ziaren mozgi kanaryjskiej należy zalać 1 szklanką wody (przegotowanej, letniej) i odstawić na około 24 h do namoczenia. Należy odstawić nie przykryte ziarna w chłodne miejsce (ale nie do lodówki!). W ciągu tych 24 h powinniśmy co jakiś czas zmieniać wodę. Po namaczaniu zlewamy wodę, w której ziarno się moczyło. Wilgotne ziarenka wkładamy do blendera (najlepiej takiego z gotowym sitkiem w środku) i blendujemy przez około 5 minut powoli dolewając do około 750 ml wody (najlepiej również przegotowanej).

Jeśli nasz blender nie ma sitka wewnętrznego, powstały płyn musimy odcedzić przez bardzo drobne sitko, aby oddzieliły się fusy. Dzika mozga kanaryjska, jaką w Polsce dysponujemy, wymaga dodatkowego odcedzenia na sitku przez kilka warstw gazy aby na niej zatrzymały się „włoski” rosnące na ziarnach. I… już! Tak przygotowane mleczko enzymatyczne jest gotowe do spożycia. Można je przechowywać w lodówce około 24 godziny.

Dlaczego właściwie musimy moczyć ziarno przez 24 h? Wszystko po to, aby wprowadzić go w stan kiełkowania, do którego niezbędne są lektyny zawarte w ziarnach, a które nie są dla nas korzystne. Dzięki moczeniu, po 24 godzinach mamy żywe ziarno wolne od niekorzystnych białek. Co więcej, zapobiegamy rozwojowi grzybów w namoczonym zbożu.

Mleczko z mozgi ma neutralny smak. Dla urozmaicenia oraz zachęcenia dzieci, możemy urozmaicać smak jego smak kardamonem, cynamonem czy wanilią.

Warto spróbować dosypać siemienia lnianego (głownie złotego) lub ziaren konopii siewnej. Wzbogacamy tym samym mleczko o kolejne zdrowotne właściwości.

UWAGA: nigdy nie dodajemy cukru, owoców, miodu ani słodzików. Niszczą one enzymy zawarte w mleczku, a także zakwaszają. Kwasowe środowisko jest korzystne dla rozwoju infekcji bakteryjnych i grzybiczych, osteoporozy, otyłości, alergii i nowotworów.

Jak spożywać mleczko z mozgi kanaryjskiej?

Przed wypiciem mleczko powinno postać co najmniej godzinę żeby surowa mąka opadła na dno – pijemy jedynie sam płyn znad osadu i mąki. Surową mąkę można dodać do kasz, zup, sosów i ciast, jako zagęstnik. Możemy również przygotować mleczko wieczorem i wypić je rano, a rano zrobić porcję na wieczór. Wtedy mamy pewność, że cały osad, fusy i mąka osiadły na dnie dzbanka lub naczynia.

Należy też pamiętać, aby nie pić mleczka prosto z lodówki. Enzymy nie pracują w chłodnych temperaturach. Chcąc je pobudzić po wyjęciu z lodówki, mleczko powinno odstać co najmniej pół godziny, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Ile enzymatycznego mleczka powinniśmy spożywać dziennie? Zaleca się spożywanie na czczo jedną szklankę rano i wieczorem przed snem. Po porannej porcji najlepiej poczekać ze śniadaniem co najmniej 30 minut, natomiast wieczorem należy pić mozgę 2-3 godziny przed pójściem spać, najlepiej po spożytej kolacji.

Mozgę można używać również w innej postaci. W robocie kuchennym można zmielić ziarno na mąkę i wykorzystywać w pełnej dowolności w kuchni. Warto dodawać ją do pieczonego samodzielnie chleba, ciastek oraz używać zamiast bułki tartej lub w postaci zagęstnika do zup i sosów.

Mozga kanaryjska – podsumowanie

Dzięki wszystkich swoim wspaniałym właściwościom, mozga kanaryjska jest cennym uzupełnieniem zdrowej i wszechstronnej diety, a także elementem dobrej profilaktyki i wspomaganiem profesjonalnego leczenia wielu chorób. Nie można jednak postrzegać picia mleczka jako wyłącznego sposobu zapobiegania chorobom, a tym bardziej jako zamiennika medycznego leczenia.

mozga

Mozga kanaryjska – podcast do wysłuchania

Gościem Radiokliniki.pl była dr n. med. Danuta Myłek – specjalista  alergologii i dermatologii, dyrektor i współwłaściciel NSZOZ Przychodni Alergologicznej „ ALERGIA” w Stalowej Woli, dyrektor i właściciel  Centrum Alergii „ PROGRES” w Stalowej Woli; członek naukowy American Academy of Asthma, Allergy and Clinical Immunology i członek Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej; założyciel Polskiego Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią oraz członek Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Autorka  kilku książek o  alergii  (ostatnie Alergie wyd I i II- WAB 2001 i 2010) oraz książki kucharsko-medycznej „Od lekarza do kucharza” (Centrum Alergii „ PROGRES, 2014).

dr. n. med. Danuta Myłek dla Radioklinika.pl
dr. n. med. Danuta Myłek dla Radioklinika.pl

Zapraszamy też do wysłuchania całej rozmowy z naszą ekspertką.

15 KOMENTARZE

    • Witam,

      W internecie jest dużo hodowców gołębi, być może warto poszukać wśród sprawdzonych i znanych?

      Jeśli nie w internecie, to polecam poszukać lokalnych hodowców w swojej okolicy, gdzie można pojechać i sprawdzić, jak ziarno wygląda, czy nie ma domieszek innych ziaren, czy jest oczyszczone etc.

      Nie spotkałam dotychczas mozgi kanaryjskiej w sklepach ze zdrową żywnością.

      Pozdrawiam
      Ewelina Myłek

  1. Witam,
    koleżanka wypiła ziarna mozgi i prosi mnie o informacje gdyż ja poleciłam jej to mleczko. Cytuje mail:
    “Wiesz moze jakie sa skutki uboczne mozgi? Czy wypicie troche tych ziarenek
    moze powodowac bole brzucha? Mam dzis okropne bole i nie wiem czy to
    mozliwe czy to po tym czy nie… Ide pozniej do lekarza âle napisz mi czy znasz jakies skutki uboczne?”
    Bede wdzieczna za pomoc
    pozdrawiam cieplo

  2. Witam, mam pytanie czy mleczko trzymane w słoiku lub dzbanku musi być zakręcone? Jeśli zrobię rano mleczko to czy muszę wstawiać do lodówki pijąc go w ciągu dnia…

  3. Nasiona Mozgi kanaryjskiej jako jednej z nielicznych roślin na świecie zawierają naturalne włókna szklane. W zasadzie jest to jedyna roślina w Polsce występująca w stanie dzikim, która zawiera włókna szklane(na świecie jest jeszcze rodzaj śliwy “Goraka”która zawiera włókna szklane). Mozga nadaje się tylko i wyłącznie jako pasza, i takie miała pierwotne przeznaczenie. Jako suplement diety, czy też w użyciu kulinarnym jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Wprowadzone do organizmu włókno szklane drażni komórki powodując ich negentropijny wzrost, co w konsekwencji może spowodować powstanie raka. Badania kliniczne dowiodły ,że spożywanie nasion mozgi kanaryjskiej zwiększa ryzyko powstania raka 10-krotnie, zwłaszcza raka gardła.

  4. Badania kliniczne były prowadzone w latach 80-tych w USA. Być może w innych ośrodkach na świecie były prowadzone równoległe badania. Trudno jest historycznie ustalić kto po raz pierwszy i w jaki sposób stwierdził autorytatywnie szkodliwość tych włókien na organizm człowieka, niewątpliwie z hipotezy zrodziła się teza. Według mojego uznania badania są na pewno potwierdzone i poważne, chociażby z tego względu ,że są przytaczane przez Andrzeja Kurka w programie “Sonda” (odc. pt.”Królestwo szkła”,emisja 1989.04.13), jako dowód szkodliwości tych włókien na organizm człowieka.

  5. Witam- czy Pani dr Myłek moze sie ustosunkowac do tego komentarza p.Grzegorza? Bardzo jestem zainteresowana tematem – chcialabym zastosowac mleczko ale teraz sie przestraszyłam-bardzo prosze o odpowiedz-Krystyna

  6. Ja również czekam bo piję mozgę regularnie od dwóch lat razem z dwójką małych dzieci -po wysłuchaniu w trójeczce audycji P Dobroń i następnie przeczytaniu książki dr Myłek stwierdziłam,że warto – ale teraz się zastanawiam nad tym włóknem,bo nic o nim w książce nie wyczytałam a teraz nikt upoważniony nie odpowiada.To jak to jest?

  7. Moi Drodzy…
    Odpowiedź jest zawarta w opisie przygotowania mleczka…
    Trzeba uważnie czytać i dokładnie przestrzegać procedury. Jest nieco skomplikowana właśnie dlatego, że ma te “kłaczki”.
    Ze względu na korzyści – warto… a jak za trudno, to trzeba zrezygnować.
    Dla uważnych wytrwałych i dokładnych – samo ZDROWIE.
    Pozdrawiam serdecznie.

Zapytaj lub skomentuj:

Napisz komentarz
Podaj swoje imię