Mozga jest dobrze znana hodowcom gołębi wystawowych. Pytanie tylko dlaczego mozga jest na tyle ważna, że Radioklinika przygotowała podcast na jej temat?

Oceń to:
| Liczba ocen: 25 Średnia: 3.5

Kanar, czy też inaczej mozga kanaryjska, wcale nie pochodzi z Wysp Kanaryjskich, tylko z Kanady. W naszym kraju na temat tego cennego zboża napisano do tej pory niewiele. A warto wspomnieć, że kanadyjski rząd stworzył specjalny program żywieniowo-zdrowotny dla swoich obywateli oparty właśnie na mozdze, określając ją jako najbardziej cenne i wartościowe ziarno na naszej planecie. Podobnie, już starożytne kultury nazywały kanar – ziarnem długowieczności.

Czy rzeczywiście mozga kanaryjska zasługuje na to prestiżowe miano, a jeśli tak, to dlaczego?

Zapraszamy na rozmowę Eweliny Myłek z dr n.med. Danutą Myłek, specjalistą alergologii i dermatologii.

Do wyboru:

  • podcast (audycja audio – aby wysłuchać kliknij poniżej)

  • streszczenie audycji opisane poniżej.


Mylkowe Rozmawiaja_na strone wpisu 

EM: Mozgę kanaryjską odkryłyśmy już 3 lata temu i właściwie mleczko z niej pijemy każdego dnia. Mogę śmiało powiedzieć, że zboże to powinno zagościć w każdym polskim domu, ponieważ pozytywne jego oddziaływanie widać właściwie od razu. Danusiu, od czego zaczniemy opowieść o tym cennym ziarnie?

DM: Może od tego, że kanar to zboże zasadogenne i bezglutenowe. Jest to więc cenna informacja dla wszystkich, którzy dbają o odpowiednie pH swojego organizmu oraz dla osób zmagających się z celiakią. Zresztą, nawet zdrowe osoby powinny ograniczyć spożywanie glutenu. Na mozdze (obok gryki, amarantusa, quinoi) nie żyją również grzyby pleśniowe z gatunku Fusarium, które są silnym alergenem.

EM: Rząd Kanady wdrożył specjalny program mający na celu zmniejszenie spożycia zbóż o wysokiej zawartości glutenu (głównie pszenicy) wśród swoich obywateli. Jest to sprawnie działający program, którego idea popularyzowana jest przez służbę zdrowia i media. Czy słusznie? Co jest tak niezwykłego w tym ziarnie?

DM: Mozga kanaryjska jest tzw. pokarmem pełnym, ponieważ posiada wszystkie łatwo przyswajalne aminokwasy. Węglowodany, które zawiera to energia dla nas, a tłuszcze mają charakter nienasyconych, czyli bardzo korzystnych dla człowieka. Poprzez swoje walory biologiczne i kompletność składników odżywczych, jest idealnym produktem spożywczym do zapobiegania wielu schorzeniom. Wspomaga również wychodzenie z różnych chorób oraz rekonwalescencję.

EM: Jaki jest skład ziaren mozgi w przeliczeniu na gramy?

DM: W 100 g ziarna (ok. pół szklanki) jest 19-22 g łatwostrawnych i dobrze przyswajalnych białek o pełnym składzie aminokwasowym, 60 g węglowodanów, 3 g tłuszczów oraz bogactwo witamin, mikroelementów i enzymów.

EM: Przy jakich chorobach mozga może nas wspomóc?

DM: Zaliczyłabym te ziarna do tzw. super foods. Ma pozytywny wpływ na cały nasz organizm, który jest przecież całością.

EM: Ma dużo białek, w takim razie musi być korzystna dla naszych mięśni?

DM: Codziennie musimy odbudowywać ok. 30 mld komórek. W ciągu naszego życia trwa stała wymiana „pokoleń” komórek naszego ciała. Do tego potrzebne jest wysokowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne witaminy , mikroelementy i zapasy energetyczne. To wszystko ma kanar. Szczególne znaczenie, chociażby, zboże to ma w odbudowie i wzmacnianiu tkanki mięśniowej. Jest więc bardzo wartościowym pokarmem dla sportowców, wegan, wegetarian, ludzi pracujących fizycznie lub na wolnym powietrzu (zwłaszcza w niskich temperaturach). Oczywiście, również dla wszystkich innych osób, które pragną urozmaicenia codziennego jadłospisu.

EM: Ile białka powinniśmy spożywać na dobę?

DM: Człowiek dorosły potrzebuje 0,5 g białka na kilogram masy ciała na dobę. Np. człowiek ważący 60 kg potrzebuje więc 25 g białka czyli 2,5 dkg. To oznacza, że już pół szklanki mleczka z mozgi kanaryjskiej pokrywa więcej niż 1/2 zapotrzebowania organizmu na białka u dorosłego i, co najmniej, 1/3 u nastolatka lub rosnącego dziecka.

EM: Jest tu również bogate spektrum antyoksydantów.

DM: Tak. Liczne antyutleniacze (antyoksydanty), czyli substancje neutralizujące wolne rodniki chronią wszystkie nasze komórki przed degeneracją, a więc przed przedwczesnym starzeniem się skóry i narządów wewnętrznych, jak też przed wieloma schorzeniami takimi jak nowotwory czy miażdżyca. Tym samym, uwaga miłe panie, mleczko poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

EM: A co powiesz na temat enzymów w mozdze?

DM: Mozga, a zwłaszcza enzymatyczne mleczko z niej zrobione, posiada dużą zawartość wspaniałych enzymów, które stymulują procesy trawienia, przyśpieszają procesy przemiany materii i, co ważne, przeciwdziałają zaparciom. Te, jak wiadomo, są jedną z poważniejszych przyczyn wielu schorzeń jelit, wątroby i innych odległych narządów, a także alergii. Są także przyczyną zwolnienia przepływu limfy   w układzie limfatycznym – co prowadzi m.in. do obrzęków. Enzymy mleczka z mozgi pomagają więc pośrednio także w zwalczaniu obrzęków. Poprawiają pracę trzustki, a nawet pomagają podczas leczenia cukrzycy typu II.

E.M. Czym jeszcze wyróżnia się mleczko z mozgi kanaryjskiej?

D.M. Mozga kanaryjska zawiera enzym, którego na próżno szukać w innym pokarmie. To enzym zwany lipazą, która wpływa na redukcję zjawisk zachodzących w procesach miażdżycowych – co oznacza nadciśnienie, chorobę wieńcową serca, zawały, wylewy do mózgu, choroby naczyniowe kończyn dolnych, głuchotę związaną z miażdżycą, a także część otępiennych schorzeń mózgu, zwłaszcza przebiegających z utratą pamięci.

EM: Rozwińmy temat lipazy, co jeszcze może ten enzym?

DM: To będzie szczególnie ważne dla pań! Mianowicie, lipaza przyczynia się do usuwania nadmiernej ilości nagromadzonych tłuszczów, a więc sprzyja zdrowemu odchudzaniu, pozbywaniu się zmory kobiet – cellulitu, redukcji otyłości brzusznej nękającej nie tylko panie, ale również mężczyzn i w ogóle usuwaniu zbędnego tłuszczu także z wnętrza organizmu.

EM: Jak rozumiesz „zdrowe odchudzanie”?

DM: Większość ludzi z nadwagą stosuje różne diety z ograniczeniem jedzenia lub wręcz głodówki, których nie jestem zwolenniczką! W odchudzaniu potrzebujemy energii, a odchudzanie z mozgą i zrównoważona dieta z przewagą warzyw nie powoduje słabnięcia. Dlaczego? Ponieważ ziarno to dostarcza sporo pozytywnych kalorii dzięki dużej zawartości węglowodanów i białka dla odnowy komórek i produkcji przeciwciał. Nie mówiąc już o komplecie witamin i minerałów.

EM: Jak wspomniałaś, dostarczenie dużej zawartości enzymów, przeciwutleniaczy, witamin i mikroelementów, sprzyjają efektywnemu działaniu naszego systemu odpornościowego. Czyli generalnie… jesteśmy po prostu… zdrowsi?

DM: Dokładnie. Mozga kanaryjska ma liczne minerały i mikroelementy, w tym duże ilości wapnia i żelaza, które sprzyjają prawidłowej funkcji grasicy i zależnego od niej całego systemu immunologicznego. Dlatego ziarno to jest wsparciem w leczeniu chorób zależnych od tego ważnego i niedocenianego narządu.

EM: Jakie choroby zależą od grasicy?

DM: Grasica z jej systemem immunologicznym odpowiada za pięć obszarów chorobowych : alergie, autoagresje, nowotwory, infekcje i, poprzez wpływ na podwzgórze i przysadkę, bezpłodność. Także rehabilitacja po urazach w najszerszym tego słowa znaczeniu przebiega gorzej przy niesprawnym układzie immunologicznym. Od sprawności układu immunologicznego i prawidłowej pracy wątroby zależy gojenie ran. Pijąc mozgę kanaryjską wspomagany gojenie się ran i zapobiegamy infekcjom: bakteryjnym, wirusowym, pasożytniczym, pierwotniakowym, grzybiczym.

EM: W jaki sposób mozga może wspomóc nas w rekonwalescencji?

DM: Jej bogaty skład powoduje, że jest ona skuteczna we wszystkich stanach pooperacyjnych, pourazowych, pozawałowych, powylewowych, przy zamierzonych i niezamierzonych głodówkach i w każdej rehabilitacji. Przyśpiesza gojenie się ran.

EM: A choroby z autoagresji to?

DM: Między innymi stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu I, choroba Hashimoto, kolagenozy , pęcherzyca, pemfigoid, liszaj rumieniowaty uogólniony i miejscowy. A także choroby hematologiczne z autoagresji np. małopłytkowości, anemia złośliwa. Ponadto pokrzywka z autoagresji i szereg innych schorzeń autoagresyjnych, w których przyczyną jest nierozpoznawanie własnych tkanek jako swoich przez komórki układu immunologicznego.

EM: A jak picie mozgi może wspomóc przyszłe mamy?

DM: Kobieta w ciąży musi zbudować drugie zdrowe i silne życie w sobie, ale nie… kosztem siebie. Mleczko ma tak bogaty skład i tak korzystne substancje odżywcze, że wzmacnia przyszłą mamę w całym okresie oczekiwania na dziecko, a także już po porodzie w czasie karmienia piersią.

EM: Czytelnicy zastanawiają się pewnie, jak przygotować to mleczko?

DM: Już mówię. Pięć łyżek ziaren mozgi kanaryjskiej należy zalać 1 szklanką wody (przegotowanej, letniej) i odstawić na ok. 24 h do namoczenia. Należy odstawić nie przykryte ziarna w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). W ciągu tych 24 h powinniśmy co jakiś czas zmieniać wodę. Po upływie czasu na namaczanie, zlewamy wodę, w której ziarno się moczyło. Wilgotne ziarenka wkładamy do blendera (najlepiej takiego z gotowym sitkiem w środku) i blendujemy przez około 5 minut powoli dolewając do około 750ml wody (najlepiej również przegotowanej). Jeśli nasz blender nie ma sitka wewnętrznego, powstały płyn musimy odcedzić przez bardzo drobne sitko, aby oddzieliły się fusy. Dzika mozga kanaryjska, jaką w Polsce dysponujemy, wymaga dodatkowego odcedzenia na sitku przez kilka warstw gazy aby na niej zatrzymały się „włoski” rosnące na ziarnach. I… już! Tak przygotowane mleczko enzymatyczne jest gotowe do spożycia. Można je przechowywać w lodówce ok. 24 h.

Ziarno długowieczności i super foods

Ziarno długowieczności i super foods

EM: Dlaczego właściwie musimy moczyć ziarno przez 24 h?

DM: By wprowadzić go w stan kiełkowania, do którego niezbędne są lektyny zawarte w ziarnach, a które nie są dla nas korzystne. Dzięki moczeniu, po 24 h mamy żywe ziarno wolne od niekorzystnych białek. Co więcej, zapobiegamy rozwojowi grzybów w namoczonym zbożu.

EM: Jaki smak ma takie mleczko?

DM: Neutralny. Jest właściwie bez smaku. Dla urozmaicenia oraz zachęcenia dzieci, możemy urozmaicać smak jego smak kardamonem, cynamonem czy wanilią.

EM: Czy można dodać do „koktajlu kanaryjskiego” również inne ziarna?

DM: Warto spróbować dosypać siemienia lnianego (głownie złotego) lub ziaren konopii siewnej. Wzbogacamy tym samym mleczko o kolejne zdrowotne właściwości.

EM: A czego absolutnie nie należy dodawać?

DM: Nigdy nie dodajemy cukru, owoców, miodu ani słodzików. Niszczą ona enzymy zawarte w mleczku. Poza tym zakwaszają, a kwasowe środowisko jest korzystne dla rozwoju infekcji bakteryjnych i grzybiczych, osteoporozy, otyłości, alergii i nowotworów..

EM: Wiemy już, jak zrobić mleczko z mozgi, ale jak należy je spożywać?

DM: Przed wypiciem, mleczko powinno postać co najmniej godzinę-półtorej, żeby surowa mąka opadła na dno – jej nie pijemy, a jedynie sam płyn znad osadu i mąki. To, co osiądzie, można dodać do kasz, zup, sosów (jako zagęstnik) i ciast. Możemy również zrobić mleczko wieczorem i wypić je rano. A rano zrobić porcję na wieczór. Wtedy mamy pewność, że cały osad, fusy i mąka osiadły na dnie dzbanka lub naczynia.

EM: Należy też pamiętać, by nie pić mleczka prosto z lodówki…

DM: Tak. Enzymy nie pracują w chłodnych temperaturach. By je obudzić i pobudzić, po wyjęciu z lodówki, mleczko powinno postać co najmniej pół godziny aż osiągnie temperaturę pokojową.

EM: Ile enzymatycznego mleczka powinniśmy spożywać dziennie?

DM: Polecam na czczo jedną szklankę rano i wieczorem przed snem. Otyli niech piją dwa, trzy razy częściej! Po porannej porcji najlepiej poczekać ze śniadaniem co najmniej 30 minut, natomiast wieczorem wypijmy mozgę 2-3 godziny przed pójściem spać już po wcześnie spożytej kolacji.

EM: Czy mozgę można używać również w innej, niż mleczko, postaci?

DM: W robocie kuchennym można zmielić ziarno na mąkę i wykorzystywać w pełnej dowolności w kuchni. Np. dodawać do pieczonego samodzielnie chleba, ciastek, używać zamiast bułki tartej czy jako zagęstnika do zup i sosów.

EM: Jakie wnioski na koniec?

DM: Dzięki wszystkich swoim wspaniałym właściwościom, mozga kanaryjska jest cennym uzupełnieniem zdrowej i wszechstronnej diety, a także elementem dobrej profilaktyki i wspomaganiem profesjonalnego leczenia wielu chorób. Nie można jednak postrzegać picia mleczka jako wyłącznego sposobu zapobiegania chorobom, a tym bardziej jako zamiennika medycznego leczenia.

EM: Dziękuję za rozmowę.

DM: Ja również.

Zapraszamy też do wysłuchania rozmowy z naszą Ekspertką.

 

Gościem Radioklinika.pl jest dr. n med. Danuta Myłek – specjalista  alergologii i dermatologii, dyrektor i współwłaściciel NSZOZ Przychodni Alergologicznej „ ALERGIA” w Stalowej Woli, dyrektor i właściciel  Centrum Alergii „ PROGRES” w Stalowej Woli; członek naukowy American Academy of Asthma, Allergy and Clinical Immunology; członek Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej; członek Polskiego Towarzystwa Alergologicznego;  członek założyciel Polskiego Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią. Autorka  kilku książek o  alergii  (ostatnie Alergie wyd I i II- WAB 2001 i 2010) oraz książki kucharsko-medycznej „Od lekarza do kucharza” (Centrum Alergii „ PROGRES, 2014).

dr. n. med. Danuta Myłek dla Radioklinika.pl

dr. n. med. Danuta Myłek dla Radioklinika.pl

 

Książka “Od lekarza do kucharza” dostępna po kliknięciu w poniższy baner:

Danuta Myłek | Myłkowe Rozmawiają dla Radioklinika.pl

Oceń to:

| Liczba ocen: 25 Średnia: 3.5

14 komentarzy

  1. Styczeń 16, 2016 at 9:09 pm — Odpowiedz

    Jak znaleźć dobrej jakości, nieprzetworzone ziarno mozgi kanaryjskiej? Uprzedzam, że nie ufam internetowym dostawcom..

    • Styczeń 17, 2016 at 7:31 pm — Odpowiedz

      Witam,

      W internecie jest dużo hodowców gołębi, być może warto poszukać wśród sprawdzonych i znanych?

      Jeśli nie w internecie, to polecam poszukać lokalnych hodowców w swojej okolicy, gdzie można pojechać i sprawdzić, jak ziarno wygląda, czy nie ma domieszek innych ziaren, czy jest oczyszczone etc.

      Nie spotkałam dotychczas mozgi kanaryjskiej w sklepach ze zdrową żywnością.

      Pozdrawiam
      Ewelina Myłek

  2. Anna
    Lipiec 7, 2016 at 10:50 pm — Odpowiedz

    Witam,
    koleżanka wypiła ziarna mozgi i prosi mnie o informacje gdyż ja poleciłam jej to mleczko. Cytuje mail:
    “Wiesz moze jakie sa skutki uboczne mozgi? Czy wypicie troche tych ziarenek
    moze powodowac bole brzucha? Mam dzis okropne bole i nie wiem czy to
    mozliwe czy to po tym czy nie… Ide pozniej do lekarza âle napisz mi czy znasz jakies skutki uboczne?”
    Bede wdzieczna za pomoc
    pozdrawiam cieplo

    • Jurek Michalski
      Lipiec 13, 2016 at 1:21 pm — Odpowiedz

      Dzień dobry! Uciekł nam ten komentarz. Nie pije się ziaren mozgi tylko napój przygotowany na ich bazie. Dokładny sposób przygotowania napoju opisuje to dr Myłek.

  3. Agnieszka
    Październik 3, 2016 at 6:26 pm — Odpowiedz

    Witam, mam pytanie czy mleczko trzymane w słoiku lub dzbanku musi być zakręcone? Jeśli zrobię rano mleczko to czy muszę wstawiać do lodówki pijąc go w ciągu dnia…

  4. Ewa Michalska
    Październik 7, 2016 at 5:37 pm — Odpowiedz

    Pani Agnieszko mleczko nie musi być zakręcone i nie musi go Pani wstawiać do lodówki pijąc w ciągu dnia. Tylko niech mleczko już nie stoi wtedy do następnego dnia.

  5. Anonim
    Październik 7, 2016 at 7:35 pm — Odpowiedz

    Dziękuję bardzo za odpowiedz 🙂

  6. grzegorz
    Grudzień 3, 2016 at 4:21 pm — Odpowiedz

    Nasiona Mozgi kanaryjskiej jako jednej z nielicznych roślin na świecie zawierają naturalne włókna szklane. W zasadzie jest to jedyna roślina w Polsce występująca w stanie dzikim, która zawiera włókna szklane(na świecie jest jeszcze rodzaj śliwy “Goraka”która zawiera włókna szklane). Mozga nadaje się tylko i wyłącznie jako pasza, i takie miała pierwotne przeznaczenie. Jako suplement diety, czy też w użyciu kulinarnym jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Wprowadzone do organizmu włókno szklane drażni komórki powodując ich negentropijny wzrost, co w konsekwencji może spowodować powstanie raka. Badania kliniczne dowiodły ,że spożywanie nasion mozgi kanaryjskiej zwiększa ryzyko powstania raka 10-krotnie, zwłaszcza raka gardła.

    • Radioklinika | Jurek
      Grudzień 8, 2016 at 9:15 pm — Odpowiedz

      Potencjalnie ważne informacje, ale czy może Pan podesłać link do źródła z badaniami klinicznymi, o których pan wspomina?

  7. grzegorz
    Grudzień 8, 2016 at 10:43 pm — Odpowiedz

    Badania kliniczne były prowadzone w latach 80-tych w USA. Być może w innych ośrodkach na świecie były prowadzone równoległe badania. Trudno jest historycznie ustalić kto po raz pierwszy i w jaki sposób stwierdził autorytatywnie szkodliwość tych włókien na organizm człowieka, niewątpliwie z hipotezy zrodziła się teza. Według mojego uznania badania są na pewno potwierdzone i poważne, chociażby z tego względu ,że są przytaczane przez Andrzeja Kurka w programie “Sonda” (odc. pt.”Królestwo szkła”,emisja 1989.04.13), jako dowód szkodliwości tych włókien na organizm człowieka.

  8. Krystyna
    Luty 2, 2017 at 6:15 pm — Odpowiedz

    Witam- czy Pani dr Myłek moze sie ustosunkowac do tego komentarza p.Grzegorza? Bardzo jestem zainteresowana tematem – chcialabym zastosowac mleczko ale teraz sie przestraszyłam-bardzo prosze o odpowiedz-Krystyna

  9. Adam
    Marzec 1, 2017 at 10:37 am — Odpowiedz

    Też czekam na odpowiedź do tego komentarzu?

  10. Gaga
    Kwiecień 6, 2017 at 6:20 pm — Odpowiedz

    Ja również czekam bo piję mozgę regularnie od dwóch lat razem z dwójką małych dzieci -po wysłuchaniu w trójeczce audycji P Dobroń i następnie przeczytaniu książki dr Myłek stwierdziłam,że warto – ale teraz się zastanawiam nad tym włóknem,bo nic o nim w książce nie wyczytałam a teraz nikt upoważniony nie odpowiada.To jak to jest?

  11. Kazimierz
    Maj 18, 2017 at 5:52 pm — Odpowiedz

    Też czekam na odpowiedź do komentarza p. Grzegorza

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ewelina Myłek

Ewelina Myłek

Właścicielka ELEVEN ZETT Productions (www.ieleven.pl) specjalizującej się w medycynie, głównie kardiologii, i zdrowym stylu życia. Pasjonatka nauki i innowacji oraz szeroko rozumianego Rozwoju. Od początku swojej kariery zawodowej łączy media z medycyną. Entuzjastka filantropii, miłośniczka natury i rozliczanych koncepcji równowagi duchowej. Ceni dobre książki, ciekawe spotkanie i wielogodzinne rozmowy. Inicjatorka projektów "Myłkowe Rozmawiają" oraz "Kardiologia bez Kolejki".